Kocham lato za warzywa i owoce, uwielbiam za to, że działka o tej porze roku jest kolorowa i pachnąca. Pomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory(...)kosteczkę, skrapiamy 2 łyżkami oliwy, wsypujemy 2 łyżkami mieszanki ziaren, mieszamy i rozkładamy sałatkę do salaterek. Prostota, kolorowa i bardzo smaczna. Inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) Letnia sałatka z pomidorów: The post Letnia sałatka z pomidorów appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie(...)ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę
e-PrzepisyKulinarnełyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju pieprz czerwony młotkowany policzki wieprzowe Policzki wieprzowe smażymy z każdej strony na brązowy kolor następnie dajemy pokrojoną w kostkę szalotkę , smażymy chwilę zalewamy szklanką wody i kawą , dusimy do miękkości(...)przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na smalcu z każdej strony. cebula marynowana w burakach kilka średniej wielkości cebule 1 średni burak zalewa 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 3 łyżki cukru 2 łyżki soli kolorowy pieprz w całości Wszystkie składniki zalewy gotujemy chwilę
na gaziepracy. A pracy było sporo, trafiłyśmy na wymagający zestaw przepisów. Niemniej jednak nie straszne nam wyzwania i w czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy: śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane(...)wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 1 l wody olej/masło przyprawy
kolorowotorcikowoBardzo ciekawe wydanie buraczków w wersji sałatkowej. Doskonały smak uzyskujemy dzięki marynowaniu plastrów ugotowanych buraczków. Bardzo smaczne danie np. jako dodatek do grilla. SKŁADNIKI 2 kg. czerwonych buraczków 1 szklanka oliwy z oliwek 4- 5 łyżek octu balsamicznego 8-10 ząbków czosnku ser fetta oryginalny grecki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu sałata roszponka do dekoracji WYKONANIE(...)Posypujemy solą , pieprzem i mieszamy wszystko razem. W tak przygotowanej marynacie trzymamy buraczki w lodówce jedną dobę ( można dłużej) Ważne , by od czasu, do czasu całość przemieszać. Plastry buraków uskładamy na płaskiej tacy, na roszponce. Posypujemy rozkruszonym serem fetta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyVoveti Prosecco Brut DOC, Moet & Chandon Brut Imperial po Moet & Chandon Grand Vintage 2004. Wina białe to między innymi Australijskie Chardonnay oraz Chablis. Czerwone to hiszpańskie Tempranillo, chilijskie Cabernet Sauvignon oraz portugalskie Callabriga Douro 2009.Na deser słodkie Porto LBV Taylor’s 2007. Również karta mocnych alkoholi prezentuje się bardzo dobrze, jest przemyślana(...)wybór dania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka. Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną
królestwo garówZupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który(...)oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej śmietany. Ze śmietaną czy bez niej, pamiętajcie
Kulinarna PokusaKopytka to kolejny przepis resztkowy. Na blogu pojawiły się już kopytka brokułowe oraz marchewkowo-groszkowe . Tym razem coś z wykorzystaniem przetworów. Buraki przydadzą się szczególnie w okresie zimowym, ponieważ pomagają w walce z chorobami wirusowymi ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOPYTKA BURACZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 260 gram buraczków (mały słoiczek) - 1 jajko - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 1 cebula czerwona - masło - sól Przygotowanie: Ugniatamy ziemniaki z buraczkami. Doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę. Formujemy "wałek" z ciasta i rozcinamy po przekątnej na kopytkowe kształty. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody
Życie zamknięte w smakułyżek marynaty tajskiej - 1 łyżka sosu sojowego - chili Łososia marynujemy minimum 5 godzin w marynacie z w/w składników. Smażymy lub grillujemy. SOS POMIDOROWY NA CZERWONYM WINIE: - lampka wytrawnego czerwonego wina - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 1/2 młodej cebulki - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - pieprz kolorowy zmielony - świeża natka pietruszki W rondelku na oliwie podpraż cebulkę(...)wykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Bułki kroimy układamy sos pomidorowy, usmażonego łososia, chipsy z buraków i kapary. MOJE NOWE DANIE POPISOWE! INSPIRACJI CIĄG DALSZY NASTĄPI ;-))) PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU
SMYKWKUCHNISkładniki: Gołąbki 2 kacze piersi 1 czerwona kapusta 1 por (biała część) 100 g brązowego ryżu 300 ml wina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól(...)masła 100 ml śmietany 30% 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym. Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki
SzczyptaSmaQtradycji kulinarnej. Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie w Grecji dziką zieleninę, czyli hortę - stąd nazwa hortopita. Ale szpinak czy burak liściowy też są chętnie wykorzystywane (reasumując - nada się każda roślina liściasta). Pites można upiec jako tartę w okrągłej lub prostokątnej formie, lub też przygotować w formie małych pierożków/pasztecik(...)przeze mnie we wpisie o horcie badaniu Trichopoulou i wsp stwierdzono, że dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny (przeciwutleniacza) niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie/. Myślę, że ciasto przygotowane
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam gotować klasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim(...)czyli nie do końca staropolska, bo bez mięsiwa i na bulionie warzywnym. Receptura choć lżejsza, to i tak równie smaczna. I nietrudna. Polecam! Składniki (na 4-5 porcji): 4 buraki upieczone lub ugotowane w całości 2 łyżki soku z cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe
Kuchnia PrezydentowejBarszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i moglibyśmy jeść go codziennie i na różne sposoby czy to z ziemniakami, jajkiem czy grochem. Teraz mamy okres na botwinkę więc powstała z niej pyszna zupka z ziemniakami Składniki: - 2 pęczki botwinki - 1 średnia marchewka - 1 średnia pietruszka - 5 młodych ziemniaków - 1 podudzie z kurczaka - 1 l wody - 100 g śmietany(...)obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa
Kuchenne WariacjeKolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu. Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :)Składniki:kawałek wędzonego żeberkapętko kiełbasy chorizo3 marchewki1 pietruszkaburaki (miałam 5 sztuk ugotowanych)kawałek seleraziele angielskieliść laurowyłyżka octu(...)jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa
Walijskie Pichcenie