które mogę kombinować na wiele sposobów. Sałatka z gryczanej kaszy z dodatkiem ciecierzycy to pyszne i pożywne danie. Podobną sałatkę robię z kalafiorem . Gryczana kasza świetnie pasuje do pieczonych buraków. Warto się przekonać do kaszy, bo jest zdrowa. Osobiście bardzo mi odpowiada smak gryczanej prażonej, ale z jeśli ktoś nie lubi to może użyć zwykłą kaszę gryczaną. Sałatka(...)kaszy Składniki: 4 porcje 150 g gryczanej kaszy, prażonej 100 g ciecierzycy, waga sucha 2 dymki, mało wyrośnięte 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 chili, u mnie czerwone 3 łyżki pokrojonej świeżej kolendry 1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu 1 łyżeczka nasion kolendry szczypta chili w proszku sól do smaku 2 łyżki oliwy 4 jajka 2 awokado pomidory
codojedzeniaczęść spotkania będzie przez nas wspominana niezwykle miło, ponieważ twórcy Karmnika dali się poznać jako ludzie sympatyczni i pełni pasji.Przystawki to zdecydowanie mocny punkt w menu Karmnika. Carpaccio z buraków (16 zł) było prawdziwą niespodzianką – w towarzystwie rukoli i koziego sera sprawdziło się doskonale w roli startera.Domowej roboty chipsy ziemniaczane podawane z dipami (czosnkowym i z bazylią) były(...)prawda danie mogłoby być odrobinę cieplejsze, ale niewątpliwie w smaku było dobre i ciekawie przyprawione).Niestety, po zachęcającym początku walory smakowe pozostałych dań nie powaliły nas na kolana. Barszcz czerwony z mini pierożkami z mięsem (13 zł) był przyzwoity, ale nie zachwycał – czegoś w nim brakowało, choć pierożki trochę ratowały sytuację.Na drugie danie kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto
karmelowyJesienne warzywa są równie dobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je zapiekane w piecu i podane z sosem
Z butelką mleczka w tletego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez, jogurt i przyprawy. I tak powstała pyszna sałatka. Idealna na imprezy jak i kolację(...)SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KAPARAMI JAJKIEM OGÓRKIEM W C URRY SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI
potrawyregionalneNa Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje
W kuchennym oknie Ewyszykuję od 10 lat, historia jego zaczęła się kiedy mieszkałam w Islandii i nie było tam możliwości kupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew(...)czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie a nawet leciutko zrumienić. Do dużego garnka włożyć cebulkę z patelni + buraki obrane ze skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone w ¼ /zależy od wielkości buraków/ + marchew w plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry
Tradycyjna kuchnia inaczejjako samodzielne danie. Tylko cztery składniki...a jaki smak!! Składniki: Ilość dowolna ziemniaki kiszone ogórki sporo świeżego koperku parę ząbków czosnku majonez lub/i jogurt grecki sól czarny pieprz słodka czerwona papryka Kiszone ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę. Wycisnęłam i odsączyłam je z nadmiaru soku. Przełożyłam do miski. Ziemniaki podgotowałam w łupinkach(...)wymieszałam. Polałam sosem czosnkowym sałatkę i wymieszałam. Smacznego! Polecam również Sałatkę ziemniaczaną z szynką Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami w sosie curry Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami Sałatkę ziemniaczaną z wędzonym rekinem
potrawyregionalnezimną patelnię skórą do dołu. Smażyć kilka minut wytapiając tłuszcz. Mięso zdjąć z patelni, tłuszcz zlać do miseczki. Piersi ponownie umieścić na (pozbawionej już tłuszczu) patelni, tym razem czerwoną (mięsną) stroną do dołu. Obsmażyć,żeby mięso się zamknęło. Mięso przełożyć do przykrywanego żaroodpornego naczynia skórą do góry. Na patelnię wlać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi. Dodać śliwki, łyżkę(...)kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Piec 15- 20 minut. Karmelizowane buraczki 6 małych buraczków 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego Buraki umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody lub na parze. Odcedzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Na patelni skarmelizować miód, dodać tłuszcz. Doprawić octem balsamicznym. Na patelnię dorzucić buraczki, wymieszać. Gotować razem
Pełny talerzKocham lato za warzywa i owoce, uwielbiam za to, że działka o tej porze roku jest kolorowa i pachnąca. Pomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory(...)kosteczkę, skrapiamy 2 łyżkami oliwy, wsypujemy 2 łyżkami mieszanki ziaren, mieszamy i rozkładamy sałatkę do salaterek. Prostota, kolorowa i bardzo smaczna. Inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) Letnia sałatka z pomidorów: The post Letnia sałatka z pomidorów appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie(...)ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę
e-PrzepisyKulinarnełyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju pieprz czerwony młotkowany policzki wieprzowe Policzki wieprzowe smażymy z każdej strony na brązowy kolor następnie dajemy pokrojoną w kostkę szalotkę , smażymy chwilę zalewamy szklanką wody i kawą , dusimy do miękkości(...)przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na smalcu z każdej strony. cebula marynowana w burakach kilka średniej wielkości cebule 1 średni burak zalewa 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 3 łyżki cukru 2 łyżki soli kolorowy pieprz w całości Wszystkie składniki zalewy gotujemy chwilę
na gaziepracy. A pracy było sporo, trafiłyśmy na wymagający zestaw przepisów. Niemniej jednak nie straszne nam wyzwania i w czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy: śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane(...)wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 1 l wody olej/masło przyprawy
kolorowotorcikowoBardzo ciekawe wydanie buraczków w wersji sałatkowej. Doskonały smak uzyskujemy dzięki marynowaniu plastrów ugotowanych buraczków. Bardzo smaczne danie np. jako dodatek do grilla. SKŁADNIKI 2 kg. czerwonych buraczków 1 szklanka oliwy z oliwek 4- 5 łyżek octu balsamicznego 8-10 ząbków czosnku ser fetta oryginalny grecki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu sałata roszponka do dekoracji WYKONANIE(...)Posypujemy solą , pieprzem i mieszamy wszystko razem. W tak przygotowanej marynacie trzymamy buraczki w lodówce jedną dobę ( można dłużej) Ważne , by od czasu, do czasu całość przemieszać. Plastry buraków uskładamy na płaskiej tacy, na roszponce. Posypujemy rozkruszonym serem fetta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyVoveti Prosecco Brut DOC, Moet & Chandon Brut Imperial po Moet & Chandon Grand Vintage 2004. Wina białe to między innymi Australijskie Chardonnay oraz Chablis. Czerwone to hiszpańskie Tempranillo, chilijskie Cabernet Sauvignon oraz portugalskie Callabriga Douro 2009.Na deser słodkie Porto LBV Taylor’s 2007. Również karta mocnych alkoholi prezentuje się bardzo dobrze, jest przemyślana(...)wybór dania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka. Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną
królestwo garów