można wykorzystać nie tylko do pieczenia chleba. Mój wybór padł na koszyk z misą do wyrastania Della Casa firmy TESCOMA . Jak zapewnia producent "to doskonały do łatwego przygotowania domowego chleba. Perforowany koszyk nada bochenkowi typowy kształt oraz wygląd, dodatkowo chleb wyrośnie szybciej. Produkt został wykonany z wysokiej jakości wytrzymałego plastiku. Można myć w zmywarce." i to było
Bernika - moj kulinarny pamietnikwciąż milczy............ale na szczęście ratuje nas chleb, tego w domu nigdy nie może zabraknąć. Osobiście nie znam nikogo, kto gardzi chrupiącą , jeszcze ciepłą skórką i miękkim, dziurawym miękiszem domowego chleba. Zaprawiłam się już dobrze w wypiekach chleba i sprawia mi to dużą radość, ale czasem brakuje mi czasu na 24 godzinny cykl wyrastania, wtedy sięgam po "szybkie chleby
Słodki Kompromiswracając do dania głównego śniadaniowego - polecam smaczną i wyjątkową w swojej prostocie przekąskę - grzanki francuskie :) Pyszne zarówno z energetyczną kawą jak i zieloną herbatą. Na grzanki potrzebujemy: - chleb domowy lub tostowy - kiełki rzodkiewki - olej - pieprz - sól - jajko - mleko Upijamy jajko, dodajemy 30ml mleka, doprawiamy sola i pieprzem. W mieszance maczamy chleb i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gotowe grzanki posypujemy kiełkami
upichconaprawdę warto mieć taki kamień w domu..a cena nie jest zbyt wysoka...bo tylko 49,99 zł + oczywiście koszty przesyłki. Zalety produktu: idealny do pieczenia pizzy, chleba, domowych bułeczek, wypieki są wyjątkowo chrupkie, duża średnica – 33 cm, równomierne pieczenie, lekka i trwała ceramika, krótszy czas pieczenia, max. temperatura pieczenia to 800 stopni
Moje domowe kucharzenierobiły tak już nasze prababcie i kojarzą ten sposób nasze babcie, więc dlaczego nie kontynuować tej tradycji i dziś? W odpowiedzi na potrzeby nowoczesnych, świadomych gospodyń domowych powstał ozdobny lniany worek na chleb, który dzięki interesującej strukturze i wyjątkowym zdobieniu, nie tylko cieszy oko, ale i sprawuje swe najważniejsze zadanie – jest praktyczny, ponieważ zapewnia naturalne warunki do przechowywania pieczywa. Dzięki(...)mąki żytniej i większa ilość otrąb w chlebie, tym dłużej pieczywo zachowuje świeżość. AleWorki, oprócz tego że są praktyczne, to jeszcze świetnie wyglądają (nie na marne spełniam indywidualne życzenia). Worek można położyć na kuchennym blacie, schować do szafki lub podarować w prezencie bliskiej osobie. Na pewno zrobisz niespodziankę łasuchom pieczywa, czy domowym piekarzom-amatorom." A Wy macie jakieś doświadczenia
Marder&Marder ManufactureDzisiaj po przerwie świąteczno-noworocznej powracam do Was z chlebkiem. Chlebem pszennym, ale nie byle jakim. Kto śledzi blog ten wie, że uwielbiamy dodatki do chleba domowego czy to w postaci różnego rodzaju nasionek czy też przypraw jak zioła prowansalskie, kminek czy tez oliwki lub suszone pomidory. Zwykłym pszennym chlebem, bez dodatków, również nie pogardzimy. Dzisiaj padło na dodatek ziół
Mieszam w Garnkubarowe krzesło wespnie, to nie chce się z niego szybko schodzić :) Do kawy, widoki zapędzonego Sopotu można popodziwiać :) Bistro słynie w okolicy ze świeżych kanapek . Dodatkowo można popróbować tu domowego chleba na zakwasie . W gorące, letnie dni, orzeźwiających napojów do wyboru tu bez liku - koktajle, jogurty, smoothie, świeżo wyciskane soki. No i oczywiście domowa lemoniada ! :) Komu ciacho !? Jak się dowiedziałam
Grunt to przepis!wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis .. . Składniki; 1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy
Anioły w kuchniSmaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży,
chleba naszegodoskonałe. Na słodko, słono, z owocami, szynką, jak kto tylko chce... A czy kiedykolwiek czytaliście skład chleba tostowego ze sklepu? Kto czytał, ten wie, że trudno jest znaleźć taki bez spulchniaczy, konserwantów itp. Właśnie dlatego idę Wam dzisiaj z pomocą- domowej roboty chlebek na tosty! Mięciutki, puszysty i bez tych wszystkich „ E". Koniecznie wypróbujcie :) Składniki(...)minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez 40-50 minut, aż skórka zbrązowieje, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach domowego chleba. Upieczony bochenek wyjąć z keksówki i przenieść na kratkę do studzenia
Nastoletnie Wypiekaniepysznych chlebów przez te lata piekłam z Amber to utworzyłam nową etykietę w bocznej szpalcie Piekarnia Amber. Teraz co pieczemy? pieczemy chleb piwno - cebulowy z książki Piotra Kucharskiego " Chleb domowa piekarnia". Propozycję wypieku wybrała dla nas Beata z blogu z Stare gary [ klik ] Ja tylko napiszę że wystarczy dobrze sobie zaplanować pieczenie a chleb nie sprawia żadnych kłopotów
Moje Małe Czarowaniedziś :) Po roku wypiekacz do chleba dałam siostrze, bo dostałam nowy z możliwością wypieku bagietek. Wygrałam ją w konkursie kulinarnym :) Przez pół roku szukałam na różnych stronach, jak wypiekać domowy chleb na zakwasie. Próbowałam wyciągnąć przepis od Babci, która wiele lat temu piekła chleby (wielgachne i od razu kilka) sama w piecu kuchni kaflowej. Niestety Jej proporcje nijak się miały
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło
Wypisz Wymalujwymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie.Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis ...Składniki; 1 kg mąki żytniej,650 ml ciepłej wody,zakwasszczypta soliWykonanie;Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g maki
Anioły w kuchnimajonez w życiu. I nie powinnam też dodawać, że jest wynikiem totalnego przypadku. Powiem Wam tylko, że taki domowy, szczypiorkowy majonez z białymi szparagami, jajkiem w koszulce, kalarepą i domowym chlebem to coś wyśmienitego. Coś bez czego niebawem nie będziecie sobie wyobrażali poranka. Bo tak będzie. Zapewniam. Składniki: 8- 10 białych szparagów 1/2 kalarepy 2-3 kromki świeżego, domowego pieczywa(...)wiru. Gotuję jajko poszetowe przez 1,5 do 2 minut. Odcedzam i postępuję tak samo z resztą jaj. Szparagi kroję wzdłuż na pół, natomiast kalarepę kroję w słupki. Kromkę chleba smaruję majonezem. Nakładam na każdą kromkę część pokrojonej kalarepy i ugotowanych szparagów. Całość przykrywam jajkiem ugotowanym w koszulce i polewam resztą majonezu. Można całość udekorować szczypiorkiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja