Staramy się podawać jak najwięcej przepisów na niezbyt doceniane, nasze polskie warzywa. Był już burak, teraz czas na selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych. Porcja na 8 sztuk Składniki: 1 szklanka ryżu 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego cebula jajko bułka tarta olej sól, pieprz pietruszka lub koperek Wykonanie: Ryż zalać 2 szklankami
Anioły w kuchnimamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp. Składniki . 150g marcepana 1 łyżka soku z buraka 1/2 białko kurze 100 g cukru 1 para rękawiczek Zakładamy rękawiczki. Z masy marcepanowej uformować główki mikołajów i guziczki ,pozostawić jasne. Z reszty uformować tułowie, czapeczki i noski figurek
Kulinarny karnet Christopherałupiny i pokroić w cienkie plastry. 3. Formę na tartę wysmarować oliwą, a następnie wyłożyć ciastem. Odstawić na 30 minut. 4. Na przygotowanej tarcie układamy na przemian pieczonego buraka i cukinie w marynacie, wierzch posypujemy solą morską. Wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika, pieczemy 35-40 minut, aż tarta się przyrumieni
Apetyczna babeczkaSkomentował to po swojemu „... no to masz !!! I po BUROKACH...!!! Ale si ę zepsuły ..aż syczą!!!! ...” . Potem oczywiście został uświadomiony , że to jest normalne i bardzo pożądane psyknięcie … Burak zachował kolor, ćwikła była wyborna i pierwszorzędna..a ja dzień po dniu, dzień po dniu, aż po dziś dzień, gryzę się w język , że nie dołożyłam więcej i nie wzięłam sobie
Z Kuchni Do KuchniNiedawno odkryłam buraka liściowego Mangold. Ma delikatny smak botwinki i jego kolor pięknie się komponuje z innymi składnikami. Do tego czosnkowo-musztardowy sos i mamy pyszną letnią sałatkę. Sałatka: groszek cukrowy, Mangold, jajko na twardo Składniki: 500 g groszku cukrowego 1 spory burak liściowy Mangold 4 jajka na twardo 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Kulinarne przygody Gatitymlekiem, można do nich wrzucić wszystko. Przy przysłowiowym czyszczeniu lodówki, kisz będzie nam bardzo pomocny :). Po warzywnych szaleństwach u Majlertów zostało mi trochę jarmużu i buraka liściowego Mangold. Postanowiłam zaryzykować i połączyć te dwa warzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta(...)pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani mleka 2 czubate łyżki śmietany 18% 70 g startego żółtego sera ok. 1 szklanki łodyżek buraka Mangold kilka różyczek jarmużu ( u mnie fioletowy i zielony) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę
Kulinarne przygody Gatitydlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego. Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oleju rzepakowego Nadzienie 270 g fety 2 podłużne serki topione
Kulinarne przygody Gatitypieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sok z cytryny, żeby buraki nie straciły koloru i gotujemy przez 3 minuty. Liście i łodyżki botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy
Kulinarne przygody Gatitystanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki. Ekspresowa letnia sałatka Składniki na 2 porcje: 2 garście rukoli 2 garście roszponki 2 garście szpinaku sałatkowego 1/2 pęczka buraka
Kulinarne przygody Gatityczasu spędzonego w kuchni. Jego przygotowanie zajmie nam tyle czasu ile będzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam pesto z buraka liściowego Mangold , ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie pesto bazyliowe , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków(...)pesto szpinakowe . Makaron rigatoni z pesto z Mangolda Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 250 g makaronu rigatoni 3 łyżki pesto z buraka liściowego Mangold 2 łyżki orzeszków ziemnych świeżo starty parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt
Kulinarne przygody Gatityjakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chili Suszone grzyby Ajwar Aromatyczne suszone jabka Konfitura z czerwonej cebuli Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów
Kulinarne przygody Gatityduża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka z około(...)posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej nie lubi niech dodaje mniej
Proste Potrawymiał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok Pomidor Sok 100 % Fortuna w swoim składzie ma przeciery odtworzone
Proste PotrawyBotwinkę kroimy w bardzo drobną kostkę dusimy w małej ilości wody do miękkości... Oba jogurty mieszamy ze sobą dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewkę i ogórka, dodajemy wystudzony wywar z buraków...gdy chłodnik jest za gęsty dodajemy wody...przyprawiamy do smaku
NaKońcuJęzyka