buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:30/67)

Sałatka z mozzarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka 188

przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować razem z pozostałymi składnikami pesto, doprawić do smaku. Na talerzu położyć porcję pesto z buraczków, kilka plastrów karmelizowanej gruszki i mozzarellę.  Przybrać listkami tajskiej bazylii, czerwonym pieprzem i oliwą

SzczyptaSmaQ
Sałatka z buraczków (postna-wigilijna) 310

Sałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy

IMPRESJA SMAKU
Barszcz czerwony na zakwasie 164

oraz czosnkowa w smaku. Barszcz czerwony idealnie smakuje podany z uszkami lub pasztecikami . Do przygotowania barszczu będziecie potrzebować domowego zakwasu buraczanego , który jest bardzo prosty do przyrządzenia, ale niestety wymaga długiego czasu kiszenia (co najmniej 7 dni).  Składniki: 0,5-0,7 l domowego zakwasu buraczanego 1,5 l wody 4 buraki 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki

Ugotować
Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango 178

ryżu jaśminowego Uncle Bens  1/2 dojrzałego mango  średniej wielkości burak 50g malin grubo zmielony pieprz łyżka oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 czerwonej cebuli pęczek świeżej bazylii rukola (do podania)   Przygotowanie: Buraka szorujemy dokładnie i nie obierając ze skórki wkładamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy skórkę i drobno siekamy(...)kroimy w drobną kosteczkę i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz zmielonym pieprzem. 1/2  utworzonej masy wykładamy do naczynia. Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy i wykładamy do naczynia z łososiem. Tą część przykrywamy pozostałą częścią ryby. Na talerz wykładamy ryż oraz rukolę. Ostrożnie przekładamy do góry dnem tatara.  Maliny wraz

ChilliJemy
Zakwas / Sok z buraków 183

osób, które mają anemię. Taki zakwas działa krwiotwórczo i wzmacniająco, ponieważ zawiera dużo żelaza  i kwasu foliowego. Doskonale nadaje się też do zrobienia barszczu czerwonego i świetnie się przechowuje. Składniki: buraki sól cukier czosnek (1 główka na 1 kg buraków) przegotowana letnia woda Sposób wykonania: 1. Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony 122

Kolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2 h ok. 4,5 l Składniki: włoszczyzna (na wywar) 6 buraków czosnek sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: Gotujemy na małym ogniu wywar z podstawowych warzyw + pokrojone buraki

Ania i Marcin gotują
Zdrowa sałatka z serem kozim 131

kozi. Jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny. Dodam , że mam również fazę na surówki. Całe szczęście, że takowe mogę jeść bez żadnych ograniczeń. Składniki buraki pieczone w piekarniku pomidor malinowy papryka czerwona kapusta biała lub różowa ogórek koperek i bazylia sól i pieprz do smaku płatki owsiane ser kozi w plastrach oliwa z oliwek lub olej z ostropestu Buraka

Z Kuchni Do Kuchni
Buraczki do słoików na barszcz czerwony 193

tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 i ½ szklanki octu Ziele angielskie, liść

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z gotowanych buraków 168

font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Sałatka z gotowanych buraków Składniki: 3-4 ugotowane buraki 2-3 ugotowane marchewki Puszka groszku konserwowego 1 papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 1 mała cebula Majonez Sól,pieprz Sposób wykonania: Buraki, marchew, paprykę, ogórka kiszonego i cebule kroimy w kostkę. Wkładamy

Smaki Natalii
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 167

pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone, obrane i pokrojone na połówki 1 duży burak, wyszorowany i pokrojony na cienkie półplasterki 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę 200 g brukselki, odcięte końcówki, większe przekrojone na pół, mniejsze w całości(...)warzyw 125 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody (lub bulionu warzywnego jeśli akurat masz) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na serową polentę: sól 200 g polenty (kaszki kukurydzianej) - u mnie błyskawicznej 30 g masła 40 g startego parmezanu Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż warzywa na blasze, przy czym buraki połóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i buraków do słoika 172

Dzisiaj przepis na sałatkę z cukinii i buraków. Taka sałatka to już pełne, gotowe danie, które wystarczy zaserwować do obiadu. Można oczywiście dodać jeszcze jajko, kukurydzę, cebulkę czy co nam przyjdzie do głowy Lubię takie słoikowe wynalazki jak sałatki. Przychodzą goście, Ty się spinasz, żeby podać coś dobrego i w sumie nie wiadomo czasem w co wkładać ręce(...)było zachęcać, bo uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, a już w wersji marynowanej-przetworzonej ubóstwiam Buraczki marynowane z cukinią można wzbogacić dodając pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną. Drukuj Sałatka z cukinii i buraków window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg buraków 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku Zalewa 250 ml octu jabłkowego 1/2 szkl

Mieszam w Garnku
Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym 161

smaki. 4 ugotowane lub upieczone buraki opakowanie mrożonych wiśni sól i pieprz do smaku  1 łyżka miodu 1 goździk  2 łyżki czerwonego octu balsamicznego ząbek czosnku liście tymianku lub mięty  Buraki pokroiłam w ósemki. Na patelni rozgrzałam miód dodałam goździk i czosnek. Dodałam do gorącego płynu rozmrożone wiśnie i dodałam buraki. Szybko podgrzałam całość

AZgotuj!
Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami 918

śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały   Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy(...)jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą przekładamy cienką warstwą majonezu. Na majonez starte buraki i ziemniaki, warstwa majonezu , starta marchew i starte jajka. Proponuje między warstwy , dodać odrobinkę soli i pieprzu. Udekorować pokrojoną natką pietruszki

Słodkości i nie tylko
Sałatka z buraczków z papryką 157

Nie macie pomysłu co podać do drugiego dania to proponujemy buraczki z papryką z lekką nutą ostrości. Oczywiście taka sałatka będzie też dobrym

Kuchenne Wariacje
"Buraki po burgundzku" 129

minutach wyjmij grzyby i posiekaj (nie wylewaj płynu). Do brytfanny z warzywami dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino, 2 szklanki wody, sos sojowy, posiekane grzyby i wodę z ich moczenia. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż buraki zrobią się miękkie. W międzyczasie zagotuj 1 litr wody i zieloną soczewicę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż soczewica

Chilli Czosnek i Oliwa