Tegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie
bastalenałosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie. Ciąg Dalszy Nastąpi
bastalenaMama gotuje 2. Lucjanek pomaga 3. A Tata fochy strzela ;) Ponadto: 1. Z czerwcowych zapowiedzi udało zrealizować się 50% 2. Kremu z buraków nie było, ale był ten , równie pyszny 3. Wyprzedaże do kuchni, lubię to! 4. W międzyczasie załapaliśmy się na Hot Dog dzień I mniej
bastalenamięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy
Olikowa kuchniawykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Bułki kroimy układamy sos pomidorowy, usmażonego łososia, chipsy z buraków i kapary. MOJE NOWE DANIE POPISOWE! INSPIRACJI CIĄG DALSZY NASTĄPI ;-))) PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU
SMYKWKUCHNIciekawą sałatkę. Kolorowych kalafiorów szukałam bardzo długo w Krakowie. Z zazdrością spoglądałam na zdjęcia znajomych z Warszawy, którzy mają dostępne od ręki takie oryginalne warzywa, również kolorowe marchewki, buraki, a nawet kwiaty cukinii. U nas na targu w środku miasta na próżno szukać takich specjałów (chociaż z pomocą przychodzi Targ Pietruszkowy w soboty, gdzie znalazłam i kwiaty i kolorowe
Pora coś zjeśćprzepis na Nadziewane muszle Conchiglioni malinową ricottą z sosem kokosowym z białą czekoladą W kategorii "słonej" najbardziej zachwycił mnie przepis: Aronii na spaghetti z serem i pieczonymi burakami w sosie orzechowym Dziewczyny bardzo proszę o kontakt wraz z danymi teleadresowymi na adres: pasja_smaku@wp.pl
Pasja SmakuPost Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePrzy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Takie dania/przekąski są
Zdrowa Kuchnia SowyPęczek rzodkiewki, 1/2 paczki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1/2 pęczku szczypiorku, 1,5 litra kefiru, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, pieprz. Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo Sok z buraków: 1kg buraków, 1/2 łyżeczki cukru, Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i wkładamy do sokowirówki. Sok zagotowujemy z 1/2 łyżeczką cukru. Gotujemy 2 minuty i studzimy. Botwinkę(...)myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Przekładamy do rondelka, dodajemy z sok z cytryny, wodę, 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a zieleninę siekamy. Wszystko przekładamy do ugotowanej botwinki, zalewamy kefirem i sokiem
Delicious TitbitsUpał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję
W kuchni Karmel-itkiDo niedawna myślałam, że w każdym polskim domu na wigilijnym stole musi pojawić się barszcz z uszkami. Na studiach i w Wielkiej Brytanii poznałam osoby z
Przepisy AleksandryChłodnik litewski to niezastąpiona zupa na letnie upały. Udało nam się kupić ostatnią botwinkę, więc choć za oknami bardzo jesiennie, zajadamy się latem na talerzu. Są
Przepisy AleksandryTydzień temu przygotowałam obiad dla znajomych. Wieczorem opublikowałam zdjęcia obiadu na fanpagu Przepisów Aleksandry i dostałam kilka maili z prośbą o dodanie przepisu na sałatkę ze
Przepisy AleksandryPrzepis wygrzebałam z notatnika mojej Mamy. Pamiętam, że to danie gościło na naszym stole, kiedy byłam jeszcze dość małym dzieckiem. Jeżeli macie ochotę na trochę inne
Przepisy Aleksandry