buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:42/67)

Surówka z buraczków i warzyw z rosołu 123

Kiedy gotuję barszcz czerwony, najczęściej buraczki zużywam do surówki lub zasmażam ze śmietaną. Tym razem dodałam do tartych buraków tartą włoszczyznę z rosołu (wywaru na barszcz). Ekonomicznie i w dodatku pysznie. Składniki: ok. 2 duże buraki (z wywaru na barszcz) 1 marchew, 1 mała pietruszka, ćwiartka selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny

Czerwień i błękit
Kilka pomysłów na... 159

taki zlepek wszystkiego i niczego.. jak mój cały dzień dzisiaj ;)     burger z domowej bułki z batatowymi falafelami, burakiem i majonezem z kalafiora (vegan) chleb na zakwasie z żurawiną  cukinia faszerowana ryżem, fasolą czerwoną, kukurydzą posypane serem żółtym  potrawka a'la chili con carne, ryż (vegan) dyniowy bulgur z brokułem, suszonymi pomidorami, potem

More food, love and dreams
Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem 199

daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki i ich smak, kojarzą się ze Świętami... Składniki: 200 g kaszy pęczak 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości ) 5-6 ogórków kiszonych 1 cebula pęczek koperku 150 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie

kolorowotorcikowo
Sałatka z buraków 203

Wspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację.  Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych

Kuchnia Danusi
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁUSZKIEM 118

obiadu proponuję bardzo winną sałatkę z zasmażanych buraczków.Świetna przystawka do obiadu  z mięsem. 1 kg.buraków czerwonych 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka kminku sól cukier puder 1 kwaśne jabłko ****************************************************  Buraki szorujemy szczoteczką i płuczemy.Pieczemy je w Piekarniku lub gotujemy ,zalewając je wrzącą wodą ,po czym odstawić do wystygnięcia.W rondelku najlepiej teflonowym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czerwony barszcz z buraczanym zakwasem 99

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Na wigilijną kolację czerwony barszcz musi być obowiązkowo, najlepiej z uszkami lub pierogami. Barszcz powinien być czysty (nie zabielony), na …

My Blueberry Corner
Sałatka z buraczkami i kiszonymi ogórkami 433

Pyszna sałatka na różowo - bardzo szybka i nieskomplikowana :) Przepis mam od koleżanki Uli.Składniki:5 niedużych buraków (gotowanych lub z zalewy, np. takich - KLIK)4 ugotowane jajkakilka ogórków kiszonych1-2 jabłka1 czerwona cebulamajonezewentualnie sól i pieprzSposób przygotowania:1. Buraczki, ogórki kiszone, jabłka i jajka kroimy w kostkę.2. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mieszamy.3. Podajemy

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony -wegeteriański 153

Dzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 182

być nieodwracalne. Najlepszym źródłem żelaza są podroby oraz czerwone mięso, ale każdy wegetarianin wam powie, że nie są to jedyne źródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza(...)ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują się zwodnicze, ponieważ obok żelaza zawierają niestety substancje utrudniające jego wchłanianie – polifenole, które znajdują się także w herbacie, kawie i czerwonym winie. Wchłanianie żelaza zaburza

Przepysznik - BLW i nie tylko
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 131

Dziś przedstawiam przepis na pyszny, słodko-kwaśny i niesamowicie aromatyczny barszcz czerwony po kurpiowsku. Zupka jest pełna witamin, zwłaszcza witaminy C i z pewnością postawi Was na nogi w przeziębieniu. Jest też dość tłusta, a to z kolei wspiera leczenie kaca :) Jest w niej wiele nietypowych połączeń smakowych, ale zapewniam Was, że jej smak Was zachwyci, tak jak i mnie(...)przepisem z programu "Brodzik od kuchni". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie

My Culinary Art
Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką 189

drobna graham, typ 1850   2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki   4 łyżki słupków migdałowych [50g] 4 łyżki suszonej żurawiny [75g]  2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g] 2 garście mrożonej czerwonej porzeczki [100g] Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt(...)migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze

Grunt to przepis!
Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami 211

niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniak kilka suszonych grzybów

Czerwień i błękit
Japońska wersja babki piaskowej 145

może piec różnie. Jeżeli ciasto barwimy burakami to dajemy ich tylko troszkę do zabarwienia ciasta – zbyt duża ilość dodanych buraków spowoduje że ciasto nie wyrośnie na kształt kulki. Próbowałam tak robić aby kulki były bardziej czerwone. Po upieczeniu kulek pozostawiamy je do wystygnięcia. W między czasie robimy jasne ciasto do zalania kulek. Ubijamy jajko z cukrem

Kuchenne Wariacje
Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy 108

Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty(...)mniejsze części 1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry 1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół kilka plastrów czerwonej cebuli zioła do pizzy rukola do dekoracji Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki

Czerwień i błękit
Zupa krem z pieczonych buraków 163

pewnością zachwyci każdego.Składniki (na 6-8 porcji):6 średniej wielkości buraków1 korzeń pietruszki1/2 selera1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć

Food Square
Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach 157

warzywa -  owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten smak bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej czerwony buraczkowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na stole :)  Składniki: 18 jajek przepiórczych 4 łyżki suszonych buraków 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu winnego 1/4 szklanki cukru łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 goździki Przygotowanie

Taste Therapy
Sałatka śledziowa z buraczkami 380

Dzisiejszego poranka zaserwowałam sobie rybkę a dokładniej bardzo szybka sałatkę śledziową z buraczkami... Składniki:   3 buraki marynowane 1 łyżka ziaren słonecznika 2 płaty śledziowe Matyjas 2 łyżki majonezu pieprz 1/2 puszki fasolki czerwonej zielona część pora 2 jajka Buraczki ścieramy na tartce o grubych oczkach mieszamy z ziarnami słonecznika doprawiamy do smaku, jajka, por kroimy na drobne

NaKońcuJęzyka
matiasy z pieczarkami w buraczkach ćwikłowych w oleju... 141

Składniki: 6 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody pokroić matiasy(...)kawałki i posypać je cukrem większe pieczarki pokroić na pół, mniejsze zostawić całe buraczki każdy pokroić na 4 części, cebulę czerwoną pokroić na cienkie pół plasterki dodać suszone zmielone chilli - mam swoje tegoroczne papryczki ususzone i mielę je w młynku do kawy do tego przeznaczonym wlać sok ćwikłowy i oleju ile potrzeba i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Curd rabarbarowy vel słodka musztarda :D 140

miałam nadzieję, że mój będzie choć w połowie podobny. Troszkę się przeliczyłam, gdyż mój rabarbar nie miał tak pięknej, czerwonej barwy i dlatego curd z wyglądu przypomina musztardę :P Próbowałam nawet troszkę wzbogacić jego kolor sokiem z buraków, ale na nic się to zdało. Zdecydowanie za to nadrabia smakiem :) Jest pyszny, chociaż mnie osobiście nie powalił na kolana

My simple kitchen
Barszcz wigilijny 160

czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony  z dodatkiem suszonych grzybów , podany z uszkami , moja najlepsza potrawa wigilijna . składniki na 4 porcje 2 kg buraków ćwikłowych 3 garście grzybów suszonych kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz przepis Buraki

Smakowite Dania