chleb bez - 1500 przepisów (strona:30/100)

Omlet pieczony 148

Zazieleniło się. Nowalijkami na straganach, pękami pąków i młodych liści w parkach i sadach. W głowie Wierzyński, a na ustach uśmiech. Zielono mam w głowie i

Gotuj z Blue Raven
Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86 163

Nie są ani bez mleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 149

Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kapusta pekińska na ciepło 143

miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż ten proces wydobywa z niej naturalną słodycz. Kto jadł, ten wie, kto jeszcze nie próbował

mojewypiekiinietylko
Knysze 555

Małe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są

Gotuj z Blue Raven
Święta Wielkanocne 206

mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu

NA MOIM TALERZU
Twarożek z rzodkiewką 98

Dzisiaj mój ulubiony dodatek do chleba czyli twaróg ze śmietaną , rzodkiewką i czerwoną cebulą. Ja bardzo lubię taki twarożek na kanapki. Bez względu na porę roku jest pyszna. Zapraszam do spróbowania ! Twarożek z rzodkiewką     Składniki : * kostka półtłustego twarogu * mała śmietana 12% * cebula czerwona * pęczek rzodkiewki  * sól , pieprz , czubryca zielona       Przygotowanie : Twaróg rozgniatam razem

Magiczne Życie Marty
Dwie pasty z awokado 162

pojemnika i z przyprawami zblendować na jednolitą masę. Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem. Pasta druga - Awokado z jajkiem  (coś w stylu guacamole) potrzebujemy: - 1 awokado - 1 jajko ugotowane na twardo - kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren) - sól, pieprz - sok z cytryny Akokado umyć, wypestkować i rozdusić widelcem. Z pomidorów pozbyć się pestek(...)pokroic w drobną kostkę. Jajko pokroić i wymieszać z resztą składników. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Odstawić na chwilę do lodówki. Podawać z chlebem

Szybko Tanio Smacznie
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 197

większości omega-6). Możemy jednak zrobić zdrowszą (mniej omega-6 i z opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa(...)warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane na parze . Pesto z oliwek i suszonych pomidorów , przepis: szklanka oliwek bez pestek – zielone, czarne albo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły 8 kawałków garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 4-6 łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku

PaleoSMAK
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1133

Do tej pory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na

Słodkości i nie tylko
DOMOWA SZYNKA PARZONA, IDEALNA NA WIELKANOC 2138

Choć w moim rodzinnym domu jest zwyczaj pieczenia na Wielkanoc szynki w chlebie, to bywa również parzona domowa szynka. Zawsze przygotowywałam ją z tego przepisu , ale odkąd Babcia Lala podzieliła się ze mną swoim sposobem, teraz już zawsze przygotowuję ją wg nowej receptury. Jest to łatwiejszy sposób (nie trzeba szynki pilnować by się nie gotowała, czas parzenia jest również niezależny(...)szynka jest smaczniejsza, bardziej soczysta. Parzenie polega na trzykrotnym doprowadzeniu do wrzenia i odstawieniu szynki do wystudzenia. Można dodać do takiej szynki swoje ulubione przyprawy, ja dotychczas przygotuję ją bez dodatków, tak smakuje nam najbardziej, ale może z czasem to się zmieni. Ważne by zakupić dobrą, wędzoną dymem, tak jak kiedyś (a nie malowaną dymem wędzarniczym) szynkę. Warto się

Smaczne Zdrowe
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 159

pocztą. Co więksi szaleńcy nastawiali w pośpiechu zakwas, nie robiąc tego nigdy wcześniej, a zdesperowani "bez-zakwasowcy" odetchnęli z ulgą, gdy udało się dla nich znaleźć drożdżową alternatywę.  Piekły Panie i Panowie, blogujący i nie, wytrawni piekarze i tacy, dla których ten chleb był PIERWSZYM WŁASNORĘCZNIE UPIECZONYM CHLEBEM W ŻYCIU!  Nadal niewiele rozumiejąc, jak to się stało

KUCHARNIA
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 304

odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam do wypróbowania!  Składniki (dla 4 osób): 1l bulionu warzywnego* 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu  lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo mielony pieprz ser do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Czosnek i cebulę obieramy(...)jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę.  Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie

My Culinary Art
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 151

BIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy

Wypisz Wymaluj
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15409

papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjskiAle to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo.9. Roladki z papryki i koziego seraMalutkie roladki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony schab z musztardą 164

zamiennik sklepowej wędliny. Piekłam w garnku rzymskim, może wyszedł odrobinę za suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam. Przepis ze strony Mniam Mniam inspirowany przepisem Neli Rubinsteinskładniki1 i 1/2 kg schabu bez kości2 cytryny1 spora cebula4 łyżki oleju3 łyżki miodu3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub zwykłej)świeżo mielony pieprzsólprzygotowanieObraną cebulę

Stare Gary
Współpraca z firmą Skworcu 176

Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe.  Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba.   9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs

Słodkości i nie tylko
Leczo 192

mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone leczo, ale bez dodatku kiełbasy spokojnie można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, ewentualnie zamrozić w pojemniczkach i odgrzać

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania