chleb bez - 1500 przepisów (strona:23/100)

Kruche ciastka orzechowe, bez cukru czyli Slodki Czwartek odc.66 174

Córcia znowu zaniemogła, tym razem chyba ma zapalenie jamy ustnej ale dopiero jutro idziemy do lekarza. Siedzimy i kombinujemy, z rolek od papieru i kolorowych kartek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dżem dyniowy z limonką 106

ryzykuję :) wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do temperatury 110-120 stopni i pozostawiam je tam na około 20-25 minut.Świeży, własnej roboty chleb to wspaniałe towarzystwo dla takie dżemu :) smakuje nawet bez masła :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grissini z solą i nasionami 153

nich gustował, że nawet będąc na przedstawieniach w Teatro Regio, żuł je dla rozrywki.Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie Bonaparte, w który na początku XIX wieku stworzył specjalne połączenie komunikacyjne między

Grahamka, weka i kajzerka
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 170

chlebek przy pieczeniu nie popęka. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! - szybko, sprawnie

Grunt to przepis!
Brak tytułu 176

takie :) Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody. Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca? Maca z miodem od SONKO -  Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest

kolorowotorcikowo
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 163

łyżeczki wody - oraz posypać otrębami. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. - 30 min jak wskazuje oryginalny przepis to wg. mnie trochę za długo

Grunt to przepis!
Chleb z kiełbasą i chili 137

dostałam do testowania od Zakładów mięsnych Nove z linii NATURA. Postanowiłam upiec chleb z dodatkiem długiej kiełbasy oraz szczyptą chili, która nadaje mu charakteru:) Chleb jest tak pyszny, że można go jeść nawet bez żadnych dodatków! Inspiracja Składniki: 3 szklanki mąki pszennej,  20g świeżych drożdży,  łyżeczka soli,  łyżeczka cukru,  200g kiełbasy suchej (użyłam firmy Nove

Z miłości do słodkości
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 210

siemię i mieszamy. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne(...)miejsce lub do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie chleb przenosimy do temperatury pokojowej, zostawiamy na  godzinę. Następnie posypujemy mąką i siemieniem, wstawiamy do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni. Chleb pieczemy przez 60 minut w naparowanym piekarniku. Studzimy na kratce. Chleb kroimy gdy jest już całkowicie wystudzony

Kulinarne przygody Gatity
Chleb bezglutenowy 145

chlebie gluten konieczne jest wykorzystanie odrobiny chemii — gumy ksantanow ej lub gumy guar . Nie ma niestety możliwości obejścia się bez nich. Na szczęście dodaje się ich naprawdę niewiele i są one szeroko dostępne w Internecie. Nowy post Chleb bezglutenowy pojawił się w Wypieki i Rumie

Wypieki i Rumieńce
Chleb pszenno-żytni z maślanką 175

łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżeczki soli - płaskie 2 łyżki oliwy masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia(...)miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować maślanką .  Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy

Grunt to przepis!
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 178

Bogatszy o tyle niezwykłych znajomości, listów, wrażeń, niespodzianek, słów, opowieści. Dziękuję za to, że bez względu na to gdzie jestem, co robię, gotuję  i o czym piszę, mogę zawsze czuć Waszą wyjątkową obecność.  I Twoją Karolko też... MAZURKI CZEKOLADOWE Z CHLEBA RAZOWEGO  /cytuję wersję oryginalną - piekłam z 1/3 porcji/  Wziąć 3 kubki tartej czekolady(...)chleba razowego, kilka dni przed pieczeniem należy ususzyć kromki chleba razowego, a następnie je zmielić i przesiać. Na 1 kubek mąki z chleba razowego zużyłam 4 duże kromki chleba.   Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik).  Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez

KUCHARNIA
Chleb z twarogiem i jogurtem 113

naturalnego 150g ciepłego mleka 50g roztopionego masła - sugeruję masło, a nie margarynę czy olej ze wzgl. na walory smakowe 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli - płaskie mąka - do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 150g ciepłego mleka z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia(...)wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy

Grunt to przepis!
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 211

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna

Gospodyni Miejska
Lody bananowo orzechowe bez cukru, bez maszyny czyli poWeekendowe Lakocie odc. 55 154

Upał zwala z nóg. To nie jest pogoda dla mnie i zaczynam tęsknić do jesieni. Nie tylko nam upał nie służy, zakwas na chleb dziwnie pachnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 141

Jestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w której kupię chleb czy bułki "do jedzenia". Mimo, że moje poszukiwania wykraczały daleko poza granice miasta, były bezskuteczne. Pieczywo, jakie kupowałam było smaczne, nie przeczę. Jednak na drugi dzień nie dawało(...)sztucznością.Jakiś rok temu niespodziewanie w moje ręce wpadł notatnik cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam między innymi kilka przepisów na chleb i bułki. I od tego zaczęła się moja przygoda z wypiekami :) Okazało się, ze upieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna, lecz coś prostego :) Teraz nie tylko sama wymyślam jak urozmaicić receptury

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania