Wszystkie inne dania, chleby nawet ciasta i bezy ale zupy nie. Przemka zabawa z warzywami skończyła się pyszną zupą czyli botwinką zabielaną, przepyszną. Zjadłam dwa talerze
Moje Małe CzarowanieJeden sposób wykonania, a możesz podać na trzy różne sposoby. Jeden to jako wędlina na chleb, drugi wersja imprezowa, trzeci na obiadek. Proste w wykonaniu, a sukces murowany, smak super. Jak samemu się zrobi taką szyneczkę to zawsze wiemy co jemy Moja szynka miała skórę z tłuszczykiem, którą odcięłam, ale wykorzystałam ją później. Całą szynkę mocno obwiązać sznurkiem. Jeśli macie(...)zostało zmarnowane. Piec godzinę w temperaturze 180 C. Zostawić szynkę w folii, tak długo aż ostygnie. Następnie zdjąć sznurek i wstawić do lodówki. Pierwsza wersja szynki jako wędlina na chleb . Szynkę pokroić w plasterki i podawać z chlebkiem posmarowanym masełkiem i obłożonym plasterkiem szynki. Mniam Sos który wytworzył się podczas pieczenia wlać do małego pudełka i zamrozić. Zostawić do wykorzystania
Kuchnia PokoleńSmalec w najróżniejszych postaciach był kiedyś obecny chyba w każdym domu. Panie wymyślały dodatki i przyprawy, a panowie zajadali się najprostszymi, ale jakże pysznymi kanapkami. Wystarczyło pajdę chleba przesmarować grubo smalcem z chrupiącymi skwarkami, położyć kawałek kiszonego ogórka i rarytas gotowy. Dziś tradycja wytapiania smalcu powoli zanika. W dużym stopniu związane jest to z coraz częstszym odchodzeniem od spożywania mięsa(...)kącie lodówki, do tego garść ulubionych przypraw i gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba robić wielkich zapasów, wystarczy słoiczek lub niewielka miseczka. A zajadając się chlebem z takim pachnącym smalcem pomyślcie o naszych dziadkach, dla których był to przysmak nad przysmaki. Do dzisiejszego smalcu wykorzystałam tłuszcz, jaki wykroiłam
Codzienna kuchnia niecodziennasię powodzeniem… Ta dzisiejsza sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną jest przykładem tych sprawdzonych, tradycyjnych smaków… Choć przyznam szczerze, że najczęściej z makreli robię/robiłam pastę do chleba. Sałatka, mimo że dość prosto skomponowana, bardzo nam zasmakowała. Smaki ciekawie się ze sobą łączą a dodatek dressingu miodowo-musztardowego sprawia, że sałatka jest bardziej ciekawa w smaku. Naprawdę warto(...)się skusić, doskonale nadaje się zarówno jako tradycyjna przekąska, jak i np. na lunch. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną z makrelą wędzoną. Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 200g wędzonej makreli 1 kwaśne jabłko 4 ogórki korniszony szczypiorek mix dowolnych sałat -opcjonalnie Dressing: 5 czubatych łyżek majonezu 1 łyżka musztardy ziarnistej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku
UgotujmyTo.plabsolute; right: 10px; top: 10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } Moja teściowa podawała rybę po grecku z ugotowanymi ziemniakami. Jednak można ją podać na stół również saute , czyli bez dodatków, lub z chlebem. Ryba po grecku – przepis teściowej Składniki: 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp 4 marchewki 2 pietruszki ćwiartka selera
Wiszniówkakurczaka 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki sera mozzarella 2-3 łyżki oleju Przygotowanie Piekarnik nastawić na 180stopni. Papryki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach jarzynowych, warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to nożem lub skroić na krajalnicy do chleba. I teraz mamy do wyboru gdyż filet
W garach u Gosiinne drobiowe wnętrzności ;-) Z żołądkami jest taki problem, że długo się gotują, ale warto poczekać :-) O zagęszczaniu sosu czy zupy chlebem czytałam kiedyś w starej książce kucharskiej, która należała do mojej babci. Sposób prosty, a smak ciekawy :-) Warunek: chleb powinien być prawdziwy - tzn. z mąki razowej, a nie barwiony karmelem! No i najlepiej jeśli jest bez dodatku ziaren(...)Następnie wyjmujemy żołądki z wywaru, kroimy w paski lub plasterki i ponownie wkładamy do wywaru. Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do żołądków. Doprawiamy solą, pieprzem i powoli gotujemy aż chleb całkowicie się rozklei. Podajemy jako samodzielne danie z pieczywem lub jako sos do ziemniaków, ryżu lub kaszy
Czary - gary w kuchniowocami a także z tymi zawekowanymi. Wielbiciele drożdżowych bułeczek, wypróbujcie koniecznie ten przepis! Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 100 ml mleka 250 ml mleczka kokosowego 50 g stopionego masła 2 żółtka 30 g wiórków kokosowych
Mienta blogsię z nią i nawet była jedną z ulubionych i wyczekiwanych potraw. Jedzenia było tam tak mało, że jadło się nawet suchy chleb. Moja sałatka różni się od tamtej. Ja nie dodaję do niej ani gotowanych ziemniaków ani groszku, za to nie żałuję jej jabłek. Zawsze wybieram takie bardzo soczyste i lekko kwaskowate.” Czytaj więcej
Wiem co jemMamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju
Gosia gotujeteraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. Do czego użyć farsz mięsny: można podać z makaronem faszerować nim warzywa (polecam podgotowane ziemniaki, wydrążone, wypełnione farszem i posypane serem) użyć jako farsz do naleśników wytrawnych (ja kocham zapiekane naleśniki) podać z chlebem lub ciepłą pitą, przepis na najlepszą pitę znajdziecie TUTAJ użyć jako farszu do tortilli (dobre tortille w fajnej cenie znajdziecie(...)wszelkich szybkich zapiekanek można podgrzać na patelni i udusić w tym jajka metodą „na szakszukę” można podać z kładzionymi kluskami, ryżem lub kaszą można dodać ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, puszkę fasolki i mamy sycące danie jednogarnkowe. Jak przechowywać farsz mięsny: Najprościej jest podzielić na potrzebne nam porcje, powkładać w woreczki, woreczki pozbawić powietrza i lekko rozpłaszczyć, żeby zajmowały mało
ladykitchenpodawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałatyDeser :* szarlotka z bitą śmietaną* sernikNASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/Na stół kolejno wkraczały kolejne dania.Na początku chleb ze smalcem.Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze wiem , że ma on wielu(...)zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe , świeżo robione , niesamowicie chrupiące , w cienkim
Ostra na SłodkoŚledź smażony położony na kromkę chleba Składniki: Śledzie do smażenia ( nie solone ) 800 gram wystarczy na 3-4 osoby Mąka pszenna pełnoziarnista Olej z pestek winogron Cytryna Koper Sól Pieprz Będąc nad morzem, bardzo lubię wstać wcześniej niż pozostali domownicy i po porannej toalecie zakończonej kilkoma łykami kawy wyjść z domu. Idę wtedy w kierunku morza wabiony jego odgłosem, mijam(...)przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami i warzywami. Doskonale smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym. Smacznego ! Artykuł SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakszczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej, maślanej konsystencji) 1/4 kg młodych brokułów 1/4 kg młodych(...)czosnek, rozmoczony chleb, prażone nasiona kopru włoskiego, kminek; dobrze wymieszać całość na jednolitą masę; przyprawić wedle uznania solą i pieprzem; uformować z masy klopsy o średnicy nie większej niż 4 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni; płaską blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej podsmażone klopsy, pomidory, pozostałe w całości ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki; spryskać całość octem
Jem więc Jestem