ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:154/267)

Grissini z pieprzem 147

nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark.Grissini z pieprzemSkładniki:(na 15-20 sztuk)12 g świeżych drożdży1/2(...)wodę, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy o szerokości 1-1,5 cm, każdy skręcić. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 422

Ten sernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni

Szefowa kuchni
Rolada jabłkowa 216

Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też jest niezastąpione na specjalne okazje.   Jednak zanim przejdę do przepisu chciałam się podzielić z Wami moim odkryciem. Często robię zakupy w internetach i równie często coś tam sprzedaję zarówno prywatnie(...)żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą

Cynamonowe szczęście
Pączki 174

Obliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)koniecznie chciał spalać kalorię po pączku, to jeden pączek równa się 2,5 godzinom gadania przez telefon. Więc zawsze z jakąś koleżanką możecie… ekhm… poćwiczyć. Jak wiecie, pieczenie nie jest moim ukochanym zajęciem. Smażenie pączków w smalcu też średnio mnie nęciło. Jednak jeden podlec wlazł mi na ambicję i proszę bardzo – są pączki. Jeśli ja umiem

ladykitchen
Babeczki bez glutenu, jajek i laktozy z ekologiczną mąką kukurydzianą Symbio 191

W moim domu gości mała dziewczynka z nietolerancją glutenu, laktozy i uczuleniem na jajka. Musiałam więc poeksperymentować. :-) Efekt jest bardzo zadowalający, choć babeczki z mąk bezglutenowych

Szefowa kuchni
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 211

Tłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy

Kuchnia Pokoleń
Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim 158

jajko do posmarowania przed pieczeniem Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty Na każdy prostokąt nakładamy parówkę... ... a następnie zawijamy krótsze boki ciasta nakładając na parówkę Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Parówkę owijamy dokładnie ciastem... ... i zaklejamy Następnie kroimy parówkę w plasterki ale w taki sposób, aby parówka była przekrojona cała, a ciasto od spodu było nienaruszone (ja podłożyłam sobie(...)łyżki do sałatek, który blokował mi całkowite przecięcie ciasta)... ... i każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut Zjadamy na ciepło, ale na zimno też są smaczną przekąską Podajemy z keczapem lub bez niego :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 268

jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki(...)jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować cienko i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 239

szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota kuchennego i zagniatam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Zagniecione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dokładnie formę do tart, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 60 minut.Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać jego dno widelcem. Na ciasto wyłożyć papier(...)pieczenia i wysypać groch/fasolę jako obciążenie (ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli).Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut.W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski papryki i chwilę podsmażać (około 3 - 4 minut

Gospodyni Miejska
Serowe kruche ciasteczka 207

zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciemny chlebek z bakaliami 196

Składniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet(...)wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy  do wyrośnięcia na około 30 minut. Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Blondynka Gotuje
Liebster Awards 176

chwalił pisemnie , ale też próbował sam je wykonywac u siebie w domu :) 4. Co daje ci blog?Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa?Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych  :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato?Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa(...)chyba odłoży sie wyjazd za rok , gdyż jestem w trakcie remonu domu :) 10. Jaki jest twój ulubiony napój?Bardzo często lubię napic sie coli i nie ma dnia bez jednej kawki z mleczkiem. 11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ?Uwielbiam kuchnie włoską .A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej

Słodkości i nie tylko
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 392

Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór

Słodkości i nie tylko
Kokosowy pleśniak 424

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho!Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i

Ostra na Słodko
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 209

zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić(...)dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać. Wykonanie: Mazurek posmarować cienką warstwą dżemu. Na dżem wylać wystudzoną żelkę ajerkoniakową, odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce

wcinaj to