chrupiący deser - 1001 przepisów (strona:21/67)

Lody waniliowe z sosem malinowym 92

miksturę przez bardzo gęste sitko (bez blendera będzie trudniej). Bez miksowania tyci tyci pestki będą nam chrupać później w buzi. A tego nie lu-bi-my. Po paru minutach kremowy sos gotowy, przed podaniem możemy go jeszcze trochę podgrzać.  Aby urozmaicić deser możemy wziąć jakiś twardy owoc np. jabłko. Kroimy na kilka średniej wielkości księżyce i wrzucamy na patelnię

Right Behind The Kitchen
Mus czekoladowy po portugalsku 168

Utworzono wydarzenie na FB "Desery w pucharku" [ klik ] i ja w nim udział wzięłam po raz kolejny. Moje pucharki są małe ale za to przepyszne, delikatny puch w szklaneczce i chrupiące orzechy na wierzchu. Bo któż nie lubi czekolady? a tutaj jest wyjątkowa i aromatyczna. Zapewniam że nic więcej do szczęścia nie potrzeba, może tylko filiżankę kawy? Polecam

Moje Małe Czarowanie
Honeycomb – Słodka Przekąska 123

Honeycomb to kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu

Made By Mom And Son
Honeycomb – Słodka Przekąska 127

Honeycomb to kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu

Made By Mom And Son
Pizza (Ciasto na Pizzę) z Kaszą Manną 209

pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości. Ciasto wychodzi przepyszne i być może okaże się

Słodka Strona
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 167

Pachnące słońcem, rozpływające się w ustach, pełne przyjemnie chrupiących ziarenek - świeże figi! Sezon na moje ulubione owoce trwa bardzo krótko, więc trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta

sama złodycz
Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków 137

samoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł  ( w cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne i deser + wino lub inne wybrane napoje – dla 2 osób )Po chwili otrzymaliśmy nasze soki i już po pierwszym łyku pojawił się u nas szeroki uśmiech!Pierwszy raz! ( na prawdę pierwszy(...)komponował się z kwaskową żurawiną.Ziemniaczki delikatne … chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku.PYCHA!Zraziki cielęce równie delikatne … podane w przepysznym, ale to przepysznym sosie z kaparami ( z przyjemnością poznam przepis :D ) …z dodatkiem kluseczek – mięciutkich , delikatnych , świetnie komponujących się z sosem.PYCHA!* * *Z przepełnionymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru!Choć tak na prawdę w brzuchach już

Ostra na Słodko
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 147

ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą. Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette, zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne i trochę(...)razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek,  Gin, Justinka, Martynosia, Mops, Panna Malwinna i  Sianko. Biała czekolada - idealna do deserów, o ile nie zjem jej wcześniej Jedną z moich słabości jest biała czekolada, dlatego lubię dodawać ją do deserów. Albo wyjadać z kuchennej szafki... Choć mój Mąż co jakiś czas

Chilli Czosnek i Oliwa
Deser truskawkowy z ricottą 139

moim blogu "najlepsze chrupiące ciasteczka owsiane" 300 g truskawek, malin lub innych ulubionych owoców Sposób przygotowania Ciastka pokrusz najlepiej blenderem. Truskawki pokrój w plastry lub kostki. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj ricottę i wymieszaj. Na dno pucharków nałóż ciastka, odrobinę masy, następnie warstwę owoców. Na samą górę połóż warstwę masy, truskawki i pokruszone ciasteczka. Deser schładzaj w lodówce

Kubki smaku
Bardzo kruche faworki 259

Przepis rodzinny - mam go od mamy i tylko według niego robię faworki. Są bardzo cieniutkie i chrupiące. Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji bo szybko

Na Ciasteczkowych Papierach
Koktajl buraczkowy z pomarańczą i bananem 124

Trwa pierwszy weekend Karnawału 2016 , a ja zrobiłam dzisiaj przepyszny koktajl bezalkoholowy, z pianką w dodatku i chrupiącymi ziarnami, które bardzo lubię. Bazą był surowy burak

Moja smaczna kuchnia
Ciasteczka otrębowe z czekoladą 169

Ciasteczka otrębowe może w moim wykonaniu nie wyglądają pięknie, ale smakują wybornie. Chrupiące, wyjątkowe, no i z czekoladą. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" i został przeze

Humanistka w kuchni
Drożdżowe faworki (chrust). 210

     Kolejna propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam

Rozpustne gotowanie
Pieczone brzoskwinie z lodami. 172

najsmaczniejszy i najmniej skomplikowany deser na świecie .Uwielbiam pieczone brzoskwinie z dodatkiem lodów i miodu .Czas pieczenia zależy od tego jaki owoc lubicie najbardziej .Moje są miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. Składniki : 2 brzoskwinie ,dojrzałe ,pestka powinna sama odchodzić od owocu . Lody ,ulubione ,u mnie amaretto . wiórki kokosowe miód Owoce przekroić na pół ,położyć na blaszce wyłożonej

Ladylaura.
Gofry na zakwasie pszenno żytnim 85

Takie troszkę inne gofry. Skusiłam się na ich wykonanie z czystej ciekawości. Okazały się bardzo smaczne i chrupiące, ale zupełnie nie miałam pomysłu jak je sfotografować

Kuchenne zapiski Edyty