ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:151/267)

Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 300

łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką

Kto ugości moich gości?
Szybkie bułeczki drożdżowe 135

śliwek węgierek bez pestek (mogą też być inne owoce lub marmolada)kruszonka* 4 łyżki mąki pszennej* 4 łyżki cukru* 2 łyżki miękkiej margarynySposób wykonaniaWymieszać w misce mleko, cukier, cukier wanilinowy i drożdże.Następnie dodać mąkę, jajko, miękką margarynę, sól i wyrobić elastyczne ciasto, jeżeli by się zbytnio kleiło dodać jeszcze nieco mąki.Ciasto podzielić na 12 porcji, każdą spłaszczyć(...)Gotowe bułeczki układać na blacie wysypanym mąką.Składniki kruszonki ze sobą połączyć.Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać kruszonką, odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 180°C, ok 20 min do ładnego zrumienienia

Mix smaku
Ciasto na droge 171

mojej Panny na wakacje. Tego wyjazdu nie bylo w planach, to znaczy byl, ale nie teraz i nie na takich zasadach. Spontanicznie i dosc nieoczekiwanie Viki jedzie na wakacje bez nas.Nie panikuje z tego powodu, ale jakos nie moge okielznac tego co Ona chce ze soba zabrac. Ubrania spakowane, ale stos zabawek, ktory ciagle sie powieksza, przeraza mnie(...)spontanicznie. Ale jak tu odmowic dziecku, ktore prosi o cos dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy.Ucierane ciasto z borowkamiskladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki mleka 100g masla duza lyzka cukru cynamonowego szczypta soli 350g borowek (u mnie

Przysmaki Karolki
Madarynkowe ciasto bez mąki i cukru 147

Jakiś czas temu zobaczyłam ciasto mandarynkowe w którymś z przepisów Nigelli i postanowiłam: zrobię! Jej ciasto było z cukrem, a ja postanowiłam trochę poeksperymentować i cukru

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pachnące,zapomniane pigwy 174

mięs. Składniki.1 pigwa1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny suszonej1 łyżeczka masła1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie.Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie.Przygotować nadzienie.Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem.Wyjąć z pieca, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uważać, jest gorąca, używamy rękawicy lub ściereczki.Farsz nałożyć do połówek pigwy(...)buraczany i sok z cytryny.Pigwę bez gniazd pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie.Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista.Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach. Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola.Na wytworną

Kulinarny karnet Christophera
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 168

kawałek ciasta (wielkości łyżeczki) do gotującej się wody. Gdy kluseczka wypłynie na wierzch wyciągamy ją i próbujemy czy konsystencja ciasta jest dobra (czy się nie rozpada, czy nie jest zbyt mało słone). Jeśli ciasto jest dobre, dzielimy je na 3-4 porcje. (Pomiń jeśli nie nadziewasz klusek) Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy z ciasta 3-4 rolki ciasta. Spłaszczamy(...)będzie się dało zamknąć – w jednej kluseczce powinna się znaleźć jedna kuleczka wegańskiego serka). Zawijamy ciasto i ponownie formujemy rolki ciasta. Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy z ciasta 3-4 rolki, które tniemy na mniejsze części formując małe kuleczki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy sobie pomóc łyżeczką. Kluseczki wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą (jedna rolka

Fill The Bowl
Tarta z fetą i boćwiną 124

kolejny odcinek filmu "Kingsmen", który oglądamy od soboty. Większy kawałek uratuje mi jutro życie, kiedy w porze lanczu poziom cukru zacznie pikować. I co, że bez mięsa?:-) TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata(...)średniej wielkości kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Formę na tartę natłuszczamy i wykładamy ciastem nie przyklejając brzegów. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy miotełką. Dodajemy kremówkę i przyprawy i jeszcze chwilę ubijamy. Na rozłożonym cieście układamy boćwinę i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci. Można zjeść na ciepło lub zimno- pod ostrzałem

les mirabelles
Czas na rabarbar 102

kwiatowych, żeby nie osłabiały rośliny. A on rośnie coraz większy. My tymczasem możemy bez skrupułów zajadać się jego kwaskowatymi liśćmi. W tym roku na pierwszy ogień poszło ciasto. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów(...)pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła w pokojowej temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy

les mirabelles
Cynamonowe palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie 223

słodkich ciastek. Potrzebne nam:- opakowanie ciasta francuskiego- drobny cukier- cynamonPrzygotowanie:  Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posypać z obu stron cynamonem i położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować, tak by cukier przyczepił się do ciasta. Obrócić na drugą stronę i znów wałkować, tak by ciasto było dokładnie oblepione cukrem. Ciasto zawijać z obu stron do środka(...)obok siebie powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz

W poszukiwaniu inspiracji
Beza z bitą śmietaną i owocami 167

wykorzystałam dostępne dla siebie owoce (zebrane z ogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI:BEZA:6 białek250 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWYPEŁNIENIE BEZY:500 ml śmietanki 36%łyżka cukru 5 kropelek aromatu waniliowego 100 g owoców (można wykorzystać owoce według uznania(...)stopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić miejsce na późniejsze wypełnienie bitą śmietaną i owocami.Przez

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji) 850

Kiedy przeglądałam książkę Siostry Anastazji, zwróciłam uwagę na ciasto z orzechami.  Jest to jedno z niewielu ciast bez mas.  Ponieważ miałam w domu sporą ilość jabłek i orzechów postanowiłam, że je przygotuję.  Bardzo zdziwiła mnie jednak ilość jabłek w oryginalnym przepisie - 16.  Trochę dużo, prawda?  Podpytałam koleżanki, które miały inne wydania tej książki(...)chciałam jednak ryzykować i przygotowałam ciasto z 6 jabłek.  Wyszło naprawdę smaczne.  Ktoś z Was je robił z 16 jabłek?     Składniki: 6 jabłek (w książce 16) 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 szklanki pokrojonych orzechów (dałam włoskie) 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody   Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić

Sto kolorów kuchni
CIASTO NA HALLOWEEN 198

dyni bez problemu się wykroi i będzie ładnie się prezentował po upieczeniu. mus z dyni (ekspresowy) Do przygotowania musu użyłam dyni, która w całości ważyła 1400. Wydrążyłam miąższ, który oddzieliłam od pestek i włókien, miąższ podzieliłam na małe kawałki i wstawiał do mikrofalówki na 10 minut, gorący mus odstawiłam do przestudzenia, następnie zmiksowałam na gładką masę. Ciasto dyniowe składniki(...)gładką masę. Przelać do przygotowanej keksówki i piec około 40-45 minut w nagrzanym piekarniku. Dokładnie wystudzić, poporcjować na kawałki, i z każdego kawałka ciasta, wykrajać foremką małe dynie. CIASTO JASNE 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego

RAROSSA
Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru 385

jeść nawet bez polewy czekoladowej, ale jak ma być snickers to jest też polewa. Są tu orzechy, daktyle, miód, kokos,czekolada, boczek. No dobra boczku nie ma, ale mógłby się tu znaleźć bo boczek jest super Ale wracając do ciastka, możecie uformować z niego batoniki tak jak na zdjęciach, albo zrobić jedno duże ciasto. Orzechy możecie dać dowolne jakie(...)uzyskania jednolitej masy. Wlewamy do blachy do pieczenia lub keksownika, wyłożonej papierem do pieczenia( ja używałem takiej do wypieku chleba 20x10cm). Odkładamy do lodówki na około 30 minut do godziny, aby stwardniało. Przygotowanie warstwy karmelowej. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania kremowego karmelu. Wyciągamy formę z lodówki, a następnie wylewamy nasze ciasto na pierwszą warstwę. Jeśli chcemy użyć też

PaleoLife
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 168

swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink - świetnej książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach.Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli(...)łyżkami mleka z masłem. Dodać pozostały cukier, mleko, masło i kardamon, zmiksować. Partiami wsypywać mąkę, cały czas ucierając. Ciasto dobrze wyrobić - ma być gładkie, nielepiące. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Masło na nadzienie rozpuścić, przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować masłem, równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Pokroić na 6 trójkątów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 164

Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie

Ostra na Słodko