buraki - 8865 przepisów (strona:502/591)

No i co, że barszcz z papierka 156

Tegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie

bastalena
Upichcimy... w lipcu? 216

łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie. Ciąg Dalszy Nastąpi

bastalena
Nie ma weny, nie ma bastaleny #1 152

Mama  gotuje 2.  Lucjanek  pomaga 3. A  Tata  fochy strzela ;) Ponadto: 1. Z czerwcowych  zapowiedzi  udało zrealizować się 50% 2. Kremu z buraków nie było, ale był  ten , równie pyszny 3.  Wyprzedaże  do kuchni, lubię to! 4. W międzyczasie załapaliśmy się na  Hot Dog  dzień I mniej

bastalena
Mięso pieczone z warzywami 184

mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól  świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy

Olikowa kuchnia
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 205

wykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Bułki kroimy układamy sos pomidorowy,  usmażonego łososia, chipsy z buraków i kapary. MOJE NOWE DANIE POPISOWE! INSPIRACJI CIĄG DALSZY NASTĄPI ;-))) PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU

SMYKWKUCHNI
Sałatka z surowym kalafiorem 1101

ciekawą sałatkę. Kolorowych kalafiorów szukałam bardzo długo w Krakowie. Z zazdrością spoglądałam na zdjęcia znajomych z Warszawy, którzy mają dostępne od ręki takie oryginalne warzywa, również kolorowe marchewki, buraki, a nawet kwiaty cukinii. U nas na targu w środku miasta na próżno szukać takich specjałów (chociaż z pomocą przychodzi Targ Pietruszkowy w soboty, gdzie znalazłam i kwiaty i kolorowe

Pora coś zjeść
Wyniki konkursu z Lubellą 142

przepis na Nadziewane muszle Conchiglioni malinową ricottą z sosem kokosowym z białą czekoladą W kategorii "słonej" najbardziej zachwycił mnie przepis:   Aronii na spaghetti z serem i pieczonymi burakami w sosie orzechowym Dziewczyny bardzo proszę o kontakt wraz z danymi teleadresowymi na adres: pasja_smaku@wp.pl

Pasja Smaku
Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler 19115

Post Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Hummus w dwóch wersjach - z pieczonym burakiem i bazylią 180

Przy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Takie dania/przekąski są

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chłodnik litewski z botwinki 193

Pęczek rzodkiewki, 1/2 paczki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1/2 pęczku szczypiorku, 1,5 litra kefiru, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, pieprz. Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo Sok z buraków: 1kg buraków, 1/2 łyżeczki cukru, Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i wkładamy do sokowirówki. Sok zagotowujemy z 1/2 łyżeczką cukru. Gotujemy 2 minuty i studzimy. Botwinkę(...)myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Przekładamy do rondelka, dodajemy z sok z cytryny, wodę, 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a zieleninę siekamy. Wszystko przekładamy do ugotowanej botwinki, zalewamy kefirem i sokiem

Delicious Titbits
WAKACYJNY CHŁODNIK. 238

Upał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję

W kuchni Karmel-itki
WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI 298

Do niedawna myślałam, że w każdym polskim domu na wigilijnym stole musi pojawić się barszcz z uszkami. Na studiach i w Wielkiej Brytanii poznałam osoby z

Przepisy Aleksandry
CHŁODNIK LITEWSKI 185

Chłodnik litewski to niezastąpiona zupa na letnie upały. Udało nam się kupić ostatnią botwinkę, więc choć za oknami bardzo jesiennie, zajadamy się latem na talerzu. Są

Przepisy Aleksandry
KURCZAK PO AMERYKAŃSKU I SAŁATKA Z GRANATEM I BURAKIEM 349

Tydzień temu przygotowałam obiad dla znajomych. Wieczorem opublikowałam zdjęcia obiadu na fanpagu Przepisów Aleksandry i dostałam kilka maili z prośbą o dodanie przepisu na sałatkę ze

Przepisy Aleksandry
KNEDLE Z MIĘSEM I POREM Z SZAFRANOWYM SOSEM 132

Przepis wygrzebałam z notatnika mojej Mamy. Pamiętam, że to danie gościło na naszym stole, kiedy byłam jeszcze dość małym dzieckiem. Jeżeli macie ochotę na trochę inne

Przepisy Aleksandry