Przedstawiam Wam moją wiosenną wariację na temat baklawy, tureckiego deseru z ciasta filo pełnego orzechów i słodkiego syropu. Mniej słodką od oryginału, z kwaśnym akcentem rabarbaru, migdałami oraz aromatem pomarańczy. Ta baklawa udała mi się idealnie - chrupiąca, zwarta, z odpowiednią ilością nadzienia, ładnie się kroiła. Ale nie zawsze tak było. Gdy jakiś czas temu robiłam swoją pierwszą baklawę, przepis(...)roztopionym masłem i pędzelek, ciasto filo oraz nadzienie. Wtedy przygotowanie baklawy powinno pójść Wam sprawnie i bezproblemowo. *** Przepis na baklawę migdałowo-rabarbarową przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania deserów z rabarbarem. Zajrzyjcie do Gin , Mirebelki i Mopsa i sprawdźcie, jakie pyszności z rabarbarem mają dla Was. Baklawa migdałowo-rabarbarowa Składniki /na blachę o wymiarach
Chilli Czosnek i OliwaWiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu Sacher w Wiedniu, w którym to pilnie(...)deseru. Wszystkie inne tworzone są na zasadzie chybił-trafił. Niemniej jednak ten w Cafe Sperl był genialny - puszty, delikatnie wilgotny biszkopt przekładany marmoladą pomarańczową, polany z wierzchu czekoladą. Drugi deser był niezwykle bogaty w smaku, słodki i bardzo czekoladowy. Spód był jakby z delikatnego wafelka / biszkoptu polanego czekoladą, a na wierzchu delikatna skorupka także z czekolady. Solidna dawka węglowodanów - pyszne
Right Behind The KitchenBezy wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego na papier do pieczenia Jana Niezbędnego. Piecz w temperaturze 100 stopni do momentu, gdy będą chrupiące. Biszkopciki (każdy z blatów udekoruj kremem i ułóż na nich bezy. Polej adwokatem. Złóż wszystkie warstwy deseru i udekoruj wieżę solonym karmelem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsmakuje nieziemsko :) Nie jest suche, lecz lekko wilgotne. Jabłka i migdały tworzą ciekawe połączenie, a na górze ciasta znajduje się cuuuuudna, chrupiąca kruszonka. Kto się oprze? Chyba nikt... ;) A więc do dzieła! Ciasto w sam raz na deser w te coraz chłodniejsze, jesienne dni...zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa! CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // blacha 20x25cm
chili & sugarpalnika. Niektórzy wstawiają deser do mocno nagrzanego piekarnika bezpośrednio pod grzałkę, jednak wtedy oprócz skarmelizowania cukru nagrzewa się cały deser. Krem jest aksamitny, konsystencją przypomina mocno zestalony budyń. Pięknie pachnie wanilią, a skarmelizowany cukier apetycznie chrupie :) Pierwszy raz przygotowywałam crème brûlée, ale na pewno nie ostatni. Zamierzam poeksperymentować z innymi smakami, na przykład z czekoladą
Codzienna kuchnia niecodziennaksiążce przepisy nie są dostępne w Internecie, czy na blogu kotlet.tv. Dzieli się ona na kilka smacznych rozdziałów: świeże chrupiące – chleb i bułki, małe wielkie – przekąski i przystawki, smakowite gorące – obiady, pyszne słodkie – ciasta i desery. Każda z części zaczyna się krótki opisem, w którym autorka przybliża nam, co dla niej oznaczają dane rozdziały książki i dlaczego znajdziemy
Emcia PichciRafaello z białą czekoladą.Dziś mam dla Was kolejny przepis na moje ulubione ciacho!Delikatny krem z mleka kokosowego … przełożony chrupiącymi słonymi krakersami i dużą ilością prażonych płatków migdałowych wprost zachwyca podniebienie!Wielbiciele wszelkiego rodzaju kokosowych deserów … kuleczek Rafaello jak i ciast na zimno będą zachwyceni!PS. ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień , gdy się „przegryzie
Ostra na SłodkoPyszny deser zrobiony w domowych warunkach :) Prawidłowo powinno użyć się specjalnego palnika do roztopienia brązowego cukru w chrupiącą, karmelową skorupkę... ale można do tego celu użyć piekarnika lub mikrofalówki z funkcją grilla :)Składniki:100 ml kremówki2 żółtka1 laska wanilii1 łyżka cukru waniliowego2 łyżeczki cukru brązowegoPrzygotowanie: Kremówkę przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z ziarenkami laski wanilii. Kremówka musi
Aga w kuchnisię oprze bezie??? Szczerze mało osób, a tym bardziej przepysznej bezie "Pavlova" , która jest chrupiąca z wierzchu, a delikatna i miękka w środku. Cudowne odkrycie lat 20-tych. Nazwa tego deseru pochodzi od znanej rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Do dziś nie można rozstrzygnąć sporu czy dany deser pochodzi z Australii czy Nowej Zelandii. Jeśli chodzi o przepis i jego wykonanie
Zainspiruj się kuchniąuwierzyć, ale to niestety prawda. I mnie to dopada co jakiś czas :) Zwłaszcza w takie szare dni. Tęskniąc za słońcem szukam go na talerzu. Tym razem stworzyłam słoneczny deser, który przez chwilę dał oczom namiastkę lata i słońca. Udało mi się połączyć coś słodkiego z czymś zdrowym i pożywnym :) Zapraszam do stołu :) Składniki na 1 porcję: 1 średnia pomarańcza(...)wystygnięcia. Cząstki owoców przełożyć do szklanki, polać niewielką ilością wystudzonego sosu, a następnie jogurtem. Na górę wysypać musli - ja użyłam chrupiącej jego wersji, tzw. chrunchy - czy zna ktoś polski odpowiednik tego słowa? :) Taka sałatka smakuje wyśmienicie zarówno jako deser, ale także jako słodkie lekkie śniadanie. Ilości jogurtu czy musli można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Czyż nie wygląda zachęcająco
Codzienna kuchnia niecodziennaNa szybkie weekendowe słodkości polecam delikat ne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNa szybkie weekendowe słodkości polecam delikat ne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldZ przepisu wychodzi ok. 10 gofrów, którą są pyszne i chrupiące! Składniki: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 2 jajka 100 g masła 100 ml
Emcia PichciDziś upiekłam chałkę z mojego ulubionego przepisu. Chrupiąca skórka obsypana maślaną kruszonką. skrywająca mięciutkie, pulchniutkie, smakowite wnętrze. Jest pyszna, w sam raz na
Rozpustne gotowaniePrawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową. Składniki: 100 g orzeszków ziemnych 100 g żurawiny pół szklanki śmietany 30
prawdziwe jedzenie