pieczarek ogórki konserwowe- 4 szt pieprz chrzan 2 cebule miękkie masło szczypiorek zielona pietruszka( 1 duża łyżka) woda majonez rzodkiewka bazylia wędzone plastry łosoia namoczone w soku z buraka Mielimy szynkę w maszynce lub miksujemy, dodajemy miękkiego masła ok 1 łyżkę, dobrze wymieszać, dolać 3 łyżki ciepłej wody, odstawiamy. Robimy drugą masę, przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy utarte
harrisaSkładniki: 1 średnia marchew, 1 średnie jabłko ze skórką, 2 plastry arbuza z białą warstwą skórki, 1 pomarańcza, 1 grejpfrut 1 plaster buraka, tak 2cm gruby, 1 łyżeczka Spiruliny w proszku tutaj, (wzmocni oganizm) 2 świeże liście mniszka lekarskiego albo zwykłej kapusty Umyj, oczyść składniki i przygotuj z nich
IzaGotujeDobrego burgera nie jest łatwo zrobić. Jednak weganie mają większe pole do popisu przy burgerach niż mięsożercy. Raz zrobią burgera z tofu raz z batatów a
wegetalerzeZachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu. Miałam zrobić zdjęcia krok po
Przepisy AleksandryChłodnik - idealna zupa na lato. Kiedy zaczyna robić się gorąco nie ma lepszego dania. Lekka, zdrowa, sycąca i wyjątkowo prosta do przygotowania. Nie natrudzisz się, a
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Blueberry Corner by "jagodzianka" Bietola – włoska odmiana buraka liściowego zwanego boćwiną. Nasiona bietoli kupiłam podczas zeszłorocznych wakacji spędzonych na północy Włoch. Jeszcze zimą … Przeczytaj cały artykuł Post Gołąbki zawijane w liście bietoli pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Doskonała zupa krem z białych warzyw. Delikatny smak szparagów i bietoli (boćwiny, buraka liściowego) świetnie komponuje się z odrobiną skwarek … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem ze szparagów i bietoli pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBotwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję
karmelowyPierogi to najbardziej rodzinne danie, jakie istnieje. Zawsze wszyscy domownicy zaangażowani są w ich przygotowywanie. Ja wałkuje ciasto, babcia z mamą sklejają pierogi, a tata podjada
wegetalerzepotem zajadałam, mniam. Dzisiaj trochę inna chałka, równie pyszna jak tamta z dzieciństwa. Ja użyłam tutaj barwników spożywczych w proszku ale można dodać barwniki naturalne czyli sok z buraka, sok z pokrzywy albo szpinaku czy kurkumę. Z masłem na śniadanie chałka smakuje wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewielkiego osiemnastowiecznego smakosza, autora "Fizjologii smaku", jakim był Jean-Savarin Anthelme Brillant. Ser Brillat savarin affine połączyłam z młodymi listkami botwiny i lekko gorzkiej endywii, młodym burakiem a całość wykończyłam pachnącym, bzowym dressingiem. Jest świeżo i ciekawie, w sam raz na lato! Zapraszam! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTak mi się zamarzyła taka pizza z botwinką już kilka dni wcześniej i zaraz jak zakupiłam ser kozi pizza poszła pod nóż a dokładniej na kamień
Moje Małe CzarowanieBotwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Składniki: 50 dag młodej botwiny, 3 jaja, 3 ząbki czosnku, 1 puszka groszku konserwowego, 1 pęczek szczypiorku, 5 młodych ziemniaków, 1 słoiczek sosu tatarskiego 250 ml, sól, pieprz, cukier. Wykonanie: Młode
Tradycyjna Kuchniarzeczy - przygotowaliśmy 5 dań , były to: kotlety z kaszy jaglanej (z marchewką, sezamem i słonecznikiem), pasta z groszku, smoothie bananowo-pomarańczowo-szpinakowe, muffiny bananowe z czekoladą, carpaccio z buraka. Wszystkie potrawy bardzo mi smakowały, najciekawsze dla mnie było carpaccio :) Musze jeszcze powiedzieć jedno - a mianowicie, że zabrałam ze sobą Mamę, której również warsztaty bardzo się podobały a jedzenie smakowało
breakfast of dreamsNie wiedziałam jak nazwać to danie...Pomysł pojawił się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy
chili & sugar