Przepis na taki prosty do zrobienia i co najważniejsze pyszny chlebek znalazłam tutaj..i żałuję , że piekłam z połowy porcji..polecam..chleb jest pyszny i warto upiec z takiej porcji jak podaje przepis..na dwie keksówki.. 80 dkg mąki pszennej (typ 650) 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka słodu(...)rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami.[ u mnie bez płatków].Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec 55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik wyłączyć, po dziesięciu minutach wyciągnąć chleb i odstawić do wystygnięcia
Moje domowe kucharzeniepodawać samą (choć wówczas czegoś jej brak), w oryginale podawana jest z nachos i startym żółtym serem. Ponieważ stronimy od takowych rzeczy, zrobiłam domowe nachos z mojego domowego chleba na zakwasie, doprawiłam mielonym czosnkiem i wyszło super, lepsze niż oryginał, a na pewno zdrowsze. Do tego starty dobry żółty ser i pyszny obiadek gotowy. Podaję przykładowe ilości, dosmaczenie to rzecz(...)główka) - puszka pomidorów krojonych, bez skóry - passata pomidorowa - bulion (najlepiej domowy) 1-2 szklanki - przyprawa do dań meksykańskich - sól, - świeżo mielony pieprz - chili - słodka papryka w proszku - oliwa z oliwek, u mnie dodatkowo także olej kokosowy Dodatkowo: - starty, dobry żółty ser - nachos serowe lub naturalne, lub moje domowe, zdrowe nachos Domowe nachos z chleba: - cienkie kanapki chleba (u mnie
Smaczne ZdroweChciałam przyrządzić dla Córci i dla nas danie pełne smaku i bez zakazanych produktów. Udało mi się choć przyznam, że jeden składnik z tych mniej
Dzieje kuchennej Wiewiórydłuższą chwilę, ale gwarantuję Wam, że warto! Scones to bułeczki, pochodzące ze Szkocji, nazywane czasem szybkim chlebem .Bardzo często podawane są z herbatą.Początkowo scones były pieczone na patelni, jednak z czasem zaczęto je wypiekać w piecu.Są one zwykle okrągłe, bez dodatków, jednak znajdziecie wiele przepisów z ich różnym kształtem i różnymi dodatkami.Przepis zamieszczony poniżej pochodzi z książki
Pora coś zjeśćZapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :). Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor(...)wyrastania na 3-4 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu, na górnej półce można postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Piec 30 minut, później zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 25 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos przy stukaniu palcem w spód. Upieczone chlebki wyjąć z foremek i wystudzić
SzczyptaSmaQwlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb piec ok.50 minut
CookYourselfśrednim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję uduszoną paprykę. Dusiłam ją w głębokiej patelni gdzie dodałam masło i posiekana cebulę. Paprykę doprawiłam szczyptą soli himalajskiej i pieprzem. Dusiła(...)marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie
ClauditteMissCookingWalentyki już jutro, a ja tu z pastą rybną... Miałam do wyboru albo przesłodkie bezy albo pastę z makreli. Postawiłam na pastę, bo ją kocham bardziej
bistro mamaTen weekend był bardzo słodki ale głównie dla moich dzieciaków. Dzisiaj słodkości wyjątkowe. Bez cukru, glutenu , mleka i jaj. Troszkę wymagają zachodu ponieważ zanim wszystko
Dzieje kuchennej WiewióryWspominałam Wam wczoraj o panującym u nas czasie na koktajle. Dzisiaj proponuję bardzo orzeźwiający, prosty w przygotowaniu, bez mleczny koktajl, który zrobiłam specjal for Córcia
Dzieje kuchennej WiewióryDo tego deseru przymierzałam się, żeby nie skłamać, od lat. Nie miałam odwagi upiec bezy ot i cała prawda!Względy ekonomiczne, czytaj zalegający w lodówce serek
Dzieje kuchennej Wiewióryprzerwy, szepcą do ucha mantrę-zaklęcie, bez którego się od nich nie uwolnimy. Zrobimy wszystko. W środku nocy splądrujemy lodówkę, by zjeść gigantyczną kanapkę z boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek(...)miąższ i ścierać spływający po brodzie sok. Popędzimy na drugi koniec miasta, do jedynego sklepu, w którym krótko przed północą można jeszcze dostać ulubiony baton, maślankę czy puszkę sardynek (bez obaw - zachcianki nie były spełnianie w tym samym czasie). W najmniej spodziewanym i odpowiednim momencie zamarzymy o świeżutkiej WZ-ce, dorwiemy kawiarnię, w której sprzedają najlepsze, zjemy kilka
KUCHARNIAupieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna). Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją pożądaną strukturę. Smacznego! W tym Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Bożena z Moje domowe kucharzenie Agnieszka z Kuchnia Maryny Lidia, bez bloga, ale z Facebookiem :) Iza ze Smaczna Pyza Bernadeta z Mój kulinarny pamiętnik Marzena z Kulinarne
Marder&Marder Manufactureminut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często
Moja Delicja