chleb domowy - 4322 przepisów (strona:39/289)

Zakwas na żur z zakwasu chlebowego 238

zakwasu chlebowego Zakwas na żur z zakwasu chlebowego ma tę zaletę przed "zwykłym zakwasem", że robi się go w ekspresowym tempie! Jeśli więc pieczesz chleb na naturalnym zakwasie żytnim - koniecznie wykorzystaj go do zrobienia domowego zakwasu na żur. Będzie jak znalazł do przygotowania wielkanocnego żuru. Jako że chleb piekę już niespełna rok, mam również ciągle pracujący, kilkumiesięczny zakwas żytni, który(...)naczyniu, w którym robisz zakwas.  Poniższy przepis (z pominięciem 2 składników, których akurat nie miałam, tj. czarnuszki i podgrzybków - które zresztą były "opcjonalne") zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" (wyd. Pascal), z pomocą której niejeden chleb już upiekłam! Zobacz również przepisy na -----> żur Zakwas na żur z zakwasu chlebowego - przepis: Składniki: 50 g żytniego, "pracującego" zakwasu

Moje Qulinaria
Domowa pasztetowa pieczona 131

Domowe wędliny są idealnym dopełnieniem domowego chleba, który coraz częściej gości na polskich stołach. Im bardziej zagłębiam się w temat domowych wędlin, tym, siłą rzeczy, coraz lepiej poznaję tajniki ich produkcji i staram się je upraszczać do granic możliwości, tak, aby smak na tym nie ucierpiał. Dzisiaj podzielę się recepturą na domową pasztetową. To jest jakby połączenie pasztetu z pasztetową

Posadzone i zjedzone
Chleb ze słonecznikiem z multicookera 184

Domowy chleb najsmaczniejszy.. 700 g mąki  40  g świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 0,5 l letniej wody 1 łyżka słodu  pestki słonecznika Do ciepłego mleka wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić na 10 minut, aby zaczyn ruszył.Mąkę przesiać , dodać sól

Moje domowe kucharzenie
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 170

przyjemniejszego niż świeże pieczywo rankiem, do tego odrobina masła, lub ulubionej pasty na kanapki i śniadanie gotowe. A każdy szczęśliwy i zadowolony. Chleb znika w oka mgnieniu. Każdy z Nas chciałby właśnie taki pyszny, chrupiący domowy chlebek móc robić w domu, ale niestety nie każdy ma na to po prostu czas. Ja uwielbiam chleby na zakwasie i zakochałam się(...)MAKER RBM-M1907E Wypiekacz moim zdaniem, sprawdzi się w domu, dla każdego kto; - nie ma czasu na całodniowy proces wypieku chleba na zakwasie - chciałby zacząć swoją przygodę z wypiekaniem domowego chleba, ale nie ma żadnego doświadczenia - dla osób starszych, których dieta jest oparta na bardzo delikatnym pieczywie - dla dzieci: jak dla mnie to petarda, możemy przygotowywać bardzo puchate i mięciutkie

SMYKWKUCHNI
1557. Niezawodny chleb 128

Przepis na ten niezawodny i prosty do zrobienia chleb znalazłam  tutaj..Ja nie mogłam się oprzeć i ukroiłam od razu do spróbowania... SKŁADNIKI (na dwa

Moje domowe kucharzenie
Domowe Chleby na Zakwasie – cz.1 – Krótka Historia Zakwasu 120

chlebów w domu. Najstarszy chleb jaki znaleziony został przez archeologów był twardy i płaski, pochodził z Krety a jego wiek określa się na 6100lat. Egipcjanie około... Więcej The post Domowe Chleby na Zakwasie – cz.1 – Krótka Historia Zakwasu appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
CHLEB PELNOZIARNISTY ZE SLONECZNIKIEM 164

CHLEB PEŁNOZIARNISTY ZE SŁONECZNIKIEM Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Chleb ten jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek wypełniony prażonymi ziarnami słonecznika.  Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania

Moja Książka Kucharska
Piotr Kucharski: Chleb. Domowa piekarnia. 202

Chleb. Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego to obowiązkowa pozycja dla każdego fana domowych wypieków. Cudne zdjęcia, przepisy krok po kroku, podstawowe zasady i techniki domowego wypieku pieczywa (i nie tylko). To wszystko znajdziecie w tej książce. Idealny prezent dla początkujących jak i zaawansowanych. Lubię wieczory z książką Piotra. Często do niej wracam. Zaszywam się z nią pod kocem, z kubkiem czegoś(...)Potrawy z chlebem i do chleba W rozdziale I przeczytacie o podstawach – składnikach pieczywa, niezbędnym sprzęcie kuchennym, poznacie różne rodzaje mąk, poznacie etapy powstania chleba. Z rozdziału II dowiecie się jak zrobić domowy zakwas, poznacie także pieczywo na zakwasie. Rozdział III dotyczy drożdży, pieczywa na drożdżach.Rozdział IV poświęcony jest bułkom. W V znajdziecie przepisy na potrawy, które umożliwiają

Moja pasja smaku
Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 223

gustu. O tym, że pełnoziarnisty chleb z dodatkiem ciemnej kaszy i orzechów jest skarbnicą wartościowych składników odżywczych, nie muszę chyba wspominać? Przepis pochodzi z mojej ulubionej ostatnio książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki: ZAKWAS: 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE: 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3-4 godziny do garowania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Przed włożeniem foremek z ciastem, piekarnik spryskujemy wodą, aby go zaparować. Chleb pieczemy przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleby z piekarnika, następnie jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratkę do studzenia, aby odparowały

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb maślany 162

Jak są bułki maślane, to może też być chleb maślany :)  Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4

chleba naszego
Chleb z surowymi ziemniakami. 189

Oryginalny przepis jest na   zapiecekjagi.blogspot.com   polecam zajrzeć :) Znajdziecie tam również inne ciekawe przepisy :) Mój chleb jest upieczony po mojemu :) ale inspiracją była wizyta na

chleba naszego
Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 188

mięsnym i już wiem, że będzie to jedno z dań na wielkanocnym stole. Pasztet dobrze się kroi w plastry, ale też można go rozsmarować na chlebie. Właśnie, z kromką domowego chleba i ogórkiem smakuje przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego

Obiad gotowy
Chrupiący chleb z przyprawą kebab-gyros 188

Taka atrakcja kulinarna :) chleb z przyprawą kebab-gyros :) Smaczny, zwykły chleb wg prostego przepisu :) Składniki: 1 kg mąki, 1 opakowanie przyprawy, łyżka soli, opakowanie proszku do

chleba naszego
Pyszny chleb z mąki pszennej i razowej 175

Taki jest super, mimo że byłam po obiedzie zjadłam dwa kawałki i kromeczkę. Taki ciepły z masełkiem to rozkosz. Thermomix – do naczynia miksującego dodać mąkę

Kuchnia Pokoleń
Działkowa brukselka 154

bylinową, a na razie zmykam do gotowania i pieczenia :) A czy wiecie, że zimą, podczas ciemnych miesięcy i krótkich dni, można też hodować rzeżuchę? Wystarczy parapet :) Tutaj - w towarzystwie domowego chleba na zakwasie i domowego pasztetu z zielonego groszku i fasoli

Posadzone i zjedzone
Chleb kukurydziany 139

dół piekarnika. Włożyć chleb i jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika. 5. Piec 45 minut. Chleb wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb pszenny na podmłodzie 159

dół piekarnika. Włożyć chleb i jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika. 5. Piec 45 minut. Chleb wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb żytni 136

piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia. 5. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha! Przepis na zakwas i na chleb pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb żytni codzienny 151

minut. 4. Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia. 5. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb z płatkami owsianymi 180

dół piekarnika. Włożyć chleb i jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika. 5. Piec 45 minut. Chleb wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb żytni razowy 174

Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia. 5. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb miodowy 194

minut. 5. Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia. 6. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb żytnio - pszenny 151

Trzy typy mąki żytniej plus mąka pszenna to oczywiście część składników na chleb. Dawno nie piekłam domowego chleba więc z ogromną przyjemnością go upiekłam. Zapach roznoszący się po domu podczas jego pieczenia był boski. A chleb bardzo smaczny i ta chrupiąca skórka. Chleb jest świeży przez kilka dni nie to co taki ze sklepu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Najłatwiejszy chleb drożdżowy 15659

swojski, domowy chleb. A najbardziej docenia się go na obczyźnie. Żaden chleb w Irlandii nie może się równać z naszym, zwykłym, najprostszym – powszednim. Szukałam przepisu, z którym poradzi sobie każda, nawet mniej wprawna w wypiekach gospodyni. I znalazłam, na forum CINCIN - barbi1 – najłatwiejszy chleb drożdżowy. Przepis z moimi zmianami.     Składniki: - 50g świeżych drożdży - 500g mąki pszennej luksusowej

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania