chleb domowy - 4322 przepisów (strona:36/289)

Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 131

Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy mojej siostry spadł na mnie i moją mamę W naszym menu znalazł się rzecz jasna domowy, świeżutki chleb (przepis na niego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Całość(...)dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się ajwar (w końcu papryka to jedno

PatiGotuje
Pierwszy chleb 187

Pierwszy chleb robiłam wg przepisu Pana Dyrektora Piekarni :) Bardzo prosty, moim zdaniem, idealny dla pioniera pieczenia domowych chlebów na zakwasie, bo oprócz cierpliwości i własnego zakwasu nie wymaga praktycznie żadnych innych nakładów. Trzeba wziąć 500g zakwasu żytniego, 500g mąki żytniej (tej samej co do zakwasu użyliśmy), płaską łyżkę soli i do 200 g wody, bo dodajemy stopniowo. Krótko się wyrabia(...)został już pierwszego dnia do połowy skrojony. ;) Dziękuję Mojej Piekarni i Fabryce Przepisów - zachęciliście mnie do pieczenia, Dyrektor rzeczowością opisów i zawartą w  nich prawdziwą pasją domowego pieczenia chleba bez drożdży, Kasia wyczerpującą merytoryką opisów możliwych błędów, dzięki temu udało się ich praktycznie uniknąć, a temat przecież nie jak rzeka, ale jak ocean

Kuchnia Prezydentowej
Łatwy chleb pszenny na drożdżach 257

Dzisiaj pachnący, świeżutki chleb domowego wypieku. Bochenek jest mięciutki i jasny w środku z chrupiącą, pyszną skórką. Zachęcam Was do upieczenia takiego swojego chleba bo jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu. Do wypieku potrzebne będą tym razem zwykłe drożdże - świeże albo suszone. Mówię Wam - taki świeży chleb z domowym masłem to coś pysznego! Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnej zabawy

Smaczna Pyza
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 179

pofolgować"  obdarowywałam lub byłam  obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące(...)odpowiednią ilość zakwasu zgodnie z recepturą i zużyć do pieczenie. Pozostały zakwas można przechowywać w lodówce dokarmiając go co kilkanaście dni, część oddać rodzinie lub znajomym, zachęcając do domowego wypieku chleba ;). * * Zakwas przechowywany w lodówce przed dokarmieniem trzeba ogrzać w temperaturze pokojowej przez ok. 2 godz., najlepiej zrobić to rano. Porcję zakwasu (4-5 łyżek) przełożyć do większej miski

SzczyptaSmaQ
Chleb z suszonymi śliwkami i żurawiną 134

Pyszny, domowy chleb na drożdżach o lekko słodkim posmaku za sprawą suszonych owoców. Składniki: 200 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego czy baltonowskiego) 500 ml wody ciepłej opakowanie świeżych drożdży (50 g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok 150 g suszonej żurawiny

e-PrzepisyKulinarne
Chleb graham 114

robię to w moim tzw. „międzyczasie” i puszczam oko do rozmówcy. Bo ci, którzy mnie znają, wiedzą, że jeżeli ja coś chcę zrobić, to zrobię to! Upieczenie domowego chleba sprawia mi niesamowitą przyjemność. To coś więcej niż chleb. A gdy jeszcze dodatkowo słyszę: „ To mama zrobiła!”, to czuję się wspaniale! Nie będę się rozpisywać o cudownym

Raj dla Podniebienia
17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław 174

Podczas warsztatów Domowa piekarnia - chleb na zakwasie wrócicie do korzeni polskiej kuchni i nauczycie się wypiekać prawdziwy chleb na zakwasie! Artykuł 17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chleb z ziarnami pszenicy 93

Jeden z wielu domowych chlebów, ponieważ od kilku lat jemy tylko chleb z domowego wypieku. Tym razem z ziarnami pszenicy.     Składniki : -1 kg mąki pszennej 650 -2 szklanki mąki żytniej -10 dkg drożdży -1 l ciepłej wody -15 dkg pszenicy oczyszczonej -1 łyżka cukru -1 czubata łyżka soli -1 łyżka oleju lub 3 garści prażonej cebulki Pszenicę wsypujemy(...)cebulkę prażoną. Wyrabiamy ciasto. Dwie blaszki o wymiarach ok. 30 x 14 x 7 cm natłuszczamy, przekładamy do nich po połowie ciasta  i wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię chleba. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez ok. 55 minut. Przygotowujemy krochmal z 1/2 łyżeczki

Maminek kulinarny
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 190

smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine .  Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie(...)gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wężymord odcedzić, wymieszać z ziołowym sosem i resztą prażonych pestek dyni. Podawać z wiórkami sera manchego. Idealnie smakuje na kromce domowego razowego chleba.  *** Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni , którego organizatorką jest Bea .  *  *  * Dziękuję wszystkim za komentarze pod postem o "Paryskich smakach" . Wszystkie powody są wystarczająco ważne

KUCHARNIA
Chleb marchewkowy. 161

Doskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi. To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew. Przepis na 1 chleb  25x11 i 10 bułek. Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, dwie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać po garści słonecznika, żurawiny, płatków owsianych. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy sól i dodajemy pozostałe składniki

chleba naszego
Chleb żytni jasny 80

Prawdziwy bochenek chleba na domowym zakwasie. Ciężki, zbity, lekko kwaśnawy i wilgotny w środku. Wystarczy kilka podstawowy składników takich jak mąka, woda, sól oraz zakwas chlebowy. Jak przygotować zakwas? Wszystko dokładnie opisałam tutaj- klik . Serdecznie polecam!     Składniki: (na 2 bochenki)   Zakwas: 60 g startera zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce) 200 g mąki żytniej(...)miał chrupiącą skórkę).   Obydwie formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!   Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb mieszany z czarnuszką 154

już wcześniej pisałam, na blogu pojawiać się będzie sporo przepisów na różnego rodzaju chleby. Wypiekanie domowego pieczywa po prostu mnie odstresowuję. Wystarczy, że poczuję zapach wyrastającego ciasta drożdżowego i od razu humor mi się poprawia :) Dzisiaj kolejny smakowity chlebek, tym razem z dodatkiem czarnuszki i mąki graham. Miąższ ma puszysty, a dzięki pieczeniu w piekarniku z parą wodną(...)upieczony, po uderzeniu od spodu, wyda głuchy odgłos.   Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!     Przepis zaczerpnęłam z książki Piotr Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Nastoletnie Wypiekanie
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 154

Różnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki(...)degrees, put the rolls for 15-20 min. and bake until golden brown. Ready allow to cool on a wire rack. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Bułki domowego wypieku Chleb domowy

bastalena
Bułki z mąki Szymanowskiej 110

Uwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się  super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych drożdży

chleba naszego
Masło śmietankowe 139

można zmienić wodę. Następnie odciśnięte masło przekładamy do pojemników i chowamy do lodówki. W lodówce przechowujemy 4-5 dni, ale znając życie zniknie w 2 dni... Serwujemy z domowymi wyrobami, chlebem, wędliną... Smacznego

chleba naszego
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 103

przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu 1 ostra papryczka chilli

Moja Książka Kucharska
Recenzja książki „Zmień chemię na jedzenie” Julity Bator 127

szybko znaleźć interesujący nas produkt i najczęściej dodawane do niego substancje konserwujące. Poza poradami znajdziemy aż 81 przepisów na smaczne, zdrowe domowe dania m.in na domowy chleb czy domowe musli. Wszystkim zainteresowanym zdrowym odżywianiem oraz przepisami na zdrowe i smaczne potrawy polecam książkę Pani Julity Bator, którą znajdziecie na sklepie wydawnictwa Znak.com.pl

Marta Gotuje