chleb domowy - 4322 przepisów (strona:50/289)

Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi 91

Pyszny chlebek, idealny na śniadanie i zdrowy, bo domowy. Dawno już nie piekłam, ale okres jesienno-zimowy sprzyja wypiekaniu domowego chleba. Choćby po to, by w coraz bardziej chłodne, wręcz zimne dni nie zrywać się do sklepu po świeże pieczywo, a piekarnikiem rozgrzać trochę w domu ;) Po upieczeniu gorący chleb dobrze jest posmarować wodą (skórka będzie bardziej chrupiąca). Kroimy dopiero

Kolorowy Przepisownik
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie 100

Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie To już któryś z kolei chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", który piekę, ale do tego przepisu ostatnio wracam najczęściej, bo jestem nim po prostu zachwycona! Chleb zachowuje świeżość przez 5-6 dni (tyle udało mi się go mieć najdłużej), a aromat podczas pieczenia jest niebywały! Czasem zmieniam rodzaj mąki

Moje Qulinaria
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 152

wielu pieców się jadło chleb jak mówią słowa piosenki...ale w moim przypadku to nie tylko piosenka ale samo życie. Wypiek domowego chleba jest dla mnie bardzo naturalny, pamiętam stary dom gdzie się wychowałam i moją Babcie, która na zapiecku miała zakwas, który sumiennie dokarmiała, a potem formowanie bochenków, palenie w chlebnym piecu i zapach chleba...piękne wspomnienia. Z zakwasem

Apetyczna babeczka
Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem 116

wyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami od Hiszpańskich Delikatesów.  Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb.  Składniki na dwa bochenki: 40 dag mąki razowej 40 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 litra mleka 4 dag świeżych drożdży 10 dag oliwek Babuni

Apetyczna babeczka
Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy 115

pieczywo" omijajcie szerokim łukiem. Jeśli macie ochotę, możecie upiec chleb w domu, wtedy sami zdecydujecie co się w nim znajdzie, a  tu  znajdziecie kilka moich propozycji na domowe chleby. Nie trzymajcie się jednego gatunku pieczywa, bo każda dobra dieta wymaga różnorodności. Zatem kosztujcie różnych rodzajów pieczywa z różnymi dodatkami, z różnych rodzajów mąki Kiedy macie już dobre pieczywo

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas chlebowy 131

Coś, bez czego prawdziwy chlebek obyć się nie może, żeby zrobić domowy chleb trzeba zacząć od zakwasu, zrobienie go jest pracochłonne ale jednocześnie bardzo proste. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. A oto przepis: Dzień pierwszy rano: 1/2 szklanki mąki (najlepiej żytniej) + 1/2 szklanki wody   Dzień pierwszy wieczorem: 1/2 szklanki mąki + 1/2 szklanki wody   Dzień trzeci: łyżka mąki

Idę coś wszamać
Chleb pszenny, pełnoziarnisty, z fasolką mung, na zakwasie 230

chleba , ale zapewniam Was, że to bardzo smaczny pomysł na chleb o nieco innym, ciekawym smaku. Czasami warto poeksperymentować. Kolejny raz zachęcam Was do spróbowania sił w pieczeniu domowego chleba . Zapewniam, że to wcale nie jest takie trudne a pachnący, własnoręcznie upieczony bochenek wynagrodzi trud przygotowania nawet wtedy jeśli nie wyjdzie doskonały. Moja rada - jeśli chcecie upiec chleb taki

Smaczna Pyza
Domowy. Na zakwasie. Żytni. Z żurawiną. Najlepszy! 113

kiedy upiekłam swój pierwszy chleb robię to niemalże co weekend. Jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu! Nic nie zastąpi prawdziwego, domowego chleba. I tego zapachu, który unosi się w całym domu podczas pieczenia... Dzięki zakwasowi chleb długo utrzymuje świeżość i ma ten prawdziwy smak. Poza tym całości dopełniają chrupiąca skórka i miękki, wilgotny miąższ. Wyhodowanie zakwasu wcale

chili & sugar
CHLEB ORKISZOWY NA ORKISZOWYM ZAKWASIE 237

Dzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas prezentowanych. Duży wkład mąki orkiszowej czyni go pieczywem bardzo charakterystycznym. Bardzo wyczuwalna jest w nim mąka orkiszowa, która ma dość specyficzny gluten, chleb jest taki wręcz elastyczny, bardzo wilgotny, przepyszny. Oczywiście jak większość moich chlebów jest

Smaczne Zdrowe
Szybki chleb z chilli 163

lepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się

Słodkie Przyjemności
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 173

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się

Smakowity Blog Kulinarny
Biały barszcz, żurek, grochówka, rybna,... Jak to zrobić? 151

Zapraszam wszystkich chętnych  do wypróbowania poniżej pokazanych przepisów. biały-barszcz żurek-w-chlebie grochówka zupa-rybna zupa-klopsikowa zupa-ze-świeżych-ogórków zupa-z-dyni

chleba naszego
1551. Zrazy w panierce z chleba 142

Pomysł na takie zrazy powstał tak ot ..podczas robienia kotletów schabowych...zrobiłam tylko kilka takich zrazów na spróbowanie..no i...zrazy okazały się smaczne... 50-60

Moje domowe kucharzenie
Dlaczego piekę chleb w automacie i z gotowych mieszanek... 146

maślance i z odrobiną masła. Mój pierwszy chleb z maszyny wyszedł, powiedzmy, dziwny. I powiem Wam szczerze, że nie miałam kogo zapytać dlaczego, bo wszyscy "wypiekacze" domowych chlebów tłumaczyli mi, że to ja jestem dziwna, bo piekę chleby z automatu - chleb się piecze na zakwasie i w piekarniku, kropka.A ja lubię mój chleb z maszyny :) Dlaczego? Na pewno

Kraina Tysiąca Smaków
ZUPA KREM Z KUKURYDZĄ 142

wykwintne danie .Podane w tej formie czyli "kremu " staje się daniem eleganckim i stylowym.Wystarczy tylko piękna porcelana , a zupa nabiera elegancji .Jeśli podamy ja w miseczkach glinianych z kawalkami domowego chleba ,będzie daniem swojskim i domowym.Ja swoja zupę podałam w bialej porcelanie ,gdyz pragnęłam ,aby ładnie się prezentowala na stole przy gosciach.Polecam na domowe uroczystości.Zapraszam. 1 puszka kukurydzy(...)białego pieprzu.Kiedy wszystko będzie już miękkie ,zupę ściągnąć z palnika,dodać kremówkę i posiekana natkę z koperkiem,całość zmiksować blenderem.Gotową zupę rozlać do talerzy.Podawać z bramkami z chleba pełnoziarnistego,gorącą!.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki