buraki - 8865 przepisów (strona:498/591)

Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 136

warzywami : (4 osoby) Składniki: 2 torebki ryżu parboiled 1 puszka soczewicy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta lub pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę jednak nie zbyt

vegetanie
Fasolowy sezon :) 96

danie, a przy tym niezwykle smaczne.  Na pewno będzie Wam smakować. Kule ryżowo-warzywne z fasolką szparagową  (4 osoby) Składniki: 1 torebka ryżu białego długoziarnistego ½ marchewki ½ małego buraka plaster selera korzeniowego kilka piórek szczypiorku 3-4 pieczarki mała cebula 1 jajko pieprz, ostra papryka 1/2kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa z oliwek olej ryżowy Ryż

vegetanie
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 117

piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Po 10 minutach przekładamy wszystkie poduszeczki na drugą stronę, aby lepiej się przysmażymy. Składniki kalafior: 1 duży kalafior 1 niewielki burak 1 jajko 1/2 litra mleka mąka pieprz, bazylia, ostra papryka Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. W garnku

vegetanie
Gulasz pomidorowy z porem i selerem 163

Podajemy go do makaronu, klusek, kopytek czy ziemniaków. Od Was zależy z czym będziecie mieli ochotę go zjeść. My dodaliśmy go do ziemniaków w mundurkach z surówką z rukoli, buraka i rzodkwi lodowej. Surówkę polaliśmy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. To wszystko, danie jest gotowe. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Ziemniaki z pastą jajeczną 340

Dawno nie jadłam tak znakomitego ziemniaka. Za ziemniakami ja szczerze powiedziawszy nie przepadam, zjem ale raz na jakiś czas, natomiast tak podany jak dziś Wam proponuję

Moje Małe Czarowanie
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 152

zaproszenie a wszystkim blogerom za wspólne gotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne -  Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śledzie pod pierzynką 445

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Śledzie pod pierzynką znane inaczej szuba to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Połączenie wyrazistych śledzi z łagodnymi warzywami

Marta Gotuje
Botwinka 100

Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut. Liście botwinki pokroić w kawałki wraz z łodygami, dodać do zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać

dom-agi.pl
Botwinka, rukola i pomarańcza jako koktajl 134

Botwina to młode liście buraka ćwikłowego, przez wiele osób kojarzone głównie z zupą. Tymczasem botwina może mieć całkiem inne zastosowanie, a mianowicie można ją wykorzystać do przygotowania koktajlu. Botwina zawiera duży witamin, szczególnie A oraz C, przez co pomaga w walce z wolnymi rodnikami oraz wpływa korzystnie na wygląd naszej cery. Jest niestety bogata również w kwas szczawiowy, zabierający

Powiedz dietom nie
Pierniczki w czekoladzie 155

przez około 10 - 15 minut.  Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania

Luźna Kuchnia
Szpinak lubi owoce 132

przygotować taki koktajl, nie trzeba mieć w domu super sprzętu i wyciskarek o zaawansowanych technologiach. W tym przepisie nie ma potrzeby wyciskać soku z buraka, selera ani marchewki :) Przepis jest zaledwie trzyskładnikowy, najprostszy na świecie. Potrzebujemy zwykły blender, a do wyciśnięcia soku wystarczy gadżet do cytrusów za kilkanaście złotych. Koktajlu nie ma potrzeby dosładzać, smak szpinaku pozostaje ledwo wyczuwalny

bistro mama
Botwinka - pobudza apetyt i koi nerwy. 116

Młode liście buraka ćwikłowego zawierają fitoestrogeny, czyli substancje roślinne o działaniu żeńskich hormonów płciowych. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień czy podwyższonej temperatury. Zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza i wapnia. Ze względu na zawartość żelaza botwina wskazana jest szczególnie dla wegetarian i osób, które jedzą mało czerwonego

Przepisy i porady kulinarne
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 229

sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy Mam nadzieję, że wpis wam się podobał i macie chęć na kolejną część :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony

Kolejny blog o gotowaniu
Witaminki, witaminki :) dla chłopczyka i dziewczynki 115

Składniki: 2 kg marchewek 1 mały burak 1 pomidor 3 jabłka 1 gruszka 1 seler 1 pietruszka biała 2 gałązki pietruszki natki 1 ząbek czosnku 1 kapusta biała 1 pęczek rzodkiewek Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, Następnie przepuszczamy przez sokowirówkę

ClauditteMissCooking
Zupa z soczewicą, kokardkami i kurkami 123

Bardzo aromatyczna i sycąca zupa w której jest wszystko co zdrowe i smaczne. Jest topinambur, jest soczewica, jest botwinka a do tego pachnące lasem kurki i

Moje Małe Czarowanie