Gdy szybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem.Składniki
wyzwania kuchennepokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką, a następnie wycinamy(...)pomocą okrągłych foremek lub dużej szklanki koła, którymi wykładamy formę na tartaletki.Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 12 minut - do zarumienienia.Składniki:3 żółtkałyżeczka ekstraktu waniliowego6 łyżek cukru pudruW czasie pieczenia babeczek przygotowujemy masę jajeczną.Do miseczki wbijamy 3 żółtka dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier - miksujemy do momentu podwojenia objętości.Składnika:3 białka180
Słodkie PrzyjemnościOrzeźwiający i smaczny torcik z malinami i arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie.... Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek
VioletoweKucharzeniepodwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres 220-250 stopni Celsjusza. Bułkom i ciastom wystarczy 170-180 stopni. Wyrabianie ciasta Ciasto drożdżowe lubi nasze dłonie. Lubi też hak z miksera, jeśli ktoś do wyrabiania cist używa takowego. Ja wolę robić to dłońmi. Ciasto należy zagniatać, rozciągać, składać i ponownie zagniatać. Nie zaszkodzi(...)zagniatania w cieście uwalnia się gluten, który sprawia, że po upieczeniu ciasto jest miękkie, delikatne i nie kruszy się. Jajka Jedni mówią, że dodatek jajek jest tylko "kosmetyczny", gdyż zapewnia ciastu ładny kolor. Inni, że bez jajek ciasto drożdżowe nie istnieje. Na pewno dodatek jajek podniesie wartość odżywczą ciasta. Z moich własnych obserwacji wynika, że są ciasta drożdżowe, które
Codzienna kuchnia niecodziennamiejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi swoją objętość. Ja najczęściej do tego celu używam piekarnika ustawionego na temp. 40°C (bez termoobiegu) (fot.2) . Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić(...)trójkątów (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego (fot.4) . Zwinąć ciasno rogalika, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu (fot.5) . Piec około 15 minut w temp. 180°C, do uzyskania rumianego koloru. Rogaliki układać
Świat Ciastaciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około 5 mm, następnie kroję na prostokąty, mniej więcej 5 cm na 7. W sumie będzie około 80. Na każdy kładę pasek marmolady na węższą krawędź. W tym roku na część ciastek eksperymentalnie układałam też paski masy marcepanowej. Wyszło dobrze. Ciastka zawijam tylko lekko dociskając na końcu. Dzięki temu podczas pieczenia leciutko się rozwijają i nabierają charakterystycznego kształtu. Ciastka układam na blaszce, bez smarowania, nie przywierają, chyba jasne dlaczego? :) Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę ok. 12 minut na złotu kolor. Gorące przekładam na ręczniki kuchenne i posypuję cukrem pudrem. I już gotowe. Nie ma się, co zastanawiać, piec i jeść! Smacznego! #ciastka #drożdże #itbmtt
I tu będę miała takie teskleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką. Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi. Pieczenie pierogów: Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie. Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku). Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem(...)posypuję czarnuszką lub kminkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeśniadanie, które naładuje nasze akumulatory na cały dzień. ;) Placuszki smakują świetne także na zimno, więc bez problemu można je zapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości i ciekawe konsystencji. Zapraszam! Składniki: inspiracja 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 4-5 łyżek(...)płatków owsianych 2 średniej wielkości banany 2 jajka 2 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła, ale można pominąć) łyżka oleju 1/4 szkl. mleka łyżeczka proszku do pieczenia kilka lub kilkanaście śliwek węgierek szczypta soli Przygotowanie: Płatki owsiane zalać niewielką ilością gorącej wody i odstawić do napęcznienia. Banany rozgnieść widelcem, a śliwki pokroić na mniejsze kawałki. W jednej misce połączyć
Kuchnia Elliepełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki
Cakes By Kejttuż przed włożeniem do piekarnika Tak przygotowany chlebek wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 35-40 minut. Aby mieć pewność, że chleb jest upieczony stosujemy zasadę "suchego patyczka" (wbijamy w chlebek wykałaczkę i sprawdzamy czy ciasto się do niej nie przykleja). Jeśli chcemy, by skórka naszego chlebka miała bardziej złocisty kolor po upływie(...)minut uchylamy piekarnik i za pomocą łyżki rozsmarowujemy delikatnie na chlebie masło. Dopiekamy około 3 minuty, wyjmujemy i studzimy. Etap ten można pominąć, bo chlebek i bez tego jest chrupiący z wierzchu. Podajemy. Ja najbardziej lubię jeść taki chleb z samym masłem lub pomidorem. ... chlebek jest miękki w środku, a z wierzchu wspaniale chrupki ... taki chlebek najlepiej smakuje
Słodkie okruszkiczasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już płynna dodajemy nutellę i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy słonecznik. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je, a następnie wałkujemy na grubość około 3mm (podsypując mąką) i wykrawamy trójkąty(...)które nakładamy krem i zwijamy rogaliki, które układamy w odstępach na blaszki wyłożone pergaminem. </ Na koniec rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajrobimy po trzy poziome nacięcia nożem Na mięso układamy po plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić(...)minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając
Monia miesza i gotujebrzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185° C na 40 minut(...)makowce wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita
mojewypiekiinietylkodyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 szklanki startej dyni2 szklanki mąki pszennejPosypka:4 łyżki drobnego(...)dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię.W miseczce mieszam składniki na posypkę.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę.Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.W orginalnym przepisie Paula posypała ciasto przed włożeniem do piekarnika aleja trochę się bałam, żeby płatki
UgotujmyTo.plgrubość maksymalnie 1 cm. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować na cieście sos. Cebulę posiekać w kostkę, ser również, lecz w nieco większą. Na sosie rozłożyć cebulę, a niej ser. Pizzę odstawić na 15 minut do podrośnięcia, a następnie wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec do zrumienienia, około 20-25 minut.Mała rada: jeśli kiedyś zostanie(...)kawałek pizzy, którego nikt już nie da rady zjeść, to nie przechowujcie jej w lodówce. Wystarczy przykryć drugim talerzem i bez obaw może postać przynajmniej kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Przechowywana w lodówce bardzo straci na smaku.Smacznego!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennałączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze
Basia w kuchniwięc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować.Składniki:1 szklanka mąki0.5 szklanki cukru,0.5 szklanka oleju,2 całe jajka,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,skórka otarta z 1 cytryny,kilka kropel cytryny Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam(...)okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale ja najbardziej lubię je bez żadnych dodatków.i wersja z "białym puchem" dla większych łasuchów
Walijskie PichcenieJako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych
sama złodycz