W ubiegłym roku pierwszy raz zamroziłam rabarbar. Nie obierałam go, tylko blanszowałam - chwilka zanurzona we wrzątku i następnie schłodzona w lodowatej wodzie, osuszone trafiły do woreczków
Plate of Joyciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla i dworzan i zostały one nazwane katarzynkami. Nie wiadomo dziś, w której z tych legend jest więcej prawdy, ale fakt, że katarzynki są znane i pyszne jest niezaprzeczalny. A co roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński. Ja wybrałabym zdecydowanie drugą wersję, bez ckliwych(...)rumem. Wyrobić ciasto przez 5-7 minut. Będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Wyrobione ciasto schłodzić 2 godziny w lodówce (można też przez noc). Rozwałkować na grubość 8-10 mm. Najłatwiej jest na silikonowej stolnicy lub pomiędzy 2 arkuszami papieru. Wtedy nie trzeba podsypywać mąką. Wycinać foremką pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować pędzelkiem
Pełny talerzpodłużne biszkopciki tzw. ladyfingers, i mamy ich w domu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny(...)sodę oczyszczoną, kakao i ubijamy do połączenia się składników. Dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto wykładamy po równo do dwóch form. Wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia w formie a następnie
Made By Mom And Sonpudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. Podczas wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem. Po rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto. Następnie wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około
królestwo garówMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)suchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem
Kuchenne zapiski EdytyT ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie
Food Squareznalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu wrócę z pewnością, bo to zdecydowanie to, co Tygryski(...)cukru25 g mąki ziemniaczanej2 żółtkabeza:2 białka100 g cukrudodatkowo:1 łyżka kakaoCiasteczka pokruszyć, wymieszać z kawą. Maśło rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasteczek, wymieszać.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, ugnieść dłonią lub łyżką.Podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Mleko, kawę, cukier i mąkę dokładnie wymieszać w rondelku. Podgrzewać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmażymy na oleju arachidowym dodając sól i pokrojony czosnek. Paprykę kroimy w paski, cebulę w krążki, pomidory na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrajamy małe, okrągłe pizze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem i nakładamy przygotowane składniki – startą mozarellę, paprykę, pieczarki, po krążku cebuli, kawałku suszonego pomidora, ponownie mozarellę – posypujemy oregano. Wstawiamy(...)minut.Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą, to takie „małe co nieco”, ale niech Was nie zmyli ich wielkość. Zjadając jedną, sięgniecie po następną, więc bez obawy – zaspokoją głód nie tylko małych, ale i dużych. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkołączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki i wyrabiamy ręcznie.Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.Ciasto dzielimy na dwa małe bochenki. Ja uformowałam jeden bochenek(...)wyrastania na blacie na 3 godziny.Chleb układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Pieczemy go przez około 30- 35 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą, a następnie bez pary, zmniejszając temperaturę do 220 stopni.Chleb studzimy na kratce. Poniżej lista piekarek:Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Ania http://bajkorada.blogspot.com
Kulinarne przygody Gatitywsypujemy do misy robota, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i jogurt, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą(...)gdzie jest dziurka, to miejsce wypełniamy malinami z rumem, przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia (ja to robiłam łopatką) i brzegi ciasteczka nacinamy nożem, tworząc płatki kwiatka. Pieczemy ciasteczka 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasteczka wyciągamy ostrożnie z piekarnika, wykładamy na paterę, można posypać je cukrem pudrem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielona 1 szklanka1 łyżeczka1 łyżeczka Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut(...)sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowe w środku. Chleb nie wyrasta bardzo wysoki - mój ma nawet płaski wierzch jak klasyczny pumpernikiel :)Po upieczeniu wyjąć
głodny alergikpestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś z gęsi sous vide z sosem z czarnego bzu i pieczonymi mini warzywami pieczoną w ziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni nogę z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami(...)przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców
Kulinarne przygody Gatitypieczenia Dodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokre Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę Wyjmujemy i dzielimy na 3 części Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Będziemy piec 3 placki: formy (jeśli mamy 3 sztuki jednakowej wielkości to dobrze, jeśli nie, to nic nie szkodzi - można upiec oddzielnie 3 placki) smarujemy margaryną i wykładamy rozwałkowanym ciastem(...)jest nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy Każdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut Po wyjęciu odstawimy do wystudzenia Teraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej Do gorącej masy dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy kruche placki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki masła lub margarynySer:1 kg zmielonego sera1 kostka margaryny8 jajek1 budyń waniliowy bez cukru30 dag cukru kryształuolejek waniliowyDodatkowo:puszka brzoskwińSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę orzechową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotowujemy(...)ognia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzechy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.4. Robimy ser: żółtka oddzielamy
Kuchnia domowa Anigęsty)- 65g masła- 5 jajek- 100ml mleka- 100-120g ksylitolu- 260g kajmaku- 1 budyń waniliowy bez cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka kropli olejkukilka łyżeczek kremówki2 krówkiWszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane).Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę, dodać(...)jajku, po łyżce ser i proszek budyniowy . Dokładnie połączyć. Połowę otrzymanej masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Do drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować
Smaczne Zdrowe