buraki - 8865 przepisów (strona:496/591)

Galaretka ekologiczna w proszku (z agarem) 166

Skład galaretki wiśniowej: cukier bio, substancja żelująca: agar bio, sproszkowany burak czerwony bio, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat naturalny. Firma: Amylon (Czechy). Cena: 3,80 zł. Masa netto: 40g. Po długich poszukiwaniach znalazłam w końcu galaretkę w proszku z agarem. Jest bardzo smaczna i nie zawiera żelatyny ani karagenu. Nie jest też jakoś specjalnie droga, jak na produkt bio. Szkoda

Qlinarnie i Qlinarnie
Kujawianka (kawa zbożowa) 177

Skład: prażone żyto, jęczmień, cykoria, burak cukrowy. Firma: Rieber Foods Polska S.A. Cena: ok. 2,50 zł. Masa netto: 200 g. Sposób przygotowania: wsyp 3-4 łyżki kawy do 1 litra wrzącej wody. Gotuj 5 minut. Zestaw z ognia, skrop zimną wodą i pozostaw pod przykryciem przez kilka minut. Przed podaniem przecedź przez sitko. Możesz posłodzić i dodać mleka

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta słonecznikowa naturalna bio 137

śmietana słonecznikowa w wersji wytrawnej, ale ma bardziej kremową konsystencję i jest od niej bielsza. Jest wiele różnych smaków: z pomidorami, bazylią, chrzanem, rukolą, pieprzem, ziołami, jabłkiem i cebulą, burakiem, szczypiorkiem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim. Pasta jest bezglutenowa i wegańska. Nie zawiera cukru ani sztucznych konserwantów. Kupiona w sklepie ze zdrową żywnością. Źródło zdjęcia: www.balviten.com. Sunflower breadspread Ingredients: sunflower seeds

Qlinarnie i Qlinarnie
91. Tort z okazji I Komunii Św. 149

margaryny robimy krem jajeczny tzn. jajka ubijamy na parze z cukrem, studzimy i ucieramy na krem z margaryną. Połowę kremy odkładamy, a do drugiej połowy dodajemy stopniowo sok z buraka (jest bez smaku i aromatu także nie wpłynie na smak kremu). Biszkopty kroimy wzdłuż na dwa równe placki, potem przekrawamy na pół, czyli ostatecznie mamy 8 małych placków. Wszystkie placki

Jadło i czytadło
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 138

warzywami : (4 osoby) Składniki: 2 torebki ryżu parboiled 1 puszka soczewicy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta lub pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę jednak nie zbyt

vegetanie
Fasolowy sezon :) 99

danie, a przy tym niezwykle smaczne.  Na pewno będzie Wam smakować. Kule ryżowo-warzywne z fasolką szparagową  (4 osoby) Składniki: 1 torebka ryżu białego długoziarnistego ½ marchewki ½ małego buraka plaster selera korzeniowego kilka piórek szczypiorku 3-4 pieczarki mała cebula 1 jajko pieprz, ostra papryka 1/2kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa z oliwek olej ryżowy Ryż

vegetanie
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 117

piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Po 10 minutach przekładamy wszystkie poduszeczki na drugą stronę, aby lepiej się przysmażymy. Składniki kalafior: 1 duży kalafior 1 niewielki burak 1 jajko 1/2 litra mleka mąka pieprz, bazylia, ostra papryka Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. W garnku

vegetanie
Gulasz pomidorowy z porem i selerem 169

Podajemy go do makaronu, klusek, kopytek czy ziemniaków. Od Was zależy z czym będziecie mieli ochotę go zjeść. My dodaliśmy go do ziemniaków w mundurkach z surówką z rukoli, buraka i rzodkwi lodowej. Surówkę polaliśmy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. To wszystko, danie jest gotowe. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Ziemniaki z pastą jajeczną 346

Dawno nie jadłam tak znakomitego ziemniaka. Za ziemniakami ja szczerze powiedziawszy nie przepadam, zjem ale raz na jakiś czas, natomiast tak podany jak dziś Wam proponuję

Moje Małe Czarowanie
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 159

zaproszenie a wszystkim blogerom za wspólne gotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne -  Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śledzie pod pierzynką 451

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Śledzie pod pierzynką znane inaczej szuba to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Połączenie wyrazistych śledzi z łagodnymi warzywami

Marta Gotuje
Botwinka 104

Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut. Liście botwinki pokroić w kawałki wraz z łodygami, dodać do zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać

dom-agi.pl
Botwinka, rukola i pomarańcza jako koktajl 137

Botwina to młode liście buraka ćwikłowego, przez wiele osób kojarzone głównie z zupą. Tymczasem botwina może mieć całkiem inne zastosowanie, a mianowicie można ją wykorzystać do przygotowania koktajlu. Botwina zawiera duży witamin, szczególnie A oraz C, przez co pomaga w walce z wolnymi rodnikami oraz wpływa korzystnie na wygląd naszej cery. Jest niestety bogata również w kwas szczawiowy, zabierający

Powiedz dietom nie
Pierniczki w czekoladzie 159

przez około 10 - 15 minut.  Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania

Luźna Kuchnia
Szpinak lubi owoce 139

przygotować taki koktajl, nie trzeba mieć w domu super sprzętu i wyciskarek o zaawansowanych technologiach. W tym przepisie nie ma potrzeby wyciskać soku z buraka, selera ani marchewki :) Przepis jest zaledwie trzyskładnikowy, najprostszy na świecie. Potrzebujemy zwykły blender, a do wyciśnięcia soku wystarczy gadżet do cytrusów za kilkanaście złotych. Koktajlu nie ma potrzeby dosładzać, smak szpinaku pozostaje ledwo wyczuwalny

bistro mama