diety nie tylko ze względu na walory smakowe. To bardzo zdrowe grzyby, więcej przeczytaj tutaj . Zapiekanka była wyśmienita, a przepis bardzo polecam! Składniki: 750 g zwięzłych ziemniaków 400 g boczniaków 100 g czerstwego chleba mały pęczek pietruszki 2-3 ząbki czosnku 30 ml oliwy sól, pieprz 200 g parmezanu lub gruyere tłuszcz do formy Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić(...)pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać czosnek. Podsmażone kostki chleba z czosnkiem, pietruszką i olejem zblendować na pastę naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać starym serem piec w piekarniku około 45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!względu na prostotę wykonania, oszczędność czasu i przepyszny smak :) Składniki: jeden brokuł 3 ziemniaki 2 marchewki pietruszka sól, pieprz bulion lub przyprawa kucharek (łyżka) 4 kromki chleba 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, marchewkę i pietruszkę oskrobać. Pokroić w niewielkie kawałki i razem z brokułem włożyć do garnka i zalać wodą (bulionem). Gotować do miękkości, zalewając wywarem tak, aby przykryć
ChilliJemycebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa czosnek granulowany kilka kromek czerstwego chleba 1 łyżka oleju Ziemniaki, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować(...)można obrać skrzydełka i również je zblendować). Jeśli jest za mało wody trzeba troszkę dolać do właściwej konsystencji. Całość doprawić solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, gałką i czosnkiem. Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Prażyć grzanki, aż będą złociste. Zupę podawać gorącą z grzankami. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebiałej fasoli i kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami. Ja podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka
Trzeci talerzmaki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej witamin, następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Ten chleb przygotowałam z myślą o akcji Gotujemy po polsku
Wiem co jemjuż kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :) Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego (07.09.2016), a jego autorkami są gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy. Składniki: 1 duża cukinia
Trzeci talerzdrobno pokrojonym kiszonym ogórkiem, ale ja pozostaję przy swojej ulubionej wersji, czyli ziemniaki+grzanki+jajka+marynowana cebulka. Inne przepisy na sałatki TUTAJ. Sałatka ziemniaczana z jajkiem - przepis: Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka (Jak je ugotować, możecie przeczytać TUTAJ ) 7 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach 8 kromek chleba tostowego 4 łyżeczki masła 1/2 cebuli 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(...)kroimy w bardzo cienkie półtalarki. Przekładamy do misy, dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanych ziemniaków i jaj, możecie to zrobić w między czasie, póki cebula będzie się marynowała. Chleb tostowy kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Zazwyczaj kroję jedną kromkę na 16 kwadracików. Po tym, chleb przekładamy na blachę do pieczenia, układamy
Kuchnia Łukaszawkładki, co nie znaczy, że mniej smacznie czy niezbyt sycąco. Bakłażanowym curry naprawdę można się najeść, szczególnie gdy poda się je z chlebem pita lub naan, albo z ryżem. Mój syn twierdzi, że najlepsze jest z ziemniakami, a córka pałaszuje je zawinięte w tortillę. Panuje pełna dowolność :) Wegetariańskie curry z bakłażanaSkładniki na 4 średnie porcje:1 spory bakłażan300 g dojrzałych(...)Przyprawić do smaku tandoori masala i solą, a jeśli lubicie ostre dania, można też dorzucić trochę świeżego chili. Gotować jeszcze przez kilka minut.Podawać na gorąco z chlebem pita, naan, ryżem, młodymi ziemniakami lub tortillą.Smacznego!Wyliczenia:bakłażan 2,3 złpomidory 2 złcebula 0,6 złczosnek 0,5 złmleko kokosowe 6,8 złtandoori masala 1 złtrawa cytrynowa 0,7 złoliwa
Obiad za dychęzakalec.. ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniały pachnący chleb o zwartej strukturze i chrupiącej skórce, to jest dokładnie to o co chodziło :-) Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości bochenki. Składniki: 820 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soli 250 g ugotowanych ziemniaków 300 ml ciepłej wody 180 ml maślanki 3 łyżki oliwy
Na słodko lub wytrawnienajlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak w większości polskich domów) jest dobre? A może zawinąć w ściereczkę? A jak w ściereczkę to suchą czy wilgotną? A może specjalny chlebak na chleb? Te wszystkie pytania słyszeliśmy kilka, kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt razy. W zasadzie każda(...)naszej krajowej produkcji. My bez dwóch zdań polecamy ten sklep, sami się w nim zaopatrujemy. Ostatnio weszliśmy w posiadanie dwóch kolejnych worków na chleb, paru worków na ziemniaki, na grzyby i kompletu fajnych lnianych ściereczek. Wiadomo, że własne wypieki są czymś wyjątkowym więc tym bardziej warto o nie dbać. Poza tym one naprawdę przedłużają trwałość pieczywa
Marder&Marder Manufacturetłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzenieKapuśniak z kiszonej kapusty to raczej danie rozgrzewające, więc typowo jesienno-zimowe. a, że za oknem w Walii właśnie pogoda bardziej jesienna niż letnia, więc zachciało
Walijskie PichcenieSkładniki: 8 średnich ziemniaków łyżeczka oleju 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 5 dag masła 2 łyżki czerstwego chleba 4 łyżki startego żółtego sera jajko sól, pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie kilkakrotnie nakłuć widelcem, a z jednej strony naciąć na krzyż. Ułożyć je na posmarowanych(...)olejem kawałkach folii aluminiowej i zawinąć. Ułożyć na blaszce i piec ok. 45 minut. Słonecznik i dynię zmiksować lub drobno posiekać, dodać letnie stopione masło, chleb i jajko – starannie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko odwinąć z folii. Włożyć przygotowaną masę w rozchylone nacięcia. Posypać serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem posypać natką
Pasja Smakudania na grillu lub na patelni. Sukces kulinarny masz gwarantowany, bo osobiście nie znam nikogo, kto nie lubi szaszłyków drobiowych w marynacie barbecue. Podawaj je z pszennym chlebem, ryżem lub z ziemniakami. Bardzo dobra do drobiu jest też marynata teriyaki Soczyste szaszłyki z kurczaka możesz zrobić w piekarniku, na grillu lub na patelni. Szaszłyki z kurczaka z papryką
Cztery FajerySzybki obiad, smaczny i syty. Można dodać np. pieczarki, podać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub z chlebem. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu ! Mięso z kurczaka ( pozostałe z rosołu, u mnie połowa kurczaka) 1 -2 cebule Olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli Przyprawy: Sól Biały pieprz Pieprz cytrynowy Papryka słodka Szczypta papryki ostrej Czosnek
Takie tam pichceniedelikatna i pyszna, a do tego szybka i banalnie prosta do przygotowania, młoda kapusta. Gotuje się naprawdę szybko. i zawiera mój ukochany świeży koperek. Do tego młode ziemniaki lub kromka świeżego chleba i nie potrzeba mi nic więcej. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej ok. 200-250 ml wody ok. 1 łyżeczki soli
Życie zaczyna się w kuchniwrzucić piórka cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Poddusić całość razem z polędwiczką. Sos zagęścić mascarpone oraz mąką wymieszaną z wodą. Zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem albo świeżym chlebem
Magiczne Życie MartyNakłuj mięso szpikulcem i sprawdź czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerze i dopiero kroimy na plasterki. Pyszota, możecie jeść z ciepłą bagietką, chlebem żytnim bądź pieczonymi ziemniakami. Smakuje wybornie! Smacznego
SMYKWKUCHNIwarstwą świeżych pomidorów i mozzarelli. Przygotowanie ryby nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu zabiegów. Taka ryba jest bardzo smaczna. Można ją zjeść samą, z chlebem albo podać z ziemniakami. 2 filety z pstrąga łososiowego sól morska pieprz czarny skórka otarta z 1/2 cytryny 2 pomidory 2 kulki mozzarelli po 125 g bazylia suszona oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe
https:KKuchniaMniammniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już ponad 2 lata - mieszkamy w jednym domu, więc szybko by się przejadły :) Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się
Kolorowy Przepisownikjuż znałam z innego wydarzenia kulinarnego, sałatka z fasoli z pesto rosso, z pietruszką i papryczkami. Dla orzeźwienia zamówiłam prosecco frizzante. Zupa z soczewicy z pomidorami i ziemniakami, podana z pajdą chleba wyglądała bardzo apetycznie i podobno była pyszna (posmakowała Włochowi). Sama z pewnością przygotuję podobną, bo bardzo lubię takie połączenia. Z Krakowa wróciłam z kulinarnymi inspiracjami, jak zawsze zresztą
Moja smaczna kuchniaWstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 2godziny. Pół godziny przed końcem ściągnąć przykrycie. W trakcie pieczenia obracałam, żeby równo się przyrumieniły. Można podać z ziemniakami albo zjeść z chlebem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa Tagged: golonka , marynata , miód , sos sojowy
https:KKuchniaMniamrzadziej można spotkać kury hodowane w gospodarstwach domowych, więc warto kupować ekologicznego kurczaka bez antybiotyków i innych dziwnych cudów. Tak przygotowanego kurczaka, podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kromką chrupiącego chleba. Smacznego
Basia w kuchniangielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancezgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka
Karo in the Kitchenpodsmażamy pozostałe składniki, po ok 20 minutach wrzucamy kiełbasę i dodajemy koncentrat (ewentualnie odrobinę wody). Całość gotujemy jeszcze chwilę. Przekładamy na talerze, dekorujemy szczypiorem – podajemy z chlebem, ryżem lub z ziemniakami. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznietaty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)Składniki:300 g matyjasów (śledzi solonych)1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)2 cebuleok. 300 ml oleju pieprzNajpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez
Bon Appetit Małgorzatyczosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do przekąszenia, w barach jesteśmy witani przez camarero szerokim uśmiechem
Kulinarny karnet Christophera