chleb bez - 1500 przepisów (strona:33/100)

Chleb przedświąteczny 173

mamy na głowach. Listy zadań i zakupów są teraz ogromnie popularne - bez nich ciężko byłoby się w tym wszystkim nie zgubić... Mam jednak nadzieję, że wszystko robicie raczej z przyjemnością niż z obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska...Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców(...)możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie czy jagody też będą pyszne. A może nawet orzechy, żeby całość przyjemnie chrupała. Chleb jest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie czy kolację. Polecam Wam bardzo - to taki przedsmak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fantany z Nowej Anglii 162

bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia.  Składniki na 12 sztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej(...)reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem.   Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem 120

Pomysł na taki chlebek znalazłam  tutaj ..u mnie w sumie obyło się bez smarowania żółtkiem i posypywania pestkami..ale i tak chlebek był pyszny.. 20 g drożdży 1,5 szkl.jogurtu naturalnego 100 ml wody gotowanej (letniej) 60 dkg mąki  1 łyżka (płaska) soli 1 łyżeczka cukru 10 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody(...)żaroodporne wyłożone papierem] i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.Chleb piec w nagrzanym piekarniku do  temperatury 220 stopni około 30 minut, następnie obniżyć temperaturę na 190 stopni, chleb nakryć folią aluminiową i dopiec przez 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba 154

Widziałam ostatnio -będąc w Polsce- dynię w sklepie, więc sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. Jak wcześniej pisałam u UK dynia piżmowa sprzedawana jest cały rok, więc

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny na żytnim zakwasie 172

pory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu  Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)mamy pewności, co do pracy zakwasu Wieczorem poprzedzającym czas pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni (650) 150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej wody lekko czubata, herbaciana łyżeczka soli Następnego dnia rano mąki przesiewamy, mieszamy z solą i wodą

Kuchenna Kontrrewolucya
DROŻDŻOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ Z AUTOMATU 177

się podobno intuicyjnie - wszystko wymaga odrobimy wprawy :)) Mój pierwszy wypiek to jednak nie chleb, a drożdżowe ciasto, które jak się okazuje również w automacie można upiec. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste, wyrośnięte ... trochę brakowało mi tylko ulubionej kruszonki, ale tłumaczę sobie, że bez niej ciasto jest mniej kaloryczne :)) Myślę, że różnorakie wypieki z automatu na stałe(...)ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA.A to już sprawca całego zamieszania :))  i efekt jego pracy

Walijskie Pichcenie
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 146

średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  przyprawą chilli(...)marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie

ClauditteMissCooking
Grzanki z jajkiem w warzywami 126

Chociaż u mojego narzeczonego przyjęły miano "śmietnik" -nie bez powodu. To mój sposób na "czyszczenie lodówki" jeszcze za czasów studenckich zwłaszcza jadąc do domu. Świetny sposób na czerstwy chleb- taki najlepiej się sprawdza, kawałek kiełbasy i pół ogórka, Od tego czasu ewaluowało, ale założenie ciągle to samo :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami a'la szuba 517

Rewelacyjna sałatka, smakowała wszystkim bez wyjątku , znalazłam ją na blogu Joli . Zapisze się na stałe do naszego świątecznego i imprezowego menu :)   Jako dodatek proponuję chleb drwalski  (KLIK)  Polecam ,jest naprawdę pyszna;) 6 filetów śledziowych marynowanych ( podwójne) 2 pęczki szczypiorku lub zielonej cebulki 5 małych ugotowanych ziemniaków  buraczki marynowane tarte wiórki ( 400 gram) 6 jajek ugotowanych

Takie tam pichcenie
Chleb żytni 125

odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru.Studzimy w naczyniu - bez przykrycia.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Menu na Sylwestra 487

Dlatego postanowiłam ułatwić Wam zadanie i wrzucić w jeden post kilka Sylwestrowych propozycji. Częstujcie się :)"Przekąskiczekoladowe paluszki z suszonymi owocamisłodkie grossiniWłoskie paluszki chlebowenajprostszy chleb bananowyCiastaciasto milioneraPodwójnie czekoladowa tartaOdrywana drozdzowka cynamonowamurzynekCiasteczka karnawaowe faworkifaworki na piwiepączusie bez drożdzykasztanki małe paczusieSałatkisałatka grecka po mojemusałata z grzankami i grillowanym-miesemsałata z truskawkami i kurczakiemNa ciepłoschab w pomarańczachpizzerinki ze szparagamibruchetta ze swieżym oreganocalzoneDrinki

Słodkie Przyjemności
Chleb pszenny z mąką razową i pokrzywą 182

temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem, tak jak zwykłe ciasto:) Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo pracy. Ten z pokrzywą niewiele różnił się smakiem od tego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy. Przepis pochodzi od Dany, dziękuję.Jako, że sezon

Proste Potrawy
"Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne..." 175

Jeśli nie wyobrażacie sobie (weekendowego) śniadania bez chrupiących grzanek i jajka na miękko, to dzisiejsza propozycja jest idealnym rozwiązaniem. Składniki na 2 porcje: 1-2 kromki chleba tostowego 2 jajka 2 plasterki salami1 parówkamasło sól, pieprz do smaku Miseczki (foremki) wysmarowałam masłem. Do środka nałożyłam: pokrojony w kostkę chleb, salami, pokrojoną parówkę. Na wierzch wbiłam jajko. Zapiekałam

bastalena
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 214

    Wyszło przypadkiem a zostało już na stałe. Polecam bardzo gorąco, smak domowgo masełka jest nieporównywalny z tym sklepowym. Mimo iż kupowałam zawsze masło z

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z kalafiora 141

średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo(...)marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie

ClauditteMissCooking