będzie tylko lepiej :) Bardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :) Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony w konkursie kulinarnym z Młyn Kopytowa 16.00 16.00 Normal 0 21 false false false(...)Składniki: 400g mąki pszennej 250 ml wody 100g ugotowanych ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10g świeżych drożdży Wykonanie: Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 100ml ciepłej wody i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie mąkę połączyć z solą, ziemniakami wcześniej przeciśniętymi przez praskę, resztą wody oraz z zaczynem
W garach u GosiSześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;)) W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ. PULLED PORK SANDWICH Marynowana karkówka ułożona na cebulach Mięso(...)łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog. Do podania mięsa (do wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić
Codziennik Kuchennyżurku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego olej 2 łyżki grzanki: 8 kromek chleba tostowego 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski wkładamy do garnka, zalewamy woda około 2,5 l i gotujemy wywar. Wyciągamy dwie kiełbaski(...)zupy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majeranek - gotujemy do miękkości warzyw. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę wraz z boczkiem - podsmażamy na złoto. Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb i podsmażamy na złoto grzanki. Żurek podajemy z kiełbaską podsmażonym boczkiem i grzankami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 szklanki gotowanej fasoli 3/4 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem w kostkę. Kapustę kiszoną, po odciśnięciu pokroiłem. Por pokroiłem dość drobno
R'n'G Kitchenpieprz gałka muszkatołowa przyprawa warzywna do potraw (chodzi gotową o mieszankę bez glutaminianu sodu, barwników i aromatów, którą można dostać w wielu sklepach) sól kilka kromek chleba olej WYKONANIE Brokuł podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w wodzie (wody dać tyle, żeby tylko przykryła warzywa). W czasie gotowania doprawić czosnkiem, mieszanką warzywną, pieprzem, gałką muszkatołową
Zofiananieskomplikowane, a jednocześnie są bardzo smaczne. Oto jedno z takich dań... smażone śledzie. Danie uniwersalne - pasuje zarówno na obiad, kolację jak i przekąskę. Możemy podać je z chlebem lub innymi dodatkami, np. ziemniaki, frytki, sałatka... Przygotowanie to maksymalnie 30 minut! A ilość składników jesteśmy w stanie wyliczyć na palcach jednej ręki😉 Czyli same plusy...danie szybkie, proste i tanie. Zachęcam
Kuchnia MagdaLenyŚledzie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni, łatwo je przygotować i to z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się przechowują. Idealnie smakują zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami. Nieduża srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość. Śledź
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sałatce, aby ją nieco złagodzić można dodać majonezu lub śmietany. Na Śląsku ta sałatka była podawana jako potrawa codzienna lub postna. Dodaje się do niej chleb z masłem, albo gorące ziemniaki z wody. Osobiście uważam, że to doskonała potrawa do menu imprezowego. Ponieważ helele ma wyrazisty, słono-ostry smak, pasuje na ,,zagryzkę" do wódki lub piwa. Składniki
Codziennik Kuchennynadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... * młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 szt. * masło- 200 g * oliwa z oliwek- 1 łyżka * suszona włoszczyzna
Kraina Miodem Płynącadusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Można podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem. Smacznego
talerz przyjemnościsię jednym z naszych ulubionych przepisów na dorsza. Połączenie ryby, fasoli, suszonych pomidorów, szpinaku i dojrzewającej szynki może wydawać się nieco egzotyczne, lecz całość doskonale współgra. Bez ziemniaków, bez ryżu i bez chleba ryba też może być pyszna! Najlepiej smakuje, gdy fasolka się podsmaży i ma chrupiącą skórkę – teraz użyłam zwykłej fasoli, lecz kiedyś udało mi się dostać białą
Poezja smakumnie, mimo kaloryczności, taka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków". Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku
Walijskie PichcenieGulasz to doskonałe jednogarnkowe danie dla mięsożerców. Tym razem gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką. My go uwielbiamy z kaszą, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem. Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść
Mieszam w Garnkuwszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Kolbuszowszczyzny” i został zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wielkich z Kolbuszowej Górnej. Jedyna zmiana, jakiej dokonałam, to wywar
Trzeci talerz