sosu, wszystko zależy od Waszych upodobań; my najbardziej lubimy taki o konsystencji gęstej zupy. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją z ryżem lub ziemniakami. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z fasolą :) Do fasolki polecam pyszny i chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku
Lekcje w kuchniPrzepis i wykonanie żony Składniki -ziemniaki 1 kg -cebula -jajko -mąka pszenna 2-3 łyżki -pieprz czarny -sól -olej lub smalec do smażenia -śmietana Wykonanie Obrać
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mąki pszennej ma te wadę, że lubi się kruszyć i dość szybko wysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam, iż mogą być dobrym dodatkiem
Wiem co jemWróciliśmy. Krótki to był wyjazd ale zaliczyliśmy i grzyby i jeżyny, i trochę przemoczonych butów. Kominek buzował codziennie dając ciepło tak potrzebne moim zmarzniętym dłoniom. Znowu
Dzieje kuchennej Wiewiórycebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję
Bea(u)ty kitchenkapusta duszona postna Pyszne danie samodzielne do jedzenia z chlebem lub wspaniały dodatek do obiadu zastępujący surówkę. Składniki: 1 kapusta biała 2 marchewki 1 cebula 1,5-2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić bardzo cienko nożem. Troszkę posolić i wygnieść. 2. Marchewkę umyć, obrać(...)doprawiamy na smak solą i pieprzem. Chwilkę gotujemy, by wszystkie smaki nam się "przegryzły". 7. Podajemy nasz ą kapustę jako dodatek do obiadu (ziemniaków, kotletów) lub jemy ja, po prostu, z chlebem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachprzepyszne knedle z boczkiem.Do tej pory knedle kojarzyly mi sie z nadzieniem owocowym lub z miesem az tu nagle natknelam sie na zupelnie inny przepis. Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie(...)opamietania.Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.skladniki:800g ziemniakow70g boczku wedzonego1 cebula50g masla2 kromki chleba tostowego2 jajka150g makisolgalka muszkatalowamaka ziemniaczana do obtoczeniaWykonanie:Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske.Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke
Przysmaki Karolkidrobiowego50 ml śmietanki 30 %50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna)biały pieprz Kamissól1 łyżka masłagrzanki (4 kromki chleba tostowego, odrobinka oleju)Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować, doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujeSkładniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym(...)kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam sporo, ma być ostro), zagotowujemy. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego.Zupa z porów zaskakuje całym bogactwem smaków. Początkowo wydaje się łagodna, nawet słodka, a to za sprawą mleka kokosowego. Jednak
mojewypiekiinietylkoziemniaki obrane ze skóry 3 łyżki oliwy pół łyżeczki nasion kminku pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne w proszku pół łyżeczki suszonego czosnku pół łyżeczki soli Do miski wlać oliwę i dodać przyprawy. Ziemniaki pokroić na kawałki według uznania. Wrzucić ziemniaki do miski i dobrze wymieszać, by pokryły się przyprawami. Przełożyć ziemniaki(...)część dania głównego (u mnie z królikiem pieczonym w winie i kiełkami rzodkiewki). ------ Inne dania z kminkiem: Wytrawna sałatka owocowa z mango Warzywne samosy Chleb wileński ze śliwką Królika, którego podałam do pieczonych ziemniaków, trzymałam w naczyniu na balkonie. Zobaczcie, co natura wyrzeźbiła na wewnętrznej stronie pokrywy. Wybaczcie pozostałości po pieczeniu na pokrywie - nie umyłam ich, by nie zniszczyć
Weekendy w domu i ogrodzieNa północnym zachodzie jest takie miasto portowe, które wbrew powszechnej opinii wcale nie leży nad morzem. To miasto to Szczecin. W cale nie pomaga mu fakt
Kryzysowa Książka KucharskaDzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. „co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem”? Jarmuż i szpinak wykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych(...)dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku Składniki: ok. 750 g słodkich ziemniaków 150-200 g szpinaku lub jarmużu 2 cebule 1 puszka
UgotujmyTo.plWydawać by się mogło, ze specjały typu kaszanka to domena nasza rodzima. Tymczasem w "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo przekonuje, że i Francuzi takowej używają. Do
Dzieje kuchennej WiewióryMimo, że parę dni temu widziałam świeże… Fu. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 450 g mrożonego groszku 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 3 kromki chleba 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka masła oliwa extra virgin (opcjonalnie) (przepis na 3-4 porcje) Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę
KardamonovyPolsce będziecie mogli zrobić no chyba, że jako ciekawostkę. Dzisiaj proste i super smaczne danie z rejony gór Kaukaz. Trudno nazwać je konkretną nazwą, ale powiedzmy, że to ziemniaki z warzywami i sosem z cieciorką po kałkasku. Wszystko posypane serem bałkańskim. Uprzedzamy, że zdjęcia jeszcze przez jakiś czas nie będą najwyższych lotów ponieważ warunki jeszcze nie pozwalają na super jakość(...)jest chyba wielka przeszkoda wszak zawsze chodzi nam o dobre i smaczne jedzenie. Zatem do kuchni zapraszamy ;) Kaukaskie klimaty w naszej kuchni z cudownym chlebem lawasz. (4 osoby) Składniki: 1/2 kilograma młodych małych ziemniaków 2 zielone papryki najlepiej z węgierskiej 1 pęczek świeżego szpinaku 1 puszka cieciorki 1 mały słoiczek ajwaru 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka pasty z kolendry
vegetaniesię ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI 1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 4 kromki chleba tostowego 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany oregano 1/2 pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Pora czyścimy, odkrawamy górne(...)ciemne liście - resztę kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pora i ziemniaki. Przesmażamy razem kilka minut. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto
Moje Kuchenne Rewelacjerównież. Gulasz z serc to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gęsty sos, który dziś wzbogaciłam o pieczarki, doskonale pasuje do wszelkiej maści kasz, makaronów, ryżu czy ziemniaków. Na biesiadach podaje się go często z chlebem i ogórkiem kiszonym. Danie bardzo proste w przygotowaniu, jednak wymaga trochę czasu. Serduszka, choć malutkie wymagają długiego duszenia, aby były miękkie i smaczne. Polecam :) Składniki - 500g
Kuchnia z widokiem na ogródwigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie ze świąt. Po kilkudziesięciu minutach
Niedzielny kucharztarce lub posiekane przy pomocy gilotyny do jajek, oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Każdą kanapkę z pastą jajeczną udekoruj kilkoma plasterkami rzodkiewki. Jeśli nie jesz chleba, to taka pasta jest pyszna też z ziemniakami jako gzik . Artykuł Pasta jajeczna ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Odwieczny problem co na obiad. Na zupę kręcą nosem a jak ziemniaki, to znów co do nich. Ale będąc na zakupach kupiłam słodką kapustę a w lodówce czeka na swoją kolej mięso mielone z karkówki, tak więc plan na dziś - gołąbki :) Składniki(...)miękkości ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć gotowe gołąbki i zagęścić sos mąką z odrobiną wody lub śmietanką. Najczęściej podaję gołąbki z ziemniakami posypane koperkiem ale można spokojnie zajadać z chlebem
W garach u GosiCały proces powinien trwać kilka minut, bo zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie sucha. Na koniec solimy do smaku i dodajemy pieprz. Podajemy z ziemniakami i surówką z koszonej kapusty. Albo z chlebem. Są tacy, którzy uwielbiają ten tłuszczyk z patelni wybierać pajdą świeżego chleba. Smacznego! P.S. Wątróbkę przed pokrojeniem można namoczyć w mleku
bistro mamapieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika i nie urósł.” Widzicie w powyższych jedną prostą przyczynę dlaczego coś się nie udało? Proste. To czynnik ludzki. Jeśli gdzieś
Karo in the KitchenWedług przepisu mojej babci jadam grzyby od dzieciństwa i bardzo mi smakuje taka wersja. Moja mama zazwyczaj podawała to danie z gotowanymi ziemniakami, ale można je również śmiało zjeść z chlebem lub bułką. Jak byłam dzieckiem, to w sezonie grzybobrania często jadaliśmy dania z grzybami, które sami zbieraliśmy w lesie. Miło wspominam te chwile. Niestety teraz, mimo że mieszkam
Passions hobbies lifetaki sposób przygotowany łosoś jest dobry jako dodatek ale też jako główny składnik potrawy. Krojony w cienkie plastry doskonale nadaje się do położenia na kromce chleba w towarzystwie sosu, jest pyszny z ugotowanymi ziemniakami i z koprem. Idealnie smakuje położony na orzeźwiającym ogórku, a także w sałatce ze świeżych warzyw. Smacznego ! Artykuł Łosoś po szwedzku – Gravlax pochodzi z serwisu
Markowy smakgęstszy, inni bardziej jak zupę - w zasadzie wszystko jedno, bo zawsze smakuje wybornie i nie da się go zepsuć. Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę. Co potrzebujemy: pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić
Snejkusiowe Przepisywięc warto ją jeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna
Niebieski kubek z kawapomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu, w tym przypadku akurat indyka, ale może to być inne mięso. Proste i smaczne danie, które można podać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu zjeść z chlebem. 200g grzybów boczniaków 300g gotowanego mięsa z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 1/2 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki śmietanki kremówki
https:KKuchniaMniamostatnie 10 minut pieczenia do górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem to najszybsza opcja – nie trzeba już niczego więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone
Karo in the KitchenGulasz w sosie sojowo-śliwkowym Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych
na moim stole...wodę i dusić pod przykryciem 8 - 10 minut. Pod koniec posolić do smaku, wymieszać i jeszcze chwilę dusić do rozpuszczenia się soli. Podawać dowolnie z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, ewentualnie z domowym chlebem razowym
Kuchcik gotujestopić wsypać paprykę, majeranek, zamieszać i przelać smarowidło do naczynia i wystudzone schować do lodówki takie smarowidło raz na jakiś czas lubimy do razowego chleba, można też ze smarowidła robić okrasy do ziemniaków, pierogów, kaszy..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię