buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:48/67)

Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 161

salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać.   SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt) bułki razowe, grahamki duże 2 duże świeże buraki  1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko  1 pęczek natki pietruszki  1 małą cebulę  1 ząbek czosnku  2-3 gałązki tymianku(...)gałkę muszkatołową do smaku   pół papryczki chili  sałatę kilka liści  kiełki rzodkiewki lub brokułu salsa pomidorowa z papryką pieczoną  1 czerwoną i żółtą paprykę  1 mała czerwona cebula  2 pomidory  1-2 łyżki oliwy  1 łyżeczka octu balsamicznego  sól, pieprz do smaku  garść świeżej bazylii

Basia w kuchni
Marynowane jajka z pastą z tuńczyka 197

ozdobą Waszego świątecznego stołu, tylko pamiętajcie, że należy je przygotować dzień wcześniej, inaczej burak nie zabarwi tak pięknie środka, a im dłużej jajka przetrzymywane będą w zalewie, tym ciemniejszej nabiorą barwy. Inspiracją był przepis z bloga  Anyżkowo  :) Jajka: * jajka- 6 szt. * koncentrat barszczu czerwonego- słoiczek, 330 ml * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 2 szt. * listek laurowy

Kraina Miodem Płynąca
Chlodnik Litewski-Lituano freddo 126

CHŁODNIK LITEWSKI Pyszny, orzeźwiający różowy chłodnik z buraków i mnóstwa ziół Fantastyczny pomysł na letni skwar, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie, a chętnie sięgamy po wszelkie orzeźwienie.  Lekko kwaskowaty smak złamany jest słodkim smakiem młodziutkich czerwonych buraczków. Orzeźwienia dodaje pachnący zielony ogórek, rzodkiewki i mnóstwo koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Chłodnik ten świetnie smakuje

w mojej kuchni
Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym 183

jogurtu naturalnego około 1 szklanki zakwasu na czerwony barszcz  4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sok z  cytryny, żeby buraki nie straciły koloru i gotujemy przez 3 minuty. Liście i łodyżki

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz Czerwony Z Ziemniaczkami 179

Barszcz czerwony, gości u mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :) Składniki na 4 osoby: około 6-7 średnich buraków 1/2 cytryny tyle kawałków kiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;) warzywko majeranek sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/2 cytryny 3 łyżki mleka

Gotowanie...to proste !
Sałatka z makaronem gryczanym (sałata, papryka, ser, salami) 118

kształtów - zdrowych i smacznych makaronów. 1 opakowanie mieszanki sałat (u mnie z burakiem) 100g makaronu gryczanego (u mnie muszelki ) 50g salami (u mnie w plastrach) 50g żółtego sera (użyłam w plastrach) 2 ogórki gruntowe (może być szklarniowy, aby świeży) 1 żółta papryka 1 czerwona cebula Dodatkowo: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Makaron ugotować (al dente) wg przepisu

Di gotuje
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 193

gotowanym mięsem i warzywami. Ja wykorzystuje warzywa i mięso królika na których gotowałam barszcz czerwony. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak ugotowane mięso np. królik 1 jajko 2 łyżki śmietany Pieprz Ser żółty do posypania

Mama Gotuje
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 207

latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5 dużych sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka pietruszki Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki

Kuchnia z widokiem na ogród
Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami - zimowa zapiekanka 193

Inspirowamny kuchnia francuską - prawdziwy przysmak,z prostych,wręcz banalnych składników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1018

można przygotować paszteciki do barszczu. Zrobienie farszu to też kilka chwil - czerwona soczewica szybko się gotuje, a wykorzystanie mrożonego szpinaku oszczędza nam kłopotu. Farsz do pasztecików doprawiłam gałką muszkatołową, kminem rzymskim oraz szczyptą chilli, ma więc nieco pikantny, ale świetnie komponujący się z barszczem smak. Buraki i kmin rzymski to świetny duet, co udowodniałam Wam przy okazji buraczanego(...)soczewicą i szpinakiem - Przepis Składniki / na 12 sztuk: 1/2 dużej cebuli 500 g pieczarek 2 łyżki oleju 100 g mrożonego szpinaku w liściach lub świeżego, drobno pokrojonego 100 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego rozdrobionego w moździerzu (lub sproszkowanego) duża szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chilli w płatkach (lub do smaku) sól do smaku 6 arkuszy

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos z cukinii na zimę, do mięs i makaronów. 1949

suszonego 1 łyżka bazylii suszonej płaska łyżeczka pieprzu ziołowego płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki  2 łyżki octu 2/3 szklanki cukru około 1 szklanka przegotowanej wody. Wykonanie: Cukinię obrać ze skórki, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki i poszatkować na tarce o średnich oczkach - jak do buraków. Jak ktoś ma elektryczną szatkownicę, to potrwa to zaledwie chwilkę. Można też

Poezja Smaków - blog kulinarny
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 154

Grillowana ośmiornica na sałacie, z chipsami z topinamburu i buraka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem(...)łyżki białego wina 4 łyżki czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku 1/2 limonki 1/2 cebuli kilka gałązek świeżego majeranku grillowanie ośmiornicy kilka łyżek oliwy 1/2 limonki pieprz sól 1-2 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki słodkiej papryki 2-3 ząbki czosnku dodatki 1 burak 1 korzeń topinamburu sól, pieprz

Pociąg Do Kuchni
Buraczane ciasto korzenne 215

ugotowaniu czerwonego barszczu zostały mi buraczki. Część z nich wykorzystałam do ciasta czekoladowego z nutką korzenną. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Doroty . Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków

Czerwień i błękit
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 525

odwiniętą już całkowicie z plasterków boczku perliczkę, dookoła niej ułożyłem przygotowane wcześniej buraki, a dookoła nich z kolei upieczone ziemniaki. W charakterze dekoracji użyłem cząstek pomarańczy które piekły się wraz z perliczką oraz połówek główki czosnku, zapieczonych wraz z ziemniakami. Danie doskonale pasuje do lekkiego czerwonego wytrawnego wina

Wyprawy kulinarne
Krem z barszczu ukraińskiego 174

pory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę.                                                    Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa  - 200 g cukier do smaku(...)cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda - ok. 2 litrów Sposób przygotowania : Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą

Kuchnia Danusi