którzy oglądali wiedzą o czym mówię).Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikomJ Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 300 g mąki
Mania Gotowaniaświeżych warzyw. 4. Co lubisz chrupać/przegryzać w czasie wolnym? To też bardzo ważna kwestia. Ja nie wyobrażam sobie obiadu bez deseru, po jedzeniu zawsze mam ochotę na coś słodkiego lub chrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone(...)się niepotrzebnej frustracji. ;) 8. Bez jakiego produktu nie wyobrażasz sobie życia? U mnie to zdecydowanie jest mleko. Nie umiałabym się bez niego obejść, jest podstawą wielu moich dań i deserów. Jest też moją inspiracją, czasami spoglądam do lodówki, widzę, że jest w niej mleko i i kilka innych produktów i zaczynam czarować. Pomyśl jaki jest Twój ulubiony produkt
Cooking Monsterarsenale kuchennych zabawek, dzięki zorganizowanej akcji moich dzieci, przybyła gofrownica. Idealne rozwiązanie na szybki, pyszny, chrupiący (dzięki wodzie gazowanej) i różnorodny (dzięki dodatkom) deser. Polecam:)) Gofry na wodzie gazowanej Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru 4 łyżki oleju 2 jajka Rozgrzać gofrownicę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany
Kraina Miodem PłynącaMoje pierwsze bezy... Chrupiące, różowiutkie i zakochane. W zasadzie to nie miałam ich w planach. Przygotowanie ich to był totalny przypadek. Zostały mi białka po przygotowaniu ciasteczek, a w szafce czekał na wypróbowanie barwnik. Najzwyczajniej w świecie nie mogło być inaczej, musiałam je przygotować. I wiecie co? Jeśli zostały Wam jakieś białka, nie wyrzucajcie ich. Po co? Przecież możecie zrobić(...)pyszne bezy ;) No i te serduszka... Będą piękną ozdobą deserów Walentynkowych. Potrzebne nam (na 25 sztuk): - 2 białka - 6 łyżek cukru pudru - kilka kropel czerwonego barwnika - szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić z solą dodając porcjami cukier puder i barwnik. Za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdką wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem, nadając bezom kształt serduszek. Wstawić
W poszukiwaniu inspiracjiwersji deseru z jabłkami i ryżem. Ekspresowy deser, który można przygotować w niecałe pół godziny. Podany na ciepło jest absolutnym niebem w gębie. Chrupiąca skórka papieru ryżowego a w środku smak szarlotki z cynamonem. Idealny deser na jesienne chłody. 1 opakowanie papieru ryżowego (czyli 12 sztuk) 3 jabłka 1/2 szklanki ryżu 1/3 szklanki orzechów włoskich drobno pokrojonych
Jadło i czytadłoFajne łódeczki dla każdego. Można je zajadać jako deser albo jako danie obiadowe z serkiem. Chrupiące brzegi łódek i pyszne wnętrze, popróbujcie koniecznie. Pomysł trochę jak arabskie fatayery tylko że na słodko. Polecam gorąco. Łódeczki drożdżowe z suszonymi owocami i serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOwoce zapiekane pod kruszonką czyli crumble to idealny deser dla leniwych łasuchów. Pyszny, owocowy z chrupiącą kruszonka a do ego sam się robi. Składniki: (na 4 porcje) jagody (świeże lub mrożone) opcjonalnie 4 łyżeczki dżemu jagodowego 2 łyżki masła 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki wiórków kokosowych mąka pszenna Sposób przygotowania: W kokilkach
Pyry na GazLato to idealny moment na eksperymentowanie z owocami :) Jak zrobić prosty i szybki deser przy minimalnej ilości składników? Wystarczy połączyć chrupiące herbatniki, serek oraz białą czekoladę, a wierzch wykończyć galaretka i owocami, które mamy pod ręką. Ten, który dziś Wam prezentuję jest w całości mojego autorstwa. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Spód: 3-4 herbatniki czekoladowe Masa
Chocolate Muffin Blogmasę, którą napełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jedząc muffiny wyczuwalne są w nich pestki z malin, które "chrupią" w zębach, jednak jest to miły deser i dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy
Taste Of My Daywieczorem wróciliśmy do domu, zjedliśmy pyszny obiad i oglądając niemal już ostatnie odcinki naszego ostatnio ulubionego serialu, zajadaliśmy się absolutnie bajecznym creme brulee. Uwielbiam ten deser. Za jego jedwabistą konsystencję i tę cudowną, chrupiącą skorupkę. Takie proste, a jednak wykwintne, a wręcz oszałamiające połączenie. Zawsze zrobi wrażenie, idealnie więc nadaje się na romantyczną kolację (miałam plan przygotować go na Walentynki(...)nieco urozmaicić - padło na mus żurawinowy. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Zucchini blues wiedziałam, że muszę je wypróbować. Wszystkie składniki, za którymi przepadam, połączone w jeden wyśmienity deser. Żurawina z imbirem komponuje się wybornie - całość jednak przetarłam przez sitko, żeby skórki żurawiny i imbirowe włókienka nie przeszkadzały w delektowaniu się tymi aksamitnymi pysznościami. Zmniejszyłam też ilość cukru - słodki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewidzę, że coraz więcej z Was sięga po figi i traktuje je nader smacznie. A mnie tym razem przyszła ochota na lekki deser w klimacie pięknego babiego lata, koniecznie z czymś chrupiącym, z delikatną kremową masą i figami, oczywiście. Tak powstały lekkie jak puch serniczki bez pieczeni, na kruchym czekoladowym spodzie. Ułożyłam na nich świeże figi, które wcześniej(...)śmietaną, osłodziłam tegoroczną galaretkę z papierówek, a na koniec, dla uzyskania wyjątkowego aromatu, sypnęłam szczyptę tonki *. Niełatwo było wytrzymać czas chłodzenia, ale warto się poświęcić. Duet zimnego deseru z dopiero co skarmelizowanymi plastrami fig jest wprost wymarzony. Serniczki przygotowałam w małych foremkach, tak by stanowiły od razu jednoosobowe porcje. Część chłodziła się w okrągłych ramekinach, a część
KUCHARNIAPamiętacie gofry nad morzem? Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku, góra bitej śmietany i owoców za jedyne 12 zł. Do tego upaćkane wszystko, klejące się ręce
ladykitchenDelikatny, kremowy o posmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie
Wanilia i KardamonPyszne, chrupiące, mocno czekoladowe :) Idealne na prezent. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 2 ciastka XXL: 4 łyżki masła w temp. pokojowej 4 łyżki białego cukru 4
My Culinary Art