chleb domowy - 4322 przepisów (strona:54/289)

Pachnie jesienia. Buchty z powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.63 171

być wydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną ma strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była

Dzieje kuchennej Wiewióry
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 184

Chablis, Christian Moreau, 2015. Cortis jak Cortis – znane mi wino, więc niespodzianki nie było, natomiast Chablis to po prostu średnio moja bajka. Zwyczajnie nijakie. Pate z zająca / chips z domowego chleba / konfitura z porzeczek – pyszna rzecz. Pasztet mógłby być może odrobinkę bardziej „puchaty”, jednak w smaku – perfecto! Bardzo mi smakowało i z pewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię

Kate's Kitchen
Kostki nadziane 210

obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne  bułeczki  ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi  z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy np.wieczorem i wkładamy do lodówki..tam w misce rośnie..potem tylko wyjmujemy z lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto

Moje domowe kucharzenie
Orzechowo jesienny serek z miodem czyli Niedzielne Sniadanie odc.44 155

sama ! Orzechowo jesienny serek z miodem75 g śmietankowego lub jogurtowego serkapo łyżce migdałów, orzechów laskowych i włoskichpół łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze tzw. cykaty1-2 łyżeczki miodu, do smakunajlepiej domowy chleb żytniOrzechy rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z serkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny wieloziarnisty na drożdżach 185

nikomu sprawić problemu, jednak warto poświęcić chlebkowi dużo czasu, bo im dłużej będzie trwał każdy proces wyrastania, tym pyszniejszy będzie nasz bochenek chleba. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik

Passions hobbies life
Bułki poznańskie z przedziałkiem 190

sumie staram się, żeby codziennie był jakiś wpis ,ale i tak ciągle dochodzi nowych , a zaległe też jeszcze są nieopisane..Przepis na te bułeczki znalazłam w książce Piotra Kucharskiego -Chleb Domowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości będę korzystać z książki. Opis formowania bułek będzie pokazany na zdjęciu z książki

Moje domowe kucharzenie
duże pierogi z ... 217

Pierogi, to moja ulubiona potrawa :) Pizza też jest dobra, więc połączyłem te dwie potrawy, ku uciesze wszystkich domowników :) Wszystko widać na zdjęciach, dlatego też nie będę

chleba naszego
Pasztet z indyka (z żurawiną) 206

miał być pasztet z żurawiną. Kremowy, rozpływający się w ustach... Już widziałam plaster tego pasztetu na kromce domowego chleba. Przygotowałam wszystkie składniki, mięso dusiło się na małym ogniu. Ja w międzyczasie porobiłam jeszcze kilka innych spraw, później zmieliłam mięso, wymieszałam, doprawiłam, przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika. Już zacierałam ręce i wychodziłam z kuchni, aż nagle na stole zauważyłam(...)miseczkę z żurawiną. Cóż, zdarza się;) Dlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście

Obiad gotowy
1494.Nocny chleb 172

Parę dni temu dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam naczynie żaroodporne Grill&Drop TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A., polskiego

Moje domowe kucharzenie
Festiwal kaszy Gryczaki 2012 w Janowie Lubelskim 179

Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości przypadków nie były przechowywane w lodówkach. Rozumiem trudność w organizacji takiej lodówki, a właściwie dostępu do prądu w parku, ale wystawianie(...)cieple nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zastanowiła mnie sprzedaż oscypków, bo jakby nie patrzeć do gór mamy kawałek i nie jest to potrawa regionalna.  Do domu przywiozłam kawałek chleba orkiszowego i pierogu biłgorajskiego, który uwielbiam. Skusiłam się także na dwie nalewki 25%: śliwkową i miętową. Spróbowałam także: wiśniowej, truskawkowej, akacjowej i morelowej. "Ulik" - zapraszam! Pieróg biłgorajski Kiełbasa z dzika

Pasja Smaku
Bułki na hamburgery, pszenne 197

czerstwieją. Można jednak schować do zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :)Składniki (na 10 bułek a 80 g):380 g przesianej mąki pszennej typ 550185 g letniej wody10 g drożdży świeżych50 g mleka pełnego w proszku40(...)piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.  Bułki wyrastają. Pkt 6.Bułki wyrastają. Pkt 6.Upieczone bułki. Pkt 9.Upieczona bułka.Upieczona bułka en face.przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy na podmłodzie z ziarnami 170

smaku. Może to za sprawą orkiszu, a może dzięki podmłodzie? Pozostaje też możliwość taka, że po prostu najbardziej smakują mu chleby orkiszowe ;-) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", z tym że zamiast zarodków pszennych dałam ziarna słonecznika i siemienia lnianego. SKŁADNIKI Na podmłodę 300 ml wody 2 g drożdży 300 g mąki orkiszowej Na ciasto właściwe(...)mąki orkiszowej 100 g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane) 10 g soli dodatkowo: mąka orkiszowa do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk WYKONANIE Dzień przed pieczeniem chleba (przygotowanie podmłody). Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać, po czym dodać mąkę orkiszową i ponownie dobrze wymieszać do połączenia składników. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji

Passions hobbies life
żurek z jajkiem i kiełbasą 147

Kwaśna zupa na zakwasie z mąki żytniej :)  Niesamowicie smaczna, tradycyjna zupa :) Zakwas przygotowujemy z 5 łyżek mąki żytniej zalanej 1/2 litra wody. Naczynie musi być

chleba naszego
Chleb pszenny na zakwasie 202

Czasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej(...)wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk i stolnicy WYKONANIE Dzień przed pieczeniem. Zakwas żytni wyjąć z lodówki i ogrzać go (około 2 godziny). W dużej misce wymieszać ogrzany zakwas

Passions hobbies life
Jaja sadzone w warzywach 259

patelnię jaja od kur szczęśliwych i biegających gdzie chcą parmezan lub inny Wasz ulubiony ser olej kokosowy do smażenia(duszenia) sól morska lub himalajska różowa masa świeżej natki pietruszki chleb domowej roboty opcjonalnie oliwa z oliwek do spryskania przed podaniem Danie jest genialnie proste ,a przy tym niezwykle aromatyczne i sycące. Rozgrzewasz patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego.Wrzucasz warzywa(...)warzywa będą miękkie, robisz w nich dolki do których wbijasz jaja. Ile chcesz/ile Was jest. Solisz.Przykrywasz ,aż jaja się zetną. Gotowe. Parmezan lub iny ser. Natka pietruszki i kawałek chleba. Pyszna kolacja. Czasem moje dzieci życzą sobie takiego śniadanka. Nie ma sprawy. W zamrażarce zawsze mam warzywa na patelnię. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni