buraki - 8865 przepisów (strona:499/591)

Pięć okrążeń i bliskie spotkanie trzeciego stopnia. Patisony. 150

choćby trwał ledwie minutę, zawsze niesie ze sobą spełnienie. Satysfakcję, obustronną. Ja odchodzę bogatsza o siatkę klejnotów, On zostaje lżejszy o parę kilogramów. I niech mi ktoś powie, że burak, kartofel czy rzepa to nie są romantyczne warzywa! Ale to jeszcze nie koniec. Przed samym wyjazdem dochodzi do finałowego okrążenia, a właściwie nalotu. Jest zupełnie irracjonalny, pozbawiony logiki

KUCHARNIA
Przebudzenie-smak zdrowia-----Risveglio-gusto della salute 106

umyć i osuszyć, pokroić na cząstki Łodygi selera umyć ,a pomarańczę obrać Wyciskać sok naprzemiennie ,wkładając raz miękkie ,raz twarde składniki do wyciskarki. Zamiast pomarańczy można dać ananasa ,lub buraka. Risveglio-gusto della salute Ingredienti: 6 carote 4 mele 2 gambi di sedano medi slice (1 cm) di zenzero di gusto 1 arancia Attuazione di carote lavate, e quando maggio

w mojej kuchni
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 168

lukrze, bo claptrapy mają lekko obskrobaną farbę). Później należy podzielić lukier na 3,4 porcje i każdą z nich zabarwić barwnikami spożywczymi lub domowymi (żółty – kurkuma, czerwony – koncentrat z buraka, awokado/wywar ze szpinaku – zielony), a następnie malować wystudzone pierniki szprycą oraz wykałaczką (w kolejności kontury, wypełnienie, detale). My połączyliśmy te dwie techniki i tło zrobiliśmy domowym lukrem z kurkumą, rozprowadzjąc

Nerds Kitchen
Jak zrobić gładki hummus 192

zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce.  Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie

SzczyptaSmaQ
Surówka z marynowanych buraczków 112

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Na słodko lub wytrawnie
Sezamowy chlebek nadziewany gotowanymi warzywami 164

drożdży 1 łyżeczka cukru 250-300 ml letniej wody 100 g smalcu 1 płaska łyżeczka soli sezam do posypania 1 żółtko 300g warzyw ( kapusta lub szpinak lub burak liściowy "lukullus" czy jakies inne dowolne warzywa liściaste ) 100 g szynki 50g boczku cebula 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić drożdże w pół szklanki letniej wody z cukrem. Przykryć folią spożywczą

zielonacukinka
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU 185

stole kolorowo. A co do sałatki - ulubiona mojego męża   Składniki: 1 duży słoik 0,7 l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka do wydrążenia do nafaszerowania Wykonanie: Sledzie moczymy aż do uzyskania pożądanej słoności. Kroimy w nieiwielką kosteczką

Z Majeczką w kuchni
Tarta z burakami i batatem 145

Cały tydzień minął niczym z bicza strzelił. Lubię to sformułowanie, przenosi moje myśli pomiędzy Zaczarowaną Dorożką Gałczyńskiego a przygodami Indiany Jonesa. Spacerowałam. Gotowałam. Myślałam. Układałam listę

Gotuj z Blue Raven
Pomysły na imprezę i przyjęcie 182

Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla z piekarnika Pity z halloumi Turecka pasta z bakłażana Gallette z pomidorami i pesto

Chilli Czosnek i Oliwa
Potrawy wegetariańskie 229

grillowane szparagi Zielony omlet Makaron z pieczarkami i cytryną Francuska sałatka z mlecza Tarta ze szpinakiem i jajkiem Lasagne wegetariańska Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki z halloumi i pesto Dip z buraka z za'atarem Cygara z filo z fetą i ziołami Makaron z suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie

Chilli Czosnek i Oliwa
Rosół z włoskimi akcentami 174

czym wraz   z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru, 10.   dla klarownego i złotego koloru, do rosołu można dodać kapustę, suszonego grzybka, a nawet   buraka, 11.   by nadać złocistą barwę, dajemy przypaloną cebulę. Zasada: 1 cebula na   1 litr wody. Możemy dodać także szczyptę kurkumy,  12.   rosół musi gotować się przez kilka

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik z botwinką 181

W ubiegłym tygodniu na blogach królowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala

Kuchnia domowa Ani
Zupa botwinkowa z fasolą 136

Wczorajszy dzień minął pod znakiem silnego wiatru, deszczu i ogólnej niepogody. Oby nadchodząca jesień okazała się dla nas łaskawsza... Swego czasu obiecałam, że pokażę jak zrobić

Kuchnia domowa Ani
Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem 452

Składniki: 6 buraczków 3-4 ogórki kiszone (mogą być małosolne) 1 jabłko 1 cebula mały pęczek szczypiorku sól, pieprz cukier ocet lub kwasek cytrynowy 2-3

Kuchnia domowa Ani
Pieczone warzywna z kaszą gryczaną 155

smakowała inaczej, ale bez wyjątku- przepysznie i wybornie! :) Gorąco zachęcam, do przyrządzenia, póki jeszcze mnóstwo świeżych warzyw dostępnych jest na ryneczku!  * kasza gryczana- 1 szklanka * cebula- 1 duża * burak- 1 średni * papryka czerwona- 1 mała * marchewka- 1 szt. * fasolka szparagowa- garść * przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszona papryczka chili * oliwa- 1/3 szklanki Kaszę gryczaną opłukać i ugotować w osolonej wodzie

Kraina Miodem Płynąca