Dzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!być nieodwracalne. Najlepszym źródłem żelaza są podroby oraz czerwone mięso, ale każdy wegetarianin wam powie, że nie są to jedyne źródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza(...)ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują się zwodnicze, ponieważ obok żelaza zawierają niestety substancje utrudniające jego wchłanianie – polifenole, które znajdują się także w herbacie, kawie i czerwonym winie. Wchłanianie żelaza zaburza
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś przedstawiam przepis na pyszny, słodko-kwaśny i niesamowicie aromatyczny barszcz czerwony po kurpiowsku. Zupka jest pełna witamin, zwłaszcza witaminy C i z pewnością postawi Was na nogi w przeziębieniu. Jest też dość tłusta, a to z kolei wspiera leczenie kaca :) Jest w niej wiele nietypowych połączeń smakowych, ale zapewniam Was, że jej smak Was zachwyci, tak jak i mnie(...)przepisem z programu "Brodzik od kuchni". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie
My Culinary Artdrobna graham, typ 1850 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki 4 łyżki słupków migdałowych [50g] 4 łyżki suszonej żurawiny [75g] 2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g] 2 garście mrożonej czerwonej porzeczki [100g] Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt(...)migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze
Grunt to przepis!niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniak kilka suszonych grzybów
Czerwień i błękitmoże piec różnie. Jeżeli ciasto barwimy burakami to dajemy ich tylko troszkę do zabarwienia ciasta – zbyt duża ilość dodanych buraków spowoduje że ciasto nie wyrośnie na kształt kulki. Próbowałam tak robić aby kulki były bardziej czerwone. Po upieczeniu kulek pozostawiamy je do wystygnięcia. W między czasie robimy jasne ciasto do zalania kulek. Ubijamy jajko z cukrem
Kuchenne WariacjeWalentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty(...)mniejsze części 1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry 1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół kilka plastrów czerwonej cebuli zioła do pizzy rukola do dekoracji Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki
Czerwień i błękitpewnością zachwyci każdego.Składniki (na 6-8 porcji):6 średniej wielkości buraków1 korzeń pietruszki1/2 selera1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć
Food Squarewarzywa - owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten smak bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej czerwony buraczkowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na stole :) Składniki: 18 jajek przepiórczych 4 łyżki suszonych buraków 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu winnego 1/4 szklanki cukru łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 goździki Przygotowanie
Taste TherapyDzisiejszego poranka zaserwowałam sobie rybkę a dokładniej bardzo szybka sałatkę śledziową z buraczkami... Składniki: 3 buraki marynowane 1 łyżka ziaren słonecznika 2 płaty śledziowe Matyjas 2 łyżki majonezu pieprz 1/2 puszki fasolki czerwonej zielona część pora 2 jajka Buraczki ścieramy na tartce o grubych oczkach mieszamy z ziarnami słonecznika doprawiamy do smaku, jajka, por kroimy na drobne
NaKońcuJęzykaSkładniki: 6 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody pokroić matiasy(...)kawałki i posypać je cukrem większe pieczarki pokroić na pół, mniejsze zostawić całe buraczki każdy pokroić na 4 części, cebulę czerwoną pokroić na cienkie pół plasterki dodać suszone zmielone chilli - mam swoje tegoroczne papryczki ususzone i mielę je w młynku do kawy do tego przeznaczonym wlać sok ćwikłowy i oleju ile potrzeba i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięmiałam nadzieję, że mój będzie choć w połowie podobny. Troszkę się przeliczyłam, gdyż mój rabarbar nie miał tak pięknej, czerwonej barwy i dlatego curd z wyglądu przypomina musztardę :P Próbowałam nawet troszkę wzbogacić jego kolor sokiem z buraków, ale na nic się to zdało. Zdecydowanie za to nadrabia smakiem :) Jest pyszny, chociaż mnie osobiście nie powalił na kolana
My simple kitchenczas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów , podany z uszkami , moja najlepsza potrawa wigilijna . składniki na 4 porcje 2 kg buraków ćwikłowych 3 garście grzybów suszonych kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz przepis Buraki
Smakowite Daniaupieczone buraczki garść włoskich orzechów 200 g sera feta 1 mała czerwona cebula 1/3 papryczki chili kilka zielonych oliwek bez pestek bazylia do dekoracji Dresing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki oliwy szczypta morskiej soli szczypta gruboziarnistego pieprzu Sposób przygotowania: Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym
Gosia gotujemoją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry 200 g sera koziego – podpuszczkowego dojrzewającego – startego na tarce o dużych oczkach 2 – 3 duże czerwone cebule 2 łyżki octu balsamicznego 3 czubate łyżki brązowego cukru sól i świeżo zmielony pieprz(...)pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto będzie się kleić więc warto mieć obok mąkę i ‚maczać’ w niej widelec. Na cieście ułóż karmelizowaną cebulę, plastry buraka, posyp tartym kozim serem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. Na cieście
Moja pasja smaku