Ehhh jak ja lubię zawijać drożdżowe ciasto z rożnymi nadzieniami!!! tym razem pomysł z dawno nie przeglądanego segregatora pt."Kuchnia bez tajemnic". Zbieraliście??? to początek
Dzieje kuchennej Wiewiórytylko bardzo smacznie , ale i jak to u mnie bywa – ciekawie podane!Z pomocą przyszła mi nie tylko Mama , ale i przyjaciele – Ewelina i Rafał – bez Nich napewno nie dałabym rady – za co Im Wszystkim z całego serducha dziękuję! :*******************************************************************Więcej szczegółów?Ależ proszę! :DNasza trójka zaczęła przygotowania już w sobotę! ;)Po pracy „zgarnęłam(...)chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką”- i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną
Ostra na Słodkorównież kupić w sklepach internetowych, jako samodzielny produkt. Masło - jeśli kochamy chleb z masłem, warto zamienić je na masło z awokado . Smaczliwka, o pięknym, pistacjowo-zielonym miąższu jest bogata w tłuszcze, dzięki czemu po roztarciu, nabiera konsystencję masła. Można znaleźć w sklepach internetowych produkty bez laktozy, typu: jogurt, masło, ser, itd. Kosztują nieco więcej, ale w przypadku początków życia
W kuchni Karmel-itkiZnalazłam resztkę śmietany kremówki w lodówce, było upalne popołudnie. Przyszła więc pora na pyszna kawkę :) Kawa mrożona z bita śmietaną ulubiona kawa zaparzona w połowie ilości
Dzieje kuchennej WiewióryPodstawą czwartego ze śniadań/kolacji są kanapki na chlebie żytnim razowym. Osobiście czasami lubię zjeść jajko na twardo na kanapce (koniecznie
IzaGotujewiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje
les mirabellesgrzankami - dla mojego P. Należy przygotować: 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów bez skóry 4 ząbki czosnku 1 sporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu przyprawy: sól, pieprz 4 płaskie łyżeczki cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliw
Ratunku obiadpotrzeba do nich żadnych umiejętności, nawet dzieci bez problemu sobie z nimi poradzą. Mają nie tylko cudny wygląd ale i smak. Bardzo zauroczyły nas te duże dziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! "Przy okazji dowiedziałam się, że im mniej drożdży użyjemy do pieczenia chleba (bułek) tym dłużej ciasto pozostanie świeże i nie wyschnie(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na dwóch blachach pozostawiamy 12 takich kleksów, które następnie smarujemy delikatnie żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przykrycia na ok.30-40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225*C (termoobieg) ok.15 minut aż lekko się zarumienią. Ja piekę każdą blaszkę osobno, druga partia piecze się u mnie zawsze
Smaczne ZdrowePodczas gotowania obiadu często sięgamy po bułkę tartą. Proponuję wykorzystać przepis na chleb bezglutenowy lub ten z mąki gryczanej i pozostałe
IzaGotujeNa wstępie przypominam o CANDY! zapisy tylko do południa więc śpieszcie się Kochani :)Dzisiejszy poranek zadziwił mnie. Po tylu majówkowych dniach bez słońca dzisiaj przywitały
Dzieje kuchennej WiewióryWeekend miałam intensywny. Córcia nocowała 3 dni u babci, sobotni wieczór spędziłam u koleżanki, skupiałam się na tym co w kuchni i na zabawach z Synciem
Dzieje kuchennej Wiewiórylodówce około godziny. PIANA Z JARMUŻU 5 średnich liści jarmużu bez łodygi 2 łyżki jogurtu naturalnego Jarmuż blenujemy (przed samym podaniem) razem z jogurtem do uzyskania jednolitej masy oraz efektu "spienienia" , dekorujemy potrawę. DODATKOWO krążki z sera mozzarella plastry z ogórka świeżego 1 kromka chleba typu WASA z pestkami dyni - pokruszony 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej listki
na gaziekonsumować nie mogły, ale przecież starożytni słynęli z upodobania do przedstawicieli swojej płci. Wbrew przyzwyczajeniom współczesnych Włochów, picie czystego wina było traktowane przez Rzymian jako barbarzyństwo. Nie bez znaczenia jest przy tym fakt, że tylko najlepsze wina przechowywano w amforach i dzbanach, a odpowiednik dzisiejszego wina stołowego leżakował najczęściej w świńskich pęcherzach. Nic dziwnego, że ceniono wszelkie(...)między innymi mowa, stanowiło mieszankę wina z miodem, która była jednym z najpopularniejszych trunków rzymskiego plebsu. Rozdawano go z okazji igrzysk, wyborów i uroczystości, bo obok chleba zapewniać miał równie oddane, jeśli nie żarliwsze poparcie. Wina te przechowywano przy przewodach kominowych i piecach, aby podać je następnie lekko ciepłe, w formie przypominającej współczesnego grzańca. Często odparowane, dość gęste, musiały daleko
Bon Ton ItaliaNastał czwartek! przybył z taką histerią o ubieranie się, że dwie dorosłe osoby nie dawały sobie z Synciem rady. W końcu jakoś poszło, zostałam chwilowo sama
Dzieje kuchennej WiewióryTroszkę inna wersja pasty jajecznej. Wersja dietetyczna i to bez dodatku jogurtu, z którym mam przy paście złe doświadczenia. Jak tylko chciałam odchudzić
Smaczne Zdrowe