Powoli się zbliża czas pieczenia pierników, a bez przyprawy korzennej - z piernikiem ani rusz. A skoro sami pieczemy piernik, sami też zrobimy przyprawę - omijając z
Grahamka, weka i kajzerkamąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb)- 20 dkg masła,- 3 żółtka (przy uczuleniu na żółtko jaja kurzego - 12 żółtek przepiórczych),- cukier wanilinowy,- 10 dkg cukru pudru (można zastąpić zwykłym),- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale my nie dajemy),* opcjonalnie(...)się więc mnóstwa inspiracji. Zapraszamy Cię na już opublikowane sernikowe receptury:1. Sernik malinowy z bezą,2. Sernik na zimno "milky way"/"w-z" Aby nic nie umknęło: - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce "PRZEPISY
Wypisz WymalujNie są ani mało kaloryczne, ani bez cukru za to są bez mleczne i bezglutenowe być mogą. Na pewno, jeśli nie macie alergii na
Dzieje kuchennej Wiewiórylatał czyściutki po całej brytfannie. Nic się nie przypaliło, nic nie przywarło. Pokrój w kwadraty omlet. Kromki razowego chleba lekko podgrzej na patelni. Ułóż na nich kwadraty zapiekanki i podawaj z sałatką. Szybko, pysznie i zdrowo... i co najważniejsze bez grama stresu! SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniKto powiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile. Pasztet mięsny
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 3 spore ziemniaki 25 dag wędzonego boczku 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka 10- 15 dag kiełbasy po strąku
Proste Potrawywiem jak Wy ale ja w kuchni bez wagi obejść się nie mogę..Przygotowując posiłki z mięsa itp nigdy nie ważę mięsa, ale już przy wypieku np.ciast czy chleba waga jest potrzebna...Moja stara waga odmówiła mi posłuszeństwa..nawet po wymianie baterii pokazywała o 10, 20 a czasem o 30 dkg mniej niż w rzeczywistości. Teraz mam nową wagę
Moje domowe kucharzenieWiększość z nas podczas śniadania czy kolacji zastanawia się czym posmarować chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć
IzaGotujeUwielbiam piec. Słodkości ale i wytrawne potrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast
Dzieje kuchennej Wiewióryktórej będzie mógł spożywać tylko kanapki. Zobaczymy.Póki co, mam jeszcze jeden pomysł na załatwienie sprawy śniadania. Owszem, czasem chodzę do piekarni naprzeciwko, ale częściej, jeśli nie ma chleba, stawiam na pancakes.Kiedy zobaczyłam, jak długo na blogu nie było żadnych placuszków, włosy stanęły mi dęba. Jak to możliwe...? Przecież robię je od czasu do czasu... No tak, tylko że zjadamy(...)sodą, solą, cukrem i orzechami. Dodać do mokrych składników, dokładnie wymieszać.Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.Jabłka podgrzać, lekko odparować.Pancakes podawać gorące z jabłkami i sosem, który się wytworzył.Smacznego!Chleba piec mi się nie chce, ale zawsze znajdę w sobie energię do przygotowania czegoś słodkiego. Pysznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY TŁUSZCZU, NIE JEMY CHLEBA, kasz, ryżu, makaronu ani żadnych takich, o słodyczach nie wspominając, bo to chyba oczywiste(...)podjęcia, np. od poniedziałku. A kto jest bardzo ciekawy, może podejrzeć już teraz historię tego naszego, mimo wszystko udanego, eksperymentu na facebooku - wpisy kilku osób bez ściemy, prawie jak przez dziurkę od klucza
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEniedoborów. Może np. jemy za mało krzemu? Jeśli dieta obfituje w białą mąkę, oczyszczony ryż i zwykły, pszenny chleb to faktycznie może tak być. Krzem znajdziemy np. w kaszy gryczanej, jaglanej czy brązowym ryżu. Niewielkie zmiany mogą dać spory efekt, bez większych ubytków w portfelu. Żeby zbytnio nie demonizować - suplementy nie są aż tak złe. Zdarzają się przypadki, kiedy
Powiedz dietom nieDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :) Trochę historii: Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto
Tradycyjna Kuchniaprawdę dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik
CookYourselfczasu do czasu lubię upiec boczek do chleba. Zawsze to lepsze niż sklepowe wędliny. Taki boczek marynowany kilka godzin a potem upieczony to super sprawa. Mamy kawal pysznego mięcha, bez żadnych nie wiadomo jakich dodatków. A wiadomo w wyrobach sklepowych to nigdy nie mamy pewności co tam jest. tak więc zachęcam do swoich wypieków mięsnych lub innych wyrobów.Rozwiń
Ewa w kuchni