buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:57/67)

10 pokarmów, które powodują że twoje zęby są żółte. Czyli jak mieć zawsze białe i lśniące zęby. 164

zęby. 2. Kawa nie ma ciemniejszego napoju niż kawa. Jej kolor niszczy błyszczący biały uśmiech. Kawa zawiera garbniki , więc bardzo ważne jest umycie zębów po jej wypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się(...)gazowane zawierają bardzo dużo cukru , który prowadzi do próchnicy . Dodatkowo w ich składzie są różne kwasy , które przy systematycznym spożywaniu, również mają wpływ na żółty kolor naszych zębów . 9. Burak jest niekwestionowanym bogactwem witamin i minerałów. Niestety, pozostawia po sobie znak równiez na naszych białych zębach , dlatego umyj po jego zjedzeniu zęby . 10. Jagody , maliny, jerzyny i porzeczki - te owoce

IzaGotuje
SAŁATKA Z CZERWONYCH BURAKÓW Z OGÓRKIEM KISZONYM 180

Chyba już czas pożegnać się z pomidorami, ogórkami i wszystkimi warzywami, które rosną nad ziemią. Smak już nie ten sam, dlatego polecam przerzucić się na korzenie

pieprzny smaczek
Co do chleba? 2 pomysły na zdrowe pasty kanapkowe. 131

porządnym chlebem, a nie nadmuchanym wyrobem chlebopodobnym ;) PASTA Z MARCHEWKI I PAPRYKI Składniki: 3 marchewki 3 czerwone papryki 4 łyżki prażonego słonecznika (kupujemy zwykłe, obrane nasiona i prażymy na suchej patelni, bez dodatku soli) 5 łyżek oleju kokosowego rafinowanego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej ostrej papryki sól, pieprz(...)czasie olej kokosowy trochę stwardnieje, co sprawi że pasta nabierze gęstszej konsystencji. Teraz możesz już smarować kanapki :) PASTA Z BURAKA  Składniki: 3 łyżki prażonego słonecznika (podobnie jak w przypadku pasty marchewkowo-paprykowej, słonecznik prażymy sami) 2 buraki (ok. 450 g) 1 puszka białej fasoli, odsączonej i przepłukanej 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego rafinowanego

Powiedz dietom nie
Barszcz czerwony Knorr 191

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam do przetestowania barszcz czerwony ekspresowy Knorr.  Nie wszyscy są zwolennikami takich produktów z torebki, ale myślę, że sporo osób chociaż raz na jakiś czas kupuje takie zupy itd .w proszku .. Przygotowanie takiej zupki nie wymaga zbyt wiele czasu ..wystarczy tylko gotowana gorąca woda..Torebka barszczu o wadze 53 gram(...)domu samodzielnie to jest smaczniejsze...ale mimo to polecam taki barszczyk z torebki..np. dla osób zapracowanych ..lub leniwych jak ja.. Składniki barszczu: cukier, maltodekstryna, sól, sok z buraków suszonych (14%), hydrolizowane białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony sok z buraka, aromaty

Moje domowe kucharzenie
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 176

moim blogu, jeśli szukacie konkretnych potraw, to siegnijcie do etykiet (zebranych pod napisem ,,Szukasz potraw kliknij poniżej") umieszczonych w prawym, bocznym pasku bloga.  Sałatki Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z żółtym serem i ananasem Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka(...)bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami

Codziennik Kuchenny
Moja CEWE FOTOKSIĄŻKA 158

kilku wieczorach miałam już szkic własnej fotoksiążki gotowy. Podzieliłam ją sobie na trzy rozdziały. Jeden z potrawami tylko dla mnie (czyli szpinak w roli głównej, sok z buraka itp.), drugi dla męża (tutaj mięso, mięso i panierowany camembert) i trzeci dla dzieci (pierogi z jagodami, pankejki, kotleciki). Wyszło pięknie! Najwięcej czasu zajęło mi sformatowanie przepisów, bo fotoksiążka kulinarna to jednak(...)było! I jakie piękne niektóre! Każda taka książka przechodzi przez kontrolera jakości, czyli przez ręce pani w białych rękawiczkach, która potrafi wyłapać każdą skazę i każdą parę czerwonych oczu na zdjęciach.    W studiu opowiedziałam o tym jak wyglądała praca nad własną fotoksiążką. Filmik z tej rozmowy można obejrzeć ---------------->  TUTAJ   <--------------- Pełna relacja na stronach

bistro mama
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 185

Przyznam szczerze, że najbardziej urzekła mnie właśnie ta słonina - delikatna i bardzo intensywna w smaku, cieniutko krojona i zwinięta w rulon była dominującym elementem dania. Mus i chips z buraka + chips z pietruszki uzupełniły smak i złamały tekstury na talerzu. Zaskakiwała również piklowana szalotka - intensywnie cytrusowa i chrupiąca. Świeży chrzan i liść ostrygowy zaostrzyły smaki. Po takim wstępie zastanawiałam się(...)zupełnie do mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła się kontynuacja kokosa - mus + wiórki, pojawiła się mocno pomidorowa galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z  regionu Kampania - VESEVO Belnvento

Spektrum Smaku
Pięć okrążeń i bliskie spotkanie trzeciego stopnia. Patisony. 170

choćby trwał ledwie minutę, zawsze niesie ze sobą spełnienie. Satysfakcję, obustronną. Ja odchodzę bogatsza o siatkę klejnotów, On zostaje lżejszy o parę kilogramów. I niech mi ktoś powie, że burak, kartofel czy rzepa to nie są romantyczne warzywa! Ale to jeszcze nie koniec. Przed samym wyjazdem dochodzi do finałowego okrążenia, a właściwie nalotu. Jest zupełnie irracjonalny, pozbawiony logiki(...)odzwierciedlenie na talerzu. Nie mogę się doczekać, kiedy żółciutkie UFO po raz kolejny wyląduje w mojej kuchni. Na powitanie na pewno przygotuję tą sałatkę! SAŁATKA Z PATISONÓW Z FETĄ, CZERWONĄ CEBULA, BAZYLIĄ I MIĘTĄ Jest pyszna. Podsmażone lekko na oliwie patisony są chrupkie, lekko słodkie. Otulone karmelizowaną w balsamico czerwoną cebulą, aż proszą się o dodatek słonej

KUCHARNIA
Chłodnik idealny na upały 161

Co jeść, co ugotować gdy szaleją termometry?  To pytanie zapewne zadaje sobie teraz większość z nas. :) Śniadanie i kolacja nie są problemem, ale obiad ... Hmmm

Garniec Magalie
Najłatwiejsze danie z fasoli 153

kolejne produkty kosztuje zbyt dużo wysiłku. Co zatem ugotować? Bo przecież na ząb trzeba coś wrzucić. U mnie wybór padł na fasolę odmiany borlotti, ale możecie wziąć dowolną czerwoną lub kolorową fasolę. Składniki : szklanka fasoli kolorowej (u mnie odmiana borlotti z własnej uprawy) wrzątek cienkie kabanosy lub kiełbasa (ilość zależna od gustu) cebula łyżeczka suszonego cząbru 2 liście laurowe(...)bulgotania. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika można rozgnieść kilka fasolek. I podawać np. z pieczywem :) ----- Podobne: Gęsta zupa z fasoli Jaś Fasolowa na buraku Kapusta z grochem

Weekendy w domu i ogrodzie
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 175

swój kolor zawdzięcza obecności tlenków żelaza. Czarna sól hawajska wymieszana jest z wysokiej jakości węglem aktywowanym. Zielona powstaje poprzez wymieszanie soli z rozdrobnionymi liśćmi bambusa.   Australijczycy mają sól czerwoną ze swojej największej rzeki, Murray River, mającej źródło w australijskich Alpach. Basen tej rzeki i jej bezpośrednie ujście do morza to teren z bardzo małą intensywnością opadów a dużym(...)Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby

Karo in the Kitchen
Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 197

objawów, może doprowadzić do niedokrwistości (anemii) mikrocytarnej - jest to ostateczne stadium niedoboru żelaza. Ten rodzaj niedokrwistości (są też inne, np. z niedoboru wit. B12) polega na zmniejszeniu wielkości czerwonych krwinek, w wyniku czego nie są zdolne do przenoszenia odpowiedniej ilości tlenu. Objawia się: słabą odpornością,  zmęczeniem,  sennością,  problemami z koncentracją,  złą tolerancją wysiłku,  szybszym(...)owoców kwas jabłkowy i winowy (jabłka, wiśnie, winogrona). mięso -   zawiera tzw. meat factor, czyli czynnik który zwiększa wchłanianie żelaza z roślin. Najlepiej więc łączyć np. szpinak czy buraki z krwistym mięsem. produkty sojowe fermentowane   A co ogranicza wchłanianie? Niekorzystny wpływ mają z kolei następujące czynniki: fityniany (otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe), szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak), taniny (czarna

Powiedz dietom nie
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 128

podaliśmy do tego tzatziki. Wyszło super i smak jest bardzo ciekawy. Zobaczcie co nam wyszło z tych pomysłów i zróbcie sobie to w Waszych domach :) Poduszeczki ze szpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa(...)piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Po 10 minutach przekładamy wszystkie poduszeczki na drugą stronę, aby lepiej się przysmażymy. Składniki kalafior: 1 duży kalafior 1 niewielki burak 1 jajko 1/2 litra mleka mąka pieprz, bazylia, ostra papryka Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. W garnku

vegetanie
Zupa botwinkowa 195

Jako, że łatwo możemy dostać botwinkę o tej porze roku warto z niej coś wyczarować. Ja standardowo zaczęłam od klasyku. I nie powiem, jest to mój

Mango Papaja
Jesienne nowości w kolekcji AMBITION 245

Jesień to sezon odkrywania nowych kolorów. To czas idealny dla miłośników sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki, marchewki i pietruszki. Również w lesie nie brakuje owoców jesieni, które sprawiają, że aż chce się gotować! Nowa kolekcja AMBITION wspiera kulinarne doznania funkcjonalnymi produktami w smakowitych kolorach. Nature to linia przepięknych naczyń(...)wyprofilowanych rączkach tak, aby po odłożeniu ich powierzchnia robocza nie stykała się z blatem, pojawiły się również w rozmaitych kolorach. Do wyboru czarne, żółte, zielone, turkusowe, fuksjowe i czerwone. Można je mieszać, albo wybrać w jednym, ulubionym kolorze. Do dyspozycji w kolekcji: chochle do zupy, łopatki, szpatułki i szumówki, tłuczki oraz szczypce kuchenne. Kolekcję akcesoriów kuchennych

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania