buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:47/67)

Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1425

spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść

Smakowite Dania
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 148

smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą

My Chcemy Jeść
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 163

Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu, sosu sojowego

SzczyptaSmaQ
SOK - NATURALNY ANTYBIOTYK czyli co pić aby być zdrowym, zapomnieć o lekarzu i aptece oraz mieć pełny portfel 160

Niektórzy powinni wypijać nawet 2 szklanki dziennie. Składniki soku - naturalny antybiotyk: 1 marchew, 1 burak razem z liśćmi, 2 liście szpinaku, 1 - 2 jabłka ze skórką, 5 mm świeżego korzenia imbiru, 5 mm korzenia chrzanu, 1/2 - 1 ząbek czosnku, albo 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 szklanki rzeżuchy, 1/2 łyżeczki indyjskiej kurkumy  ( sprawdź tutaj ). Indyjska Kurkuma Najwyższej jakości kurkuma

IzaGotuje
Przepiśniki idą do.... 162

zabielany śmietaną. Ktoś kto je go po raz pierwszy zupełnie nie wie, że to barszcz czerwony. Każdy jest mocno zdziwiony i zawsze mówi: "Nigdy czegoś podobnego nie jadłem." :-) P.S. Pamiętam też niesamowite zdziwienie Pana na bazarze, u którego w ubiegłym roku kupowałam buraki. "Buraki??? Na barszcz wielkanocny??? Co też pani mówi??? Chyba święta się pani pomyliły

bistro mama
Sałatka z pieczonej dyni i buraków z kozim serem 202

charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane ze szpinakiem, który stanowił inspirację dla muszkatołowego dressingu.Składniki:sałatka2 garście świeżych liści szpinaku2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni2 szklanki pokrojonych w kostkę buraków1/2 szklanki pokrojonego w kostkę koziego sera1/4 małej czerwonej cebuli posiekanej w piórka4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2(...)stopni (blachę zostawiamy na zewnątrz).Pokrojoną dynię wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżkę oliwy, imbir, pieprz i sól i mieszamy ręką, by wszystkie kawałki poryć oliwą i przyprawami.Analogicznie postępujemy z burakami, tylko nie dodajemy imbiru.Warzywa wysypujemy na blachę do pieczenia i układamy między nimi 4 ząbki czosnku.Pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, zdejmujemy dynię i skrapiamy sokiem

W kuchni wieczorem
Jajka barwione naturalnie 214

Zapraszam do zabawy! Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki z 5 cebul, surowe jajka W garnku umieszczamy wodę, ocet i łupinki z cebul. Gotujemy 30 minut. Dodajemy jajka i gotujemy około 10-12 minut. Jajka wyławiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka różowe: 1 litr wody, 4 buraki, 4 łyżki octu winnego, jajka(...)ugotowane na twardo Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonych buraczków wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około

My Culinary Art
Buraczki do obiadu 560

upieczone buraczki obrać ze skórki. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych buraczków. Całość skropić olejem i sosem balsamicznym, ja sosu dałam 4 łyżki. Wszystko zależy od naszego smaku i słodkości buraków. Dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki i odstawić na ok 30 minut aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 111

wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny

Posadzone i zjedzone
Zupa krem z pieczonych warzyw 254

wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo!Składniki:3 pomidory3 papryki (czerwona, żółta, zielona)1 batat1 cebula4 ząbki czosnku w łupinkach1 marchewka3 łyżki oliwy1 litr bulionu1 łyżka

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas buraczany do barszczu Świątecznego 143

Z takim zakwasem barszcz będzie wyjątkowy. Zróbcie go już teraz, musi tak stać od 5-7 dni. Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać

Kuchnia Pokoleń
Burak, rukola i feta! 136

Takie nic. Coś z niczego. A pyszne i dla oka przyjemne. W trzy minuty dosłownie, no chyba, że buraki trzeba upiec :) Ale wiecie... czasy takie

bistro mama
BARSZCZ UKRAIŃSKI 146

użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą dodajemy do barszczu wraz z zalewą. Sucha fasola piękny Jaś wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie, a następnie 2-3 godzinnego gotowania.  Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu

cool and minty
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 157

uważam, że czas na jej docenienie właśnie nadszedł.  Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem Opolskim i pastą bakłażanową  Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym   Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie  Pieczone jabłko z sosem cytrusowym  Makówka

Food Square
CHŁODNIK 125

dużo,  posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone pozostałe składniki czyli ogórek, rzodkiewki,szczypiorek i koperek.  Ja osobiście jeszcze dolewam trochę koncentratu z barszczu i  barszczyku czerwonego gotowego z kartonu.  Moja wersja chłodnika odbiega być może od innych przepisów

potrawyregionalne
Surówka do obiadu - buraczki czerwone 226

Czerwone buraczki idealnie pasują do kotleta mielonego i właśnie je często przygotowuję zimą. Jeśli mam jeszcze swoje w słoikach to oszczędzam czas na gotowaniu, jeśli nie mam to gotuję buraki 40 minut i razem z tą wodą w której się gotowały, zostawiam do całkowitego wystygnięcia. To sposób od mojej mamy. Składniki :* słoiczek buraków startych na tarce

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania