buraki - 8865 przepisów (strona:505/591)

Brownie z buraczkami i kremem z awokado 168

zdarzyło się, że ciasto marchewkowe stanęło na mojej drodze i tak mi zasmakowało, że zaczęłam przymierzać się do zrobienia go w domu. Ale zanim doszłam do opracowania przepisu zobaczyłam buraki, które wołały do mnie, żeby coś z nimi zrobić. I zamiast marchewkowego jest buraczkowe:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Frytki z selera, pietruszki i buraka z sosem z tahini 190

Siedząc w poczekalni u dentysty sięgnęłam po gazetę, a był nią ostatni numer Twojego Stylu. Ostatni, co jest rzadkie, bo zwykle w poczekalniach czasopisma są już

Zdrowa Kuchnia Sowy
Surówka z botwinką 170

całkowicie swój sposób odżywiania i ja miałam w tym też swój udział, co mnie oczywiście bardzo cieszy) od razu mi się spodobała. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam sałatki z buraków na słodko i bardzo mi one smakowały. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 177

zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia. Barszczyk czerwony czysty: 1 kg buraków ćwikłowych 1 duża marchew  1/2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 1 l wody ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranek ewentualnie koncentrat barszczu czerwonego

kolorowotorcikowo
Botwinka na szybko 194

zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści. Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków. Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut. Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo. SKŁADNIKI: * duży pęczek botwiny * 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego

kolorowotorcikowo
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 173

przeważnie buraczki gotowane bez dodatków, ale można wykorzystać również buraczki z zalewy, ze słoika. Składniki na 4 porcje: - dowolna sałata, np.lodowa, rukola, roszponka, itp. - 2 roladki kozie - 1-2 buraki (ugotowane, mogą być z zalewy) - sos do sałaty:   - 1 łyżeczka musztardy Dijon   - 1 łyżeczka musztardy francuskiej   - 2-3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego

Smaczne Zdrowe
Kluski ziemniaczano-serowe 366

szpinakowo-serowe polecam je też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z botwinki 232

ciężkie dania, w takie dni idealnie sprawdzają się chłodniki. Dzisiaj polecam bombę witaminową  z botwinki- szczególnie polecany dla anemików :) Składniki (na 4 porcje): 2 pęczki botwinki + 2 buraki(...)bulion warzywny (ok. 1,5l) ząbek czosnku ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe pęczek koperku  kefir  400g pieprz 4 jajka W garnku nastawiamy bulion warzywny i dodajemy buraki- umyte, obrane i pokrojone w kostkę. Botwinkę dokładnie myjemy i łącznie z liśćmi kroimy w paseczki, dodajemy do buraczków.  Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość gotujemy do miękkości . Studzimy

Pudełko rozmaitości
Rozgrzewająca zupa-krem 157

wstrętna choroba. Zawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa

Sajkofanka smaku
W paprykowej kruszonce 291

połowy cytryny Kruszonka:  - 1 papryczka chili - 1 papryczka pepperoncini - 1 papryczka jalapeno - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków  -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon  Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin

Sajkofanka smaku
Zakwas buraczany 171

musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka  1 pietruszka  kawałek selera  2 listki laurowy Kamis  4 ziela angielskie Kamis  5 kulek pieprzu czarnego Kamis    2 łyżki

Ala piecze i gotuje
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 151

Podałam Wam już kilka przepisów na ciasta z warzywami, np. na brownie z buraków  czy z fasoli. Dzisiaj przyszła kolej na ciasto z dodatkiem marchewki. W tym roku moja marchewka jest naprawdę śliczna, korzystam więc póki mogę;) Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem marchewek oraz zmielonych orzechów włoskich. Do tego wspaniały krem serowo-czekoladowy... Połączenie naprawdę fantastyczne! Polecam

Z miłości do słodkości
Szagowki 292

osolonym wrzatku do czasu gdy wyplyna na powierzchnie. Mozliwosci podania szagowek jest kilka: moga byc ze stopionym maslem i posypane cukrem, mozna tez podac je ze sosem i burakami. Jesli zostaja nam do nastepnego dnia to mozna je podsmazyc na patelni z cebulka i boczkiem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Chłodnik litewski 168

Na takie upały, jakie zaserwował nam tegoroczny czerwiec najlepsza jest jedyna w swoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, ż

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 183

takiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego 3 łyżki oleju z pestek winogron sól do smaku cukier do smaku pieprz mielony szczypiorek do dekoracji Kapustę posiekać na drobniejsze kawałki niż to jest normalnie w kiszonej kapuście(...)Jeśli kapusta jest za kwaśna -lekko ją opłukać i odcisnąć. Burak obrać i umyć. Utrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej na kapustę. Doprawić szczyptą cukru i soli . Dolać olej .Posypać mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić by smaki się przegryzły. Przed podaniem posypać usiekanym szczypiorem

Buniabaje w kuchni