buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:34/67)

Sałatka z pieczonych buraczków 243

Tamimi  , a znalazłam go tutaj Składniki musiałam nieco pozmieniać, robiłam z połowy porcji, wyszła świetna! składniki:1 kg buraków ( najlepiej podobnej wielkości)(w oryginale były dwie odmiany , czerwone i zółte, nigdy takich nie spotkałam)80g nasiona słonecznika90 ml syropu klonowego4 łyżki octu sherry4 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku , rozgniecione20g listków(...)trybuli (nie miałam, zastąpiłam piertuszką)60g listków młodego szpinaku lub rukoligruba sól morska i czarny pieprzprzygotowanie:podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować

Stare Gary
SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. 279

parku, trzymamy dłonie w kieszeniach. Chłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. /własny;/ 300g ugotowanych i obranych buraków 3 płaty słonych śledzi 1 nie za duże jabłko 1 cebula czerwona pęczek koperku 3 łyżki majonezu Winiary Płaty śledziowe moczę godzinę w wodzie, wymieniając ją co kwadrans. Następnie kroję na małe kawałeczki. Buraki, obrane

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z kiszonych buraków, soczewicy i koziego twarożku 179

sałatka jest jakby wspaniałym, wakacyjnym romansem, który za chwilę się skończy ;) Badania krwi odkładam w czasie, a romans podtrzymuję ... ;)  Składniki: 2 ugotowane buraki (mogą być kiszone) 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 1 pomidor 1 twarożek z koziego mleka albo inny ulubiony ser szczypiorek albo por do dekoracji Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek albo(...)oleju lnianego 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Ugotowane wcześniej buraki kroimy w cienkie plastry jak na carpaccio. Układamy na półmisku, posypujemy ugotowaną, soczewicą, układamy pomidor pokrojony w ósemki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Dekorujemy szczypiorkiem.  Sos: oliwę i ocet jabłkowy mieszamy, sos doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Jest mistrzowska

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z buraków, śliwek i sera koziego 153

Sezon na śliwki w pełni. Więc proponujemy ciekawe połączenie z serem kozim i słodkimi pieczonymi buraczkami. Składniki 12 małych buraków 750 g śliwek węgierek 1 łyżeczka cukru 1 czerwona cebula 250 g świeżego szpinaku pół szklanki białego octu winnego pół szklanki oleju 1/4 szklanki oliwy sól pieprz 250 g miękkiego koziego sera Przygotowanie   Sos : ocet wymieszałem(...)powoli, ciągle mieszając, dodawałem olej i oliwę. Doprawiłem solą i pieprzem. Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem i również pokroiłem w plasterki. Buraki starannie umyłem, odciąłem ogonki i zapakowałem w folię aluminiową. Ułożyłem na blaszce i zapiekałem godzinę i 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Walentynkowe Red Velvet 179

Walentynkowe Red Velvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika.  Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu(...)proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki cukru 1 jajko1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju1 łyżka octu jabłkowegoCzerwony barwnik spożywczy Składniki na krem z twarożku Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy czerwony barwnik spożywczy

Ciastkozercy
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 276

śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego:3 duże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie

My Culinary Art
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 282

śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego:3 duże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie

My Culinary Art
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 164

sosie nie może zabraknąć w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, a nawet w karnawale. Śledzie zostały podane na sałatce z czarnej soczewicy z pieczonymi burakami, sokiem i brzoskwiniami z puszki, blanszowanym jarmużem, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą Składnik i: 6 pojedynczych solonych filetów ze śledzi 1 duża biała cebula, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak wzmocnić odporność? 140

wybierać głównie tłuste ryby morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate w witaminę C. Musimy także pamiętać, że na odporność organizmu ma wpływ prawidłowa flora

Powiedz dietom nie
Chłodnik litewski 178

Podawać chłodny, z jajami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone.Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki.Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor

Gospodyni Miejska
Czysty barszczyk z uszkami 421

szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami.składniki:barszczyk1 kg czerwonych buraczków1 pietruszka1 marchewkakawałek selera3 ząbki czosnku1 cebula3-4 listki laurowe Kamiskilka ziarenek ziela angielskiego Kamiskilka ziarenek jałowca Kamissól morska z pieprzem Kamis3 łyżki majerankuwoda ok 2 l3-4 łyżki soku z cytrynyuszka60 g suszonych grzybków (głównie kapelusze z podgrzybków i prawdziwków

Monia miesza i gotuje
Brownie z burakami 158

rodzinnym stole. Pewnie każdy z Was słyszał już o cieście lub muffinkach marchewkowych . Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli . Dzisiaj zachęcam do przygotowania brownie ze startymi, ugotowanymi burakami. Jestem przekonana, że goście nie zorientują się, że jedzą buraczki :) Poniższe ciasto jest miękkie, puszyste, lekko wilgotne i bardzo czekoladowe. Dodatkowo do jego przygotowania

Ugotować
Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem 170

Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku 2 łyżki oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 młode buraki z nacią pół łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera Lazur kilka zielonych szparagów sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej

Czerwień i błękit
Brazylijska zupa dla teściowej 155

osób:- 1 kawałek golenia wołowego- 1 mostka wołowego- 4 ziemniaki niewielkie- 3 marchewki- 3 buraki- kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie)- 2 średnie cebule czerwone- 2 ząbki czosnku- 1 duża czerwona papryka- opakowanie kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 4 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 2 kostki knorr bulionu wołowego- sól(...)kolendrę. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Czas na pozostałe warzywa.Jako pierwsze dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię. Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę

Smaki Brazylii
Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 185

Właściwości: reguluje procesy tworzenia nowych komórek,zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry. Dzienne zapotrzebowanie:700-900µg Źródło występowania: tran, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka, brzoskwinie, marchew, papryka czerwona, szpinak, kapusta, brokuły Witamina B1  Właściwości : bierze udział w przemianie węglowodanów,białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie:  0.9-1.2 mg Źródło występowania(...)zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12  Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4  µg Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko Witamina C Właściwości: wzmacnia odporność, wspomaga działanie

Fit & Healthy Life

Proponowane wyszukiwania