chleb z ziemniakami - 1136 przepisów (strona:24/76)

Rozgrzewajaca Pomidorowa z Soczewicą, Ziemniakami i Fetą czyli Zupowy Wtorek odc.36 168

Brrrr... ależ ja dzisiaj zmarzłam latając z wózkiem po wsi. Odprowadziłam Córcie i jej kumpelkę do szkoły i jeszcze spraw kilka się napatoczyło. Z językiem wywieszonym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa rzodkiewkowa - krem z rzodkiewki z grzankami 187

śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy)  - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego chleba - sól, pieprz, chili  Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem

Słodka sielanka
Kremowa pomidorowa z grzankami 163

łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii + kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba Kromki razowego chleba pieczemy w tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Ostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę

My Chcemy Jeść
Zupa z cukinii z płatkami migdałowymi 132

ziele angielskie pieprz ziarnisty 2 ząbki czosnku natka pietruszki chleb na grzanki Sposób wykonania: Cebulę zeszklić na maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać 1 1/2 litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić

pieprzny smaczek
Zielony chlebek 121

smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie “wyższe” ;) Zielony chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 200 g ziemniaki ugotowane 200 g mąka kukurydziana 200 g mąka owsiana 2 łyżeczki soda oczyszczona 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka czubryca 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa 1 łyżka

Kucharzyca
SAŁATKA ŚLĄSKA ZE ŚLEDZIEM 132

cebulę i ogórki drobno siekamy w kostkę i mieszamy że sledziami.Doprawiamy do smaku octem i świeżo zmielonym pieprzem.Salatkę Podajemy na posmarowanych masłem kromkach chleba i posypać posiekanym szczypiorkiem.Można także Podawać do gorących ziemniaków w mundurkach.Smacznego.   Przepisy ,które mogą Wam się przydać :))).! Przepisy i zdjęcia są nie są piękne, ale to mój pierwszy blog jaki założyłam

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 233

jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet z dorsza – 200 g * ziemniaki – 150 g * dojrzałe pomidory – 2 szt * papryka czerwona – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko
Tajine z wołowiny z patelni 150

zamkniętej i gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa). Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Jednocześnie już dziś chciałabym Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie, w którym nagrodami będą   garnki granitowe z serii Lucca  firmy Ballarini

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szprotki z ryżem do kanapek 134

Świetny dodatek do kanapek ,domowej roboty. Składniki 3/4 szklanki ryżu (u nas parboiled wymieszany pół na pół z dzikim) 2 puszki szprotek w oleju 1 puszka

R'n'G Kitchen
Wątróbka drobiowa 288

rozpuściła, a przyprawy połączyły się z wątróbką. Wątróbka była już gotowana, więc nie wymaga długiego smażenia bo będzie za sucha. Wątróbka dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, a i z samym razowym chlebem jest pyszna

Kuchcik gotuje
Leczo 126

często mamy szare dni, wtedy przygotowuję szybkie, rozgrzewające, aromatyczne dania i oto jedno z nich. Kilka minut i jest coś pysznego. Można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszą, ja jednak uwielbiam zjadać leczo z chlebem.  Składniki: 2 papryki cebula ząbek czosnku 2 pętka kiełbasy kilka pieczarek pomidory w puszce koncentrat pomidorowy sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek, bazylia, ostra papryka

NA MOIM TALERZU
Wątróbka indycza smażona z cebulką 159

delikatna, idealnie wysmażona. Trzeba trzymać się tylko jednej zasady, aby smażyć ja na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego chleba. Składniki - wątróbka z indyka 60 dkg. - duża cebula - olej - domowa wegeta - sos sojowy Wykonanie  Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam

Kuchnia z widokiem na ogród
Oszukane kacze confit 161

mięsa, które zatopione w tłuszczu mogło przetrwać wiele tygodni. Wersja, którą podaję jest przygotowywana w piekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki

W kuchni wieczorem
Madera - Camara de Lobos 170

Igreja de Sao Sebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście do prywatnej posesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia lodówki z napojami Fot. Stanowiska z owocami morza

Taste Of My Day
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 200

posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną

Chilli Czosnek i Oliwa