Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym
Moja smaczna kuchniaChrupiąca i słodka kruszonka z dodatkiem zmielonych migdałów i płatków migdałowych, a pod nią miękkie i soczyste nektarynki. Przepyszne... Składniki: 8 nektarynek 1/2 cukru waniliowego garść
wyzwania kuchennetrzy duże deserki. Na dno każdego pucharka ułożyłam warstwami: masę z serka mascarpone i jajek, trochę pokruszonych biszkoptów, truskawkowy mus i tak dalej do wyczerpania składników.Na wierzchu deser udekorowałam chrupiącym dodatkiem w postaci przekąski owsiano-orkiszowej Granex . Małe chrupiące prostokąciki możemy zajadać same ale nadają się też jako dodatek do deserów. Firma GRANEX istnieje na rynku
Monia miesza i gotujeBeza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne owoce, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. Absolutny must bake lata. :) Niech Was tylko nie przestraszy sama beza; jej wykonanie jest dziecinnie proste!Składniki na bezę:5 białek300 g drobnego cukru do wypieków1
Food SquareJesień, zimny wiatr, deszczowe dni... warto poprawić sobie nastrój zdrowym i szybkim deserem. Taki pucharek aż cieszy oczy, a pracy przy nim tak niewiele. Do stworzenia tego warstwowego deseru użyłam chrupiącej gryki z melasą i migdałami, którą ostatnio dostałam od rodziny. Z zaciekawieniem ją spróbowałam i... skomponowałam ten oto mały, lekki, zdrowy przysmak. Na pewno jeszcze nie raz będę(...)robić w innych owocowych wariantach. Spróbujcie. Składniki: około 10 łyżek chrupiącej gryki z melasą i migdałami 180 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu 1/2 kiwi 3-4 kawałki słodkiej mandarynki Przygotowanie: Jogurt mieszamy z łyżeczką miodu. Na dno małego naczynia, w którym podamy deser wsypujemy około 2-3 łyżki gryki, następnie nakładamy pół miodowego jogurtu, znów warstwę gryki (u mnie
Słodkie okruszkimaślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon curd. Moja Malwinka lubi je chrupać na deser. A kiedy ich nie zużyjemy, zawsze można schować je do zamykanego pojemnika i przechować. Dodatek domowego ekstraktu waniliowego naprawdę daje im "kopa" i lepiej go nie pomijać. Składniki
Cakes By Kejtniego przygotować. A ponieważ rodzinka domagała się lodów postanowiłam zrobić z niego takie chrupiące gofry, które podałam z konfiturą truskawkową i lodami śmietankowymi. Świetny i szybki deser. Ciasto francuskie w postaci chrupiących ciasteczek bardzo nam posmakowało. Deser podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Kamila" op. ciasta francuskiego lody ulubiona konfitura świeże truskawki kiwi cukier puder mięta do dekoracji Ciasto francuskie rozwinąć
Smakołyki AsiDelikatnie chrupiące i przyjemnie słodkie- wszystkim chyba znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki: 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna i błyszcząca) dodaję mąkę
Tagebuch po polskuspełniać! Dzisiaj z kolei zaczynamy słodko i czekoladowo, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim zdaniem najcudowniejszy czekoladowy deser na świecie! Chrupiący z zewnątrz i płynny w środku fondant to wbrew pozorom bardzo prosty deser! Do przygotowania 4 fondantów w kokilkach o średnicy około 10cm. potrzeba nam: 100g gorzkiej czekolady
Kuba Gotujezłapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu!Lody wyszły obłędne!Są wspaniałym pomysłem na randkę … imprezę czy też niedzielny deser – zachwycą każdego!Chrupiąca panierka ukrywała delikatne , kremowe i ciągle zimne wnętrze , a każdy kęs zachwycał nasze kubki smakowe! SKŁADNIKI:- 4 gałki lodów waniliowych- szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych- szklanka wiórków kokosowych
Ostra na Słodkokleks na wierzch deseru. Mont Blanc przyozdobiłam nitkami z karmelu. Przygotowując karmel zanurzyłam w nim kilka świeżych kasztanów. Karmel pięknie je pokrył zamieniając w niezwykle smaczny i chrupiący dodatek do deseru. Jak zrobić karmel przeczytacie tutaj (klik). Do zobaczenia po świętach
KUCHARNIAprażymy jakieś 2-3 minuty, uważając żeby nie przypalić karmelu. Po tym czasie wyłączamy grzanie i gotowe. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Używamy jako składnik musli lub jako chrupiąca posypka do deserów. Pyszności
Rozpustne gotowanieZłociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no
kgwjanczewoChrupiące, wytrawne ciasto, skrywające aksamitny, słodki, waniliowy krem. Każdy kęs rozpływając się w ustach przenosi mnie do deserowego nieba :-) Uwielbiam eklerki, a
Rozpustne gotowanieCudowne aromatyczne śliwki połączone z nutką wanilii i rumu. Doskonałe do wypieków, deserów i kromką chrupiącego pieczywa. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500g cukru ( ja używam Królewskiego) 5 łyżek rumu 5 łyżek ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Śliwki umyj, przekrój na pół i wydryluj. Umieść je w garnku z grubym dnem, dodaj cukier i 1/5 szklanki wody. Gotuj na wolnym
Wielki apetyt