minut, 1 foremka. Produkty 2 szklanki mąki, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 garście szpinaku, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, kilka plasterków szynki, kilka plasterków sera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, bazylia, oregano. Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w kostkę(...)składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew buraki ziemniaki pietruszka Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Twarożek na sposób śródziemnomorski twarożek pomidory bazylia
Fit&Fast Kitchendodatek kaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów. Jeśli ktoś nie przepada za tego typu ostrością, może dodać słodką czerwoną paprykę. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej ok. 300 g ugotowanego kalafiora jalapeno lub inna papryczka chili pieprz suszony czosnek olej do smażenia Kaszę wypłukać dobrze w kilku wodach(...)rękoma formować z masy kotlety (mi wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane z farszem Kotlety jaglano-selerowe Pulpety z dyni i ciecierzycy
Weekendy w domu i ogrodziePodobno trudno sobie wyobrazić szwedzki (i ogólnie - skandynawski) obiad bez jakiejś buraczkowej sałatki. Taka jak moja - z buraczków marynowanych - jest chyba najbardziej klasyczna. Myślę, że dobrze
zadanie-gotowaniezawierucha i deszcz bębni o parapet. Lubię ciepłe , dziergane koce i migające światło kominka. Lubię zapach i nastrój późnej jesieni, pomarańczowych halloweenowych dyń, które szybko zastępuje ciepły kolor czerwonych mikołajowych czapek. Serio! Jesień to długie wieczory, któ re wcale nie musz ą być nudne. To właśnie teraz my rodzice musimy uruchomić swoją wyobraźni(...)brakuje mi najbardziej. Jesień stawia wyzwania , również w kuchni. Teraz potrzebujemy potraw, które wzm ocnią nasz ą odporność dodadzą energii i poprawią nastrój. Stawiam na kasze, rośliny strączkowe, buraki, rozgrzewające przyprawy , mi ody i owoce zamknięte latem w słoiczkach . Jest zdrowo i pysznie ! Bywa, że j esieni ą stajemy się rozdrażnieni, niecie rpliwi, brak nam energii
WYSPA SZCZĘSLIWALazanki z kiszona kapusta curry 500 g kiszonej kapusty 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżka przyprawy curry opcjonalnie 2 papryczki chili, czerwone, posiekane 150 g makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek(...)danie. "Warzywo" jest pięknie wydane. Zawiera mnóstwo apetycznych zdjęć i smakowitych przepisów. Dominika Wójciak zaprasza na potrawy wegetariańskie i wegańskie stosując podział na gatunki warzyw. Znajdziemy tu dział poświęcony burakom, marchwi, kapuście, cukinii, ziemniakom, bobowi, kalafiorowi, fasoli i dyni a także rabarbarowi. Nie są to tylko potrawy wytrawne ale również ciasta i desery. Zdjęcia mówią "Zjedz mnie
Dzieje kuchennej WiewióryVlevet, które w ubiegłym roku już zagościło na blogu w wersji cupcake . Tym razem postanowiłam zrobić je w formie sercowego ciasta. Oryginalny amerykański przepis swą intensywną barwę zawdzięcza czerwonemu barwnikowi, ale jako że ciasto było specjalnym zamówieniem smyków sztuczny barwnika zamieniłam na koncentrat buraczany. Kolor może nie jest tak intensywny ale efekt i tak wspaniały. Zmieniłam również skład kremu(...)pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, sól i kakao i mieszam. Do drugiej misi wbijam całe jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dolewam cały olej i sok z buraków, ponownie mieszam rózgą aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy dodaję 1/3 sypkich składników i mieszam rózgą aż się połączą. Dodaję połowę maślanki i znów miesza. Następnie 1/3 sypkich
Magiczna kuchnia Dariipierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam(...)każdy przekłuć wykałaczką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 10 - 15 minut. Opcjonalnie w międzyczasie przygotowujemy lukier biały i czerwony: do cukru pudru wykonanego z erytrytolu/cukru kokosowego dodajemy stopniowo sok z buraka/z cytryny intensywnie mieszając do czasu, aż otrzymamy pożądany kolor/smak i gęstość lukru. Możemy dodać również wody. Wystudzone pierniczki
Przepysznik - BLW i nie tylkomięsa? Uważam, że jak najbardziej. Mięso w tradycji krajów śródziemnomorskich pełni raczej rolę podrzędną. Zgodnie z zasadami klasycznej diety śródziemnomorskiej po kurczaka można sięgać raz w tygodniu, po czerwone mięso jeszcze rzadziej, zatem mój sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych uzupełnianych pewną ilością ryb, nabiału i jajek jak najbardziej wpisuje się w ten model. Kuchnia śródziemnomorska jest(...)pełni świadomie. Wiem, że troszkę się rozpisałam, ale bardzo chciałam się z Wami podzielić moimi przemyśleniami. Z kolei przepis będzie krótki. Jest to kolejna po sałatce z buraków i fety zimowa sałatka, którą przygotowałam w weekend. Zwykła marchewka zmienia się nie do poznania dzięki orientalnemu dressingowi z pomarańczy i kuminu. Z marchewki wycięłam długie wstążki przy pomocy obieraczki
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI: 2 Piersi z kaczki Żurawina (świeża lub w konfiturze) 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego) Sól, pieprz KROK 1: Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa. Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz obficie posypać rozmarynem. Odstawić na ok. 15 minut. KROK 2: Na rozgrzaną patelnię położyć piersi(...)bardzo małym ogniu zredukować jego ilość. Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki). Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami) SMACZNEGO
smacznieinatematCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi
bistro mamazęby. 2. Kawa nie ma ciemniejszego napoju niż kawa. Jej kolor niszczy błyszczący biały uśmiech. Kawa zawiera garbniki , więc bardzo ważne jest umycie zębów po jej wypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się(...)gazowane zawierają bardzo dużo cukru , który prowadzi do próchnicy . Dodatkowo w ich składzie są różne kwasy , które przy systematycznym spożywaniu, również mają wpływ na żółty kolor naszych zębów . 9. Burak jest niekwestionowanym bogactwem witamin i minerałów. Niestety, pozostawia po sobie znak równiez na naszych białych zębach , dlatego umyj po jego zjedzeniu zęby . 10. Jagody , maliny, jerzyny i porzeczki - te owoce
IzaGotujeChyba już czas pożegnać się z pomidorami, ogórkami i wszystkimi warzywami, które rosną nad ziemią. Smak już nie ten sam, dlatego polecam przerzucić się na korzenie
pieprzny smaczekporządnym chlebem, a nie nadmuchanym wyrobem chlebopodobnym ;) PASTA Z MARCHEWKI I PAPRYKI Składniki: 3 marchewki 3 czerwone papryki 4 łyżki prażonego słonecznika (kupujemy zwykłe, obrane nasiona i prażymy na suchej patelni, bez dodatku soli) 5 łyżek oleju kokosowego rafinowanego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej ostrej papryki sól, pieprz(...)czasie olej kokosowy trochę stwardnieje, co sprawi że pasta nabierze gęstszej konsystencji. Teraz możesz już smarować kanapki :) PASTA Z BURAKA Składniki: 3 łyżki prażonego słonecznika (podobnie jak w przypadku pasty marchewkowo-paprykowej, słonecznik prażymy sami) 2 buraki (ok. 450 g) 1 puszka białej fasoli, odsączonej i przepłukanej 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego rafinowanego
Powiedz dietom nieowoce cytrusowe, ciemne śliwki, czerwone i ciemne winogrona, owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. WARZYWA: awokado, kapustowate (brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, pok choy), grzyby shiitake, pomidory, warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. ZIOŁA: traganek, korzeń, liść i nasiona łopianu*,jeżówka*, goździki, kwiat i owoce czarnego bzu, czosnek, żeń-szeń, zielona herbata, lukrecja**, pietruszka, koniczyna czerwona, rozmaryn, szałwia, dziurawiec(...)korzystny wpływ na układ limfatyczny, ponoć przyczynia się do zmniejszania guzów. Codziennie należy przyrządzić świeży sok, powinno spożywać się jedną porcję dziennie przez ok. 5 dni. w tygodniu): 3 buraki z liśćmi, 1 cm. korzenia imbiru, 1 świeża papryczka chilli (można zmniejszyć ilość), 2 jabłka, 1 ząbek czosnku, 2 łodygi selera CZOSNKOWO - CEBULOWY (ma najsilniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne
Naturalna KuchniaJakiś czas temu dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam do przetestowania barszcz czerwony ekspresowy Knorr. Nie wszyscy są zwolennikami takich produktów z torebki, ale myślę, że sporo osób chociaż raz na jakiś czas kupuje takie zupy itd .w proszku .. Przygotowanie takiej zupki nie wymaga zbyt wiele czasu ..wystarczy tylko gotowana gorąca woda..Torebka barszczu o wadze 53 gram(...)domu samodzielnie to jest smaczniejsze...ale mimo to polecam taki barszczyk z torebki..np. dla osób zapracowanych ..lub leniwych jak ja.. Składniki barszczu: cukier, maltodekstryna, sól, sok z buraków suszonych (14%), hydrolizowane białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony sok z buraka, aromaty
Moje domowe kucharzenie