jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia i oczywiście kubki smakowe, bo jednak warto by końcowy efekt był zjadliwy. Dodatek jabłka to propozycja dość jesienna, ale chyba obok buraka najlepsza tą porą, kiedy jeszcze nie mamy zbyt wielkiego wyboru warzyw i owoców w oczekiwaniu na świeże zbiory. Jeśli tak jak ja, poddusicie je z przyprawami, zyska ono niepowtarzalnego aromatu
Food Squareciasta wolę taki deser. W ciągu tygodniu robię ok 10 litrów przeróżnych koktajli.....i zawsze odkrywam jakiś nowe smaki. Miksuje praktycznie wszytko od twardych warzyw jak marchew czy burak po owoce suszone czy orzechy. Na pewno pojawi się jeszcze nie jeden przepis na smaczny koktajl. Składniki: 300 ml soku z pomarańczy i mandarynek 1 banan 1 duże jabłko
Delicious Titbitsnaprawdę dużą porcję energii. Można ją użyć jako główne danie, albo jako dodatek do bardziej konkretnych rzeczy, super współgra z np. żeberkami. Składniki: bataty brokuł granat papryka chilli kiełki (buraka i rzodkiewki) kolendra pietruszka roszponka Przygotowanie: Bataty (duża zawartość witaminy c i luteiny – substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok) myjemy, tniemy w kostkę. Na brytfannę wrzucamy pokrojone bataty
PaleoLifezaczynają kiełkować, przekazując młodej roślince wszystko co najlepsze. Kiełki możemy jeść w dużych ilościach, ponieważ zawierają niewiele kalorii. Kiełki możemy zrobić z nasion: rzodkiewki, brokułu, grochu, owsa, lucerny, soji, buraka, fasoli, kozieradki, rzeżuchy, pszenicy czy koniczyny…można tutaj wymieniać długo. Pyszne kiełki z fasoli mung, są stałym elementem kuchni wschodniej. Do robienia kiełków, najlepiej użyć nasion specjalnie do tego
Mieszam w Garnkuczarne i pomarańczowe, więc może być to również zbieg okoliczności, aczkolwiek bardzo przydatny. Mam wiele białych desek, póki co tylko szklana nie nosi na sobie pięknych przebarwień z buraka. Jedne schodziły z desek przez kilka dni, a drugie są na nich do tej pory. Od tej pory kolekcjonuję czarne deski. Pojemnik w tym kolorze gwarantuje mi, że po wielu
Gotowanie i blogowaniezdjęcia było pochmurnie i nie ma zbytnio efektu WOW, ale gdy jest słonecznie to wygląda to bajecznie. Ja widać rozmnażam co się da: fiołki afrykańskie, które uwielbiam, awocado, buraka itd. ps. W tej wolnej części, tuż nad grzejnikiem ma punkt obserwacyjny Chanel
greenscarfNasz niedoceniany buraczek napakowany w antyoksydanty i tlenki azotu, które zapewniają transport tlenu do mięśni. Idealnie przed treningiem! :) Składniki (porcja około 400kcal): 70g bardzo dojrzałego banana 40g surowego buraka (obranego) 20g otrębów owsianych firmy Kupiec 10g uprażonych wiórek kokosa 60g twarogu sernikowego President (5% tłuszczu) 100g mrożonych truskawek 20g odżywki białkowej bananowo-śmietankowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPlacki w nastroju Walentynkowym:) SKŁADNIKI: 1 burak 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz ostra papryka mąka ziemniaczana olej do smażenia SOS CZOSNKOWY: 1:1 jogurt i majonez 3 przeciśnięte ząbki czosnku sól Wszystkie składniki zmielić dokładnie w maszynce do mięsa lub malakserze na gładką masę. Odcisnąć trochę soku i dodać wszystkie przyprawy
harrisaDzisiaj koniec karnawału czyli tradycyjny "śledzik". Skąd taka tradycja? To zwiastun 40 chudych dni, które miały nastąpić po ostatnim dniu hucznego karnawału, obfitego w
Bernika - moj kulinarny pamietniknowe przepisy i tak się człowiek gubi. Placuszkom postanowiłam dać jeszcze jedną szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić się o dodanie startej marchewki). Co w nich podoba mi się najbardziej – możecie je usmażyć, upiec w piekarniku lub ugotować
Szybko Tanio SmacznieWinegret. Pierwsze skojarzenie to sos. Hmmm, ale przecież to nawet pisze się inaczej, z francuska. No nie. Olśnienie przyszło po chwili – zaraz, zaraz ja
Szybko Tanio Smaczniebulgotania. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika można rozgnieść kilka fasolek. I podawać np. z pieczywem :) ----- Podobne: Gęsta zupa z fasoli Jaś Fasolowa na buraku Kapusta z grochem
Weekendy w domu i ogrodziePełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej
Moja smaczna kuchniatego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe, 3-4 goździki, sól, pół łyżeczki cukru, 2 -3 ząbki czosnku, Kurę dokładnie umyć, odciąć kuper (można
królestwo garówodmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy. Deser: knedla ze śliwką – pieczona knedla z ziemniaków Marabel, śliwka, jabłko, lody z wiśni i buraka i wódka J. A. Baczewski Jeżynówka. Marabel ziemniak typu B, ogólnoużytkowy. Pierwszy raz spotkałam się z dobieraniem wódki do konkretnych dań, było to dla mnie sporym zaskoczeniem. Niby wódki różnią
królestwo garów