Chleb orkiszowy ze słonecznikiem Dzień dobry Domowy, zdrowy, pyszny chlebek. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż domowy wypiek chleba, a wy jak myślicie? Domowe pieczywo jest na pewno zdrowsze i smaczniejsze, niż to sprzedawane w sklepach, a mi bardzo zależy, żeby dbać o swoich najbliższych. Podczas przygotowania ciasta na chleb, odczuwam wielką radość, dbając o każdy(...)detal, aby podać na stół wszystko co najlepsze. Uwielbiam zapach, który roznosi się po domu podczas pieczenia chleba. Czuję ciepło rodzinnego ogniska domowego, a uśmiech na twarzy męża kiedy zajada każdą kolejną kromkę jest najpiękniejszą nagrodą. Zachęcam każdego do własnych wypieków, to na prawdę nie jest trudne - a zapewniam was że przyniesie wam to wiele radości
Mój pomysł naWypiek chleba w domu, chętnym przedstawiam kilka przepisów. Pod każdym zdjęciem umieściłem aktywne linki do wpisów. chleb-powszedni-chrupiąca-skórka-pomada chleb-szymanowski-z-mąki
chleba naszegoUwielbiam domowy, pachnący chlebek, jednak jego wypiek nie jest moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś
Walijskie PichcenieChleb pszenny z pomidorami. Ci, którzy w miarę czytają bloga wiedzą, że baaaardzo rzadko jadamy pieczywo pszenne. Czasem mnie po prostu na niego nachodzi a czasem nachodzi mnie na domowy chleb, ale potrzebuję go szybko. Wtedy przepis na pszenny chleb na drożdżach jest idealny. Pieczywo na drożdżach nie musi wyrastać tak długo jak chleby robione na zakwasie. A dzięki temu(...)zagnieść i chwilę poczekać. Jeśli używacie drożdży świeżych, pamiętajcie aby wcześniej zrobić rozczyn. Chlebek zaczęłam robić ok. godziny 16. Chleb jedliśmy już na kolację. No dobra, nie był zupełnie zimny, ale kto by czekał i się tym przejmował. Wiadomo, domowe pieczywo najlepsze jest jeszcze ciepłe. Jeśli użyjecie do pieczenia, dużych suszonych pomidorów, warto je wcześniej namoczyć i pokroić. Ja użyłam
Mieszam w Garnkumoje kolejne podejście do chleba - bardzo udane:). Czy może być coś lepszego niż domowy chleb, świeżo wyjęty z piekarnika? Najlepszy jest oczywiście na pierwszy dzień, ale kolejnego smakuje równie dobrze choć inaczej niż te, które znamy z piekarni. 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej 400-450 ml letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży
Szefowa kuchniChyba każdy zgodzi się z tym, że chleb to symbol ciężkiej pracy, szacunku i gościnności, zapach domowego chleba przywołuje wspomnienia dzieciństwa, przenoszę się do czasów, kiedy wakacje spędzałam na wsi u babci. Babcia była mistrzem w wypiekaniu chleba, chrupiąca skórka, mięciutki środek i piętka z masłem to coś co uwielbiałam :) Teraz pieczeniem chleba zajmuje się tato i zawsze kiedy wracam
KukuleczkiZachęcam do przygotowania domowego chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię wam nieeeeeeeeeeeee i zachęcam bo to sama przyjemność i nie ma nic trudnego w przygotowaniu.Wyrabiacie ciasto i zostawiacie do wyrośnięcia,a potem tylko wystarczy upiec. Wbrew pozorom myślę, że każdy
Różowa kuchniaPrzerabiałem już niejeden przepis na chleb żytni na zakwasie, jednak ten z książki Piotra Kucharskiego “Chleb. Domowa piekarnia” jest stanowczo najlepszy. Już przy pierwszym podejściu chleb wychodzi idealny — chrupki, miękki, zwarty po prostu pyszny, o idealnie kwaśnym posmaku. (function() { var a4bstag = document.createElement('script'); a4bstag.type = "text/javascript"; a4bstag.async = true; a4bstag.src = 'http://www.a4b-tracking.com/pl/buybox/701/9788376424187/Chleb.%20Domowa%20piekarnia'; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(a4bstag); })(); Nowy post Chleb żytni
Wypieki i Rumieńceswojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla , jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam! Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką: na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody
Rozpustne gotowanieZdecydowanie jestem fanką domowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania
UgotujmyTo.pllepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. Nie uważacie ? Wprawdzie nie jest to danie zbyt dietetyczne, ale co tam, raz na jakiś czas można zgrzeszyć. W końcu mamy Karnawał, zaszalejmy :-). Smalec do chleba Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g grubej słoniny 2 cebule 1/2 jabłka świeżo
Kulinarne przygody Gatitymoże pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach.Wprawdzie odpowiedniego garnka do upieczenia tego chleba w mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku, to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój
Kulinarne przygody GatityDawno nie robiłam domowego chleba. A ze obkupiłam się ostatnio w pokaźną ilość mąki żytniej postanowiłam upiec szybki, zdrowy, ciemny chlebek. Idealny do tego przepis znalazłam na blogu Kulinarne.info i go zrobiłam. Córka powiedziała ze dawno tak dobrego chleba nie jadła, wiec wypiek za dwa dni ponowiłam i znowu było pyszne śniadanie. Polecam, bo jest miękki, z chrupiącą skorka
Bernika - moj kulinarny pamietnikMoja przygoda z pieczeniem domowego chleba rozpoczęła się kilka miesęcy temu ... Pewnego dnia natknęłam sie na internecie na taką oto stronę zakwasowa mapa polski I zaczęło się . :) wertowanie kolejnych stron z przepisami na pieczywo , porównywanie , przeliczanie , kombinowanie , próbowanie .... I kiedy już wydawało mi się ,że znalazłam taki , który zadowala mnie w 100% znów pojawiał się kolejny
Malinowa Kawiarenkabagietek, pieczywa chrupkiego i tostowego, aż może się zakręcić w głowie. A gdybym Wam powiedział, że już od kilku lat praktycznie w ogóle nie kupuję pieczywa? Poznajcie Jego Wysokość Chleb! Lista zakupów: 1 kg mąki pszennej (lub mieszanka pszennej i żytniej w stosunku nie większym niż 1:1, tzn. pszennej musi być nie mniej niż żytniej); w przepisie użyłem mąki(...)łyżeczki cukru Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni) Łyżka octu (do smaku, można pominąć) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowy chleb'; listonic_content='1 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 50 g drożdży 0,5 łyżeczki cukru'; document.write(" "); Do ciepłej wody wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Mieszamy widelcem do rozpuszczenia
Proste-przepisy.pl