Portugalska kolacja 235miał o ze sobą współgrać. Amuse bouche dwie różne w formie i smaku przekąski na pobudzenie apetytu: - tete d'achard / czarny czosnek / ocet z szałwii (Pedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white 2012 Przystawki grillowana makrela / 45 dni sezonowana słonina / tatar z selera naciowego / jabłko granny smith (Pedro
królestwo garów
botwinka 188składniki: 2000 ml wywaru jarzynowego lub 2 pęczki botwinki 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka 6 ziemniaków sok z jeden cytryny lub 4
Domowy Smak Jedzenia
na upał 182botwinkowe lody caprese mrożona chłodnik jogurtowy z koperkiem i rzodkiewkami chłodnik melonowo arbuzowy chłodnik ogórkowy z pieczonym burakiem chłodnik owocowy, z czarnej porzeczki chłodnik z botwinki i agrestu kompot z czarnej porzeczki kompot wiśniowy lekki chłodnik lody imbirowo cytrynowe lody limonkowe lody jagodowe, lody borówkowe lody truskawkowe lody w kwiatach cukinii, w tempurze lody zapiekane w cieście lody
królestwo garów
Francuskie buraczki z sosem aioli 185Pyszna przystawka, mimo iż wygląda jak pieczarki.:) Pomysł na buraka karmelizowanego w miodzie, podanego na cieście francuskim. SKŁADNIKI: - 2 średnie buraczki - 1 gotowiec - ciasta francuskiego - 4 łyżki miodu - 2 łyżki octu balsamicznego Sos aioli : - główka czosnku - 1/2 szklanki majonezu - pół cytryny - łyżeczka cukru Kroimy buraczki na półtalarki - w miarę cienkie. W szklance rozrabiamy ocet balsamiczny
dlaSmaQ
Placek pełen botwinki i koziego sera 205Zainspirowana kulinarnymi cudami innych blogowiczek postanowiłam podjąć wyzwanie i zmierzyć się z botwinką ;) Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w babcinej zupie. Dzięki temu eksperymentowi odkryłam jej nową twarz, w duecie z kozim serem na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;)) Placek z botwinką i kozim serem: Składniki: Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie
Spektrum Smaku
Domowy, sparwdzony sposób Na KACA. Prosty sposób na ból glowy po imprezie. 25915Składniki: 1 średnia marchew, 1 średnie jabłko ze skórką, 2 plastry arbuza z białą warstwą skórki, 1 pomarańcza, 1 grejpfrut 1 plaster buraka, tak 2cm gruby, 1 łyżeczka Spiruliny w proszku tutaj, (wzmocni oganizm) 2 świeże liście mniszka lekarskiego albo zwykłej kapusty Umyj, oczyść składniki i przygotuj z nich
IzaGotuje
Król Seitan Burger I 214Dobrego burgera nie jest łatwo zrobić. Jednak weganie mają większe pole do popisu przy burgerach niż mięsożercy. Raz zrobią burgera z tofu raz z batatów a
wegetalerze
BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI 231Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu. Miałam zrobić zdjęcia krok po
Przepisy Aleksandry
Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i buraczków ze słoika 331Chłodnik - idealna zupa na lato. Kiedy zaczyna robić się gorąco nie ma lepszego dania. Lekka, zdrowa, sycąca i wyjątkowo prosta do przygotowania. Nie natrudzisz się, a
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki zawijane w liście bietoli 200Blueberry Corner by "jagodzianka" Bietola – włoska odmiana buraka liściowego zwanego boćwiną. Nasiona bietoli kupiłam podczas zeszłorocznych wakacji spędzonych na północy Włoch. Jeszcze zimą … Przeczytaj cały artykuł Post Gołąbki zawijane w liście bietoli pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Zupa krem ze szparagów i bietoli 188Blueberry Corner by "jagodzianka" Doskonała zupa krem z białych warzyw. Delikatny smak szparagów i bietoli (boćwiny, buraka liściowego) świetnie komponuje się z odrobiną skwarek … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem ze szparagów i bietoli pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini 297Botwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję
karmelowy
Pierogowy szaaał! Pierogi żytnie z pieczonymi buraczkami oraz z ciecierzycą i warzywami 145Pierogi to najbardziej rodzinne danie, jakie istnieje. Zawsze wszyscy domownicy zaangażowani są w ich przygotowywanie. Ja wałkuje ciasto, babcia z mamą sklejają pierogi, a tata podjada
wegetalerze
Kolorowa chałka 246potem zajadałam, mniam. Dzisiaj trochę inna chałka, równie pyszna jak tamta z dzieciństwa. Ja użyłam tutaj barwników spożywczych w proszku ale można dodać barwniki naturalne czyli sok z buraka, sok z pokrzywy albo szpinaku czy kurkumę. Z masłem na śniadanie chałka smakuje wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego 245wielkiego osiemnastowiecznego smakosza, autora "Fizjologii smaku", jakim był Jean-Savarin Anthelme Brillant. Ser Brillat savarin affine połączyłam z młodymi listkami botwiny i lekko gorzkiej endywii, młodym burakiem a całość wykończyłam pachnącym, bzowym dressingiem. Jest świeżo i ciekawie, w sam raz na lato! Zapraszam! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza