chleb domowy - 4322 przepisów (strona:53/289)

Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 195

lodówki. Jeśli zamierzasz piec chleb dokarm zakwas(jak opisano wyżej) i odstaw go na 8 do 12 godzin w temperaturze pokojowej. Życzę Wam powodzenia i dużo satysfakcji z pieczenia domowego chleba.... Przepis na chleb na zakwasie już niebawem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PASTA Z PESTEK DYNI I MARCHEWKI 106

się jako smarowidło do chleba lub krakersów. Dobrze się komponuje jako dip do warzyw (lasek selera naciowego, słupków marchewki, itp.). U nas została pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha!).  Właściwości marchewki chyba każdy zna, a o walorach pestek dyni - drugim głównym składniku pasty - przeczytasz  TUTAJ . Do jej przyrządzenia (poza

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ania, bułki i warkocze... 157

Domowa zwykła bułka, to coś bardzo smacznego:)nasze  Dzieci wiedzą o tym  najlepiej:) Bułka niby to nic takiego, a jednak, jest to przede wszystkim  pachnący chlebem cały dom!  Wczoraj Ania upiekła tyle bułek, że dla małej armii by wystarczyło :) Napracowała się, ale efekt widać :) Bułki z bananami, warkocze, bułki poznańskie... Już na kolację ciepłe bułki

chleba naszego
Szakszuka domowa. Najpyszniejsze wegetariańskie śniadanie na chłodne poranki. Zdrowa, energetyczna, kolorowa. 176

owocami, może to być miseczka 5-ciu kasz z białym serem i olejem lnianym tłoczonym na zimno , może to być jajecznica lub jajka gotowane na miękko z kromeczką domowego chleba żytniego na zakwasie , wszak za płotem chodzą szczęśliwe kury i znoszą dla nas szczęśliwe jajka. Tak więc pomysłów na pyszne, zdrowe, a co najważniejsze szybkie śniadania jest co nie miara(...)poniżej jest dla jednej osoby, szakszukę wyjadamy najlepiej prosto z patelni, a pozostałości wylizujemy lub "kawałkiem chleba będziecie nabierać to półpłynne cudo i pakować do ust, mimo że parzy, ścieka po palcach i kapie na ubranie" (jak mówi Agnieszka Kręglicka).     Szakszuka domowa.   Składniki: 2 jajka od szczęśliwych kurek 2 większe pomidory 1 większa cebula 2 ząbki czosnku

Naturalna Kuchnia
Chleb zmieniający życie - bez mąki 133

zdrowej żywności. Chleb nie zawiera grama mąki składa się z samych ziaren. Jest niesamowicie zdrowy, dobry dla naszych jelit i bardzo pożywny. Polecam go szczególnie tym, którzy preferują domowy chleb a nie przepadają za zabawą z mąką i związanym z nią bałaganem. Chleb zmieniający Twoje życie jest banalny w przygotowaniu wystarczy wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Nie zawiera

Wylizany Rondel
Chleb. Domowy 161

mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się kruszy, ale smakuje wybornie. Bez żadnych fiu-bździu, taki zwykły, prosty, neutralny w smaku. Za tym właśnie tęskniłam.Domowy chleb pszennySkładniki:(na 2 nieduże bochenki)15 g świeżych drożdży500 ml letniego mleka1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli300 g mąki graham360 g mąki pszennej25 g masładodatkowo:4 łyżki letniej wodyDrożdże rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb żytni razowy na zakwasie 199

wyrośnięcie potrzebujemy troszkę czasu. Za to warto go poświęcić. Taki razowiec długo leży i cały czas jest bardzo smaczny. Doskonały do kanapek wszelkiego rodzaju. Przepis pochodzi z książki „Chleb domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego. Pamiętam, jak jechaliśmy samochodem od weterynarza i w samochodzie słuchaliśmy audycji, w której był wywiad z autorem książki. U p. Piotra czuć pasję do chleba

Mieszam w Garnku
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 189

bardzo skompilowanym i  nie mieli dowagi się do niego zabrać.Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki:100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na chleb - krok po kroku 149

zbyt długo stał w lodówce bez dokarmiania), więc musiałam wyhodować nowy zakwas albo przygarnąć od kogoś, kto chciałby się nim podzielić. Powiem Wam, że te pawie dwa miesiące bez domowego chleba były ciężkie;) Bardzo tęskniliśmy za tym smakiem i zapachem, wypełniającym kuchnię... W końcu pogoda dopisała, a ja mogłam wziąć się do roboty. Dlaczego piszę o pogodzie? Ponieważ w maju

Obiad gotowy
Chleb dyniowy z pestkami dyni 103

chleba nigdy w moim domu nie za wiele. Nieraz piekę kilka bochenków, zamrażam jak wiem że nie będę mogła upiec na bieżąco. Potem wyjmuję z zamrażarki i pyszny i domowy chleb towarzyszy mi zawsze. Polecam chleb szybki na drożdżach. Chleb dyniowy z pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 131

chlebem z Wami i z Opolską Blogosferą. Dziękuję za wczorajsze spotkanie. Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie ten dzień i będę mogła zostać do końca :)Nie wiem dlaczego nie piekłam domowego chleba wcześniej.Na chleb na zakwasie jeszcze przyjdzie pora. Teraz rozkoszuję się chlebem, na który nie trzeba długo czekać.  Smaku ciepłej i chrupiącej piętki z masłem nie zastąpi żadne kupne

bistro mama
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 150

wtedy strajkują i wyżerają mi orzechy. Tak więc co tydzień grzecznie piekę dwa bochny, po 1 na każde piętro domu, a co weekend po całym domu rozchodzi się zapach domowego chleba. Zachęcam Was do pieczenia własnie tego typu chleba, bo największa zabawa jest jedynie z przygotowaniem zakwasu, a potem tylko mąką i woda, wymieszać, poczekać i na tydzień nie musicie

greenscarf
Kajzerki 154

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Od dłuższego czasu nie kupuję pieczywa w sklepie tylko sama wypiekam bułki, bagietki czy chleby. Domowe pieczywo jest najlepsze a przede wszystkim zdrowsze. Wiadomo, że czasem zdarzy się, że z braku czasu jestem zmuszona kupić na szybko jakieś bułki w sklepie ale to są wyjątki Tym razem

Marta Gotuje
Domowa bryndza – jak zrobić bryndzę w domu 552

Postaram się zrobić ją kolejnym razem z podwójnej porcji i może tą drugą część uda się przetrzymać te 2-3 tygodnie A domowa bryndza, rozsmarowana z odrobiną oliwy na domowym chlebie… no cóż.. nie da się opisać. Na pewno też podzielę bryndzę i do części dodam płatki papryki a do pozostałej kminek. Taki słoiczek wychodzi

Mieszam w Garnku
Ale pasztet! 255

Witajcie.  Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową.  Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję!  Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi.  Konfiturę śliwkową można(...)Dodajemy do konfitury i blendujemy całość na gładką masę.  Nakładamy na jeszcze ciepły pasztet (wtedy ładnie połączy się z mięsem). Bon appetit!  P/s. Idealnie smakuje z domowym chlebem

Garniec Magalie
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 197

już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota na domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić.Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami

W kuchni Karmel-itki