Polędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem duszona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Idealnie smakuje z chlebem, ziemniakami czy kaszą. Polecamy , b o przepis jest naprawdę błyskawiczny ! Składniki : * polędwiczka wieprzowa około 500g * 3-4 cebule * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz * majeranek, czerwona słodka papryka * łyżka tłuszczu do przesmażenia mięsa Przygotowanie : Rozgrzać tłuszcz, polędwiczkę pokroić
Magiczne Życie MartyCiekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała
Apetyczna babeczkawołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym groszkiem. Post Boeuf Bourguignon pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenczasu całkowitego odparowania. Następie dodajemy naszą śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Sos można zjadać z chlebem, ziemniakami, różnymi mięsami! Urozmaici smak każdego dania! Nasz poduszona cebulka. Ja kroję w średniej wielkości kostkę. Następnie dodajemy obgotowane grzybki. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. I dusimy. Po duszeniu
Sprawdzone przepisy kulinarnesmażyć je na patelni do miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani
Z Majeczką w kuchnimiodem, ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia
Ratunku obiaddodać podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut.Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu.Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Pieczarki można zastąpić
Gospodyni Miejskaspożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens Alphabetokazji są też bardzo pożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym koszyczkiem. Sezonowy sos z leśnych grzybów, który dziś Wam proponuje jest idealny do pajdy chleba, ziemniaków i ryżu. Wszystkie składniki sosu były obsmażane na oliwie z oliwek z wyciągiem z borowików, co dodatkowo podkręca smak i nadaję fantastyczny aromat. Oliwę najwyższej jakości możecie kupić
Apetyczna babeczkamoim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym, do tego mogą być ziemniaki , chleb, bułka lub po prostu same oszukane gołąbki :)Smacznego
Smaki Edytyprzesmażoną na maśle cebulkę, marchewkę i czosnek. Dusić razem jeszcze pół godziny. Na koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, kawałkami chili i tymiankiem. Można zjeść z chlebem, ziemniakami, bądź z ulubionymi dodatkami
Sajkofanka smakutwarz zimnym oddechem. Cóż, czekam na kolejny wiosenny poranek i zastanawiam się, gdzie w tym cyklu zapodziało się lato...? Znalazłam na dysku przepis na chleb. Najprostszy, najzwyklejszy. Na drożdżach. Z chrupiącą skórką, ziemniakami, dzięki którym długo zachowuje świeżość, oraz dodatkiem kolendry. Może więc choć trochę niezwykły...? Ma chrupiącą skórkę i zwarty miąższ, pięknie pachnie - jeśli oczywiście lubicie kolendrę. Możecie(...)Prosty chleb z ziemniakami i kolendrą Składniki: (na 1 bochenek) 120 g ugotowanych ziemniaków 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry dodatkowo: 2 łyżki wody Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kolendrą i ziemniakami. Drożdże wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedanie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji. Briami, pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania(...)przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią. Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i OliwaKanaryjskie to taka grupka wypaczeń wulkanicznych koło Afryki. Prawdopodobnie, z racji tego, że Hiszpanie, którzy przywieźli do Starego Świata ziemniaki, położyli ręce na tych wyspach, właśnie to warzywo stało się tam tak popularne. Typowe danie z tej części świata to ziemniaki z mojo picón. Tam jest ciepło, więc miejmy namiastkę tego klimatu na tą pogodę, która się radykalnie zmieniła(...)zachęcam. Dla starszych czytelników będzie to podróż sentymentalna, a młodsi nabiorą nowych umiejętności, które być może im się niedługo przydadzą ;) Ogólnie to niezła frajda zrobić coś samemu. Składniki: - ziemniaki - zmielony stary chleb, zwany bułką tartą - olej - ocet (mało!) - papryka słodka w proszku - ostra papryka (wedle uznania) - woda - czosnek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Bułkę tartą miksujemy z papryką, wyciśniętym
Kryzysowa Książka KucharskaAnna-Maria z Kucharni wstawiła przepis na rieske - fiński chleb - musiałam go wypróbować - tak wspaniale się prezentował na jej przecudnych zdjęciach. A idea tego chleba była niesamowita - chleb z ziemniaka - cudo. I jeszcze w głowie ta myśl - on wygląda jak prawdziwy Babciny podpłomyk - robiony na rozgrzanej kuchni kaflowej - ten zapach, smak - i jak tu się powstrzymać...? Więc wypróbowałam ten przepis(...)Maria do swoich chlebków użyła ziemniaków upieczonych w ognisku - myślę, że chlebki były o niebo lepsze - ja tej możliwości nie miałam ale chlebki ze zwykłych gotowanych ziemniaków wyszły cudowne! Rieska - Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc
sierotka maRysia w kuchniWiele chlebów paleo jest dość wilgotnych i ciężkich, mają też wyraźny posmak omleta albo kokosa (z mąki kokosowej). Chleb paleo z ziemniaków i lnu jest lekki i dość suchy – bezglutenowy, bez mąki kokosowej, zbóż i nabiału. Smakiem ten chleb odpowiada nieco pszenicznemu razowemu albo pełnoziarnistemu, choć nie ma w składzie pszenicy ani żadnych innych zbóż. Doskonale nadaje się na kanapki(...)Wpis Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) pojawił się najpierw na blogu PaleoSMAK
PaleoSMAKniej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie ! Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami . Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂 Przepis na ten fantastyczny i obłędny chleb bananowy paleo z mąką kasztanową i orzechami: banany – 3 duże mąka kasztanowa – 1 szklanka jajka(...)Dieta SCD i GAPS Protokół autoimmu- nologiczny Smacznego! Niestety nie Z umiarem Niestety nie Niestety nie Chleb z mąki migdałowej Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb bananowy z mlekiem kokosowym Chleb bananowy z ziarnami kakao Chleb śródziemnomorski Chleb bananowy z migdałami Chleb z ziemniaków i lnu Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
PaleoSMAKTaką wątróbkę pamiętam z dzieciństwa....jadało się ją albo z chlebem albo z ziemniakami. I dlatego ostatnio przygotowałam ów wątróbkę, którą pamiętałam jak jadłam za dzieciaka :) Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 jabłka 2 cebule około 3 łyżki mąki sól(...)Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wraz z cebulą dodać do wątróbki. Jeszcze chwilę podsmażyć aby jabłka zmiękły. Na koniec posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ziemniakami lub chlebem
Amatorka kuchennazobaczyłam na internecie przepisy tego rodzaju pieczywa wydało mi się to dziwne ....jak chleb z ziemniakami ?? przecież to nie wyjdzie... :) a jednak(...)jeszcze jak :) środek jest mięsisty , pulchny i pachnący szynką , która daje słonawy posmak :) Z tej porcji wyjdą dwa chleby lub jeden chleb i 3- 4 bułki. Składniki : - 450 g mąki pszennej typ 650 - 200 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 14 g miodu ( jedna pełna łyżeczka ) - pół szklanki letniego
Wypieki Reneserowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników. Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów. Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych(...)posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny z lokalnymi białymi winami: Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling oraz Madiran,Beaujolais. Należy raczej
gutfutPączki z ziemniaków? Kiedy o nich usłyszałam byłam mocno zdziwiona. Ziemniaki jadamy przecież raczej na obiad i z deserem nigdy mi się nie kojarzyły. Ale zaraz potem przypomniałam sobie o chlebie z ziemniakami i o tym jaki wpływ miały na jego konsystencję oraz wilgotność. Niby chleb nie słodki, ale same pączki po usmażeniu przecież też nie a ciasto powinno być
Smaczna Pyzagodzin, czyli bardzo długo, ale uważam, że moja cierpliwość się opłaciła. Upiekłam może nie najładniejszy chleb, ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku. A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny !Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry czyli pieczenia chleba przez blogerów z całego świata w ramach World Bread Day 2014. To dziś właśnie
Smaczna Pyza