buraki - 8865 przepisów (strona:501/591)

Śledzie w pikantnej salsie 217

połączeniu z pikantną salsą z dodatkiem czerwonej cebulki będą smakować wyśmienicie. Bardzo nam ta wersja smakowała i na pewno będę częściej je przygotowywać. Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami która jest też bardzo smaczna. składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 164

cebulą :)   Przygotowanie: Do garnka z zimną woda wlewamy ocet. Buraczki dobrze myjemy, łodygi kroimy w drobną kostkę a korzenie tarkujemy na tarce z dużymi oczkami (do pracy z burakami najlepiej używać rękawiczek kuchennych). Umieszczamy w garnku z zimną wodą i zaczynamy gotować czas ok 1h (gotujemy bez przykrycia). Następnie ostudzamy wywar ( najlepszym rozwiązaniem jest nalać zimną wodę

Niezły Młynek
Botwinka 202

Pyszna i lekka zupa. Jeden z moich ulubionych smaków wiosny :) Składniki: 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki) jedna marchewka, starta na tarce o

Kulinarny Pamiętnik
Różowy makaron 203

jest to trudne. Każdy wie, że domowy makaron ma niepowtarzalny smak. Moja propozycja nie dość że smakuje, to jeszcze pięknie wygląda! :-) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 nieduże buraki 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli Przygotowanie: Buraczki ugotowałam na parze, wystudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę i zblendowałam na gładką masę.  Do masy

Kulinarny Pamiętnik
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 261

rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję, że groszek da radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele

bastalena
No i co, że barszcz z papierka 159

Tegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie

bastalena
Upichcimy... w lipcu? 224

łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie. Ciąg Dalszy Nastąpi

bastalena
Nie ma weny, nie ma bastaleny #1 157

Mama  gotuje 2.  Lucjanek  pomaga 3. A  Tata  fochy strzela ;) Ponadto: 1. Z czerwcowych  zapowiedzi  udało zrealizować się 50% 2. Kremu z buraków nie było, ale był  ten , równie pyszny 3.  Wyprzedaże  do kuchni, lubię to! 4. W międzyczasie załapaliśmy się na  Hot Dog  dzień I mniej

bastalena
Mięso pieczone z warzywami 189

mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól  świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy

Olikowa kuchnia
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 214

wykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Bułki kroimy układamy sos pomidorowy,  usmażonego łososia, chipsy z buraków i kapary. MOJE NOWE DANIE POPISOWE! INSPIRACJI CIĄG DALSZY NASTĄPI ;-))) PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU

SMYKWKUCHNI
Sałatka z surowym kalafiorem 1105

ciekawą sałatkę. Kolorowych kalafiorów szukałam bardzo długo w Krakowie. Z zazdrością spoglądałam na zdjęcia znajomych z Warszawy, którzy mają dostępne od ręki takie oryginalne warzywa, również kolorowe marchewki, buraki, a nawet kwiaty cukinii. U nas na targu w środku miasta na próżno szukać takich specjałów (chociaż z pomocą przychodzi Targ Pietruszkowy w soboty, gdzie znalazłam i kwiaty i kolorowe

Pora coś zjeść
Wyniki konkursu z Lubellą 151

przepis na Nadziewane muszle Conchiglioni malinową ricottą z sosem kokosowym z białą czekoladą W kategorii "słonej" najbardziej zachwycił mnie przepis:   Aronii na spaghetti z serem i pieczonymi burakami w sosie orzechowym Dziewczyny bardzo proszę o kontakt wraz z danymi teleadresowymi na adres: pasja_smaku@wp.pl

Pasja Smaku
Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler 19125

Post Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Hummus w dwóch wersjach - z pieczonym burakiem i bazylią 183

Przy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Takie dania/przekąski są

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chłodnik litewski z botwinki 199

Pęczek rzodkiewki, 1/2 paczki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1/2 pęczku szczypiorku, 1,5 litra kefiru, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, pieprz. Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo Sok z buraków: 1kg buraków, 1/2 łyżeczki cukru, Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i wkładamy do sokowirówki. Sok zagotowujemy z 1/2 łyżeczką cukru. Gotujemy 2 minuty i studzimy. Botwinkę(...)myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Przekładamy do rondelka, dodajemy z sok z cytryny, wodę, 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a zieleninę siekamy. Wszystko przekładamy do ugotowanej botwinki, zalewamy kefirem i sokiem

Delicious Titbits