buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:32/67)

Tuńczyk pod pierzynką 140

Najlepiej przygotować ją ze świeżych warzyw, ale jeśli musimy coś szybko ugotować, bo grozi nam śmierć głodowa, to można się wspomóc gotowymi opakowaniami buraków i marchewki.   Składniki: 4 duże ugotowane ziemniaki 2 czerwone cebule obrane, posiekane i posolone puszka tuńczyka dobrej jakości opakowanie gotowej gotowanej marchewki albo 3 duże marchewki ugotowane, obrane i pokrojone(...)kostkę opakowanie gotowych tartych buraków (odsączone) duży jogurt grecki świeżo mielony pieprz   Jest to klasyczna sałatka warstwowa. Dobrze wygląda podawana w dużej szklanej salaterce lub w osobnych porcjach jak na zdjęciu, które możemy przygotować używając specjalnych foremek . Pierwsza warstwa to ziemniaki. Na nie kładziemy cebulę. Na to idzie warstwa jogurtu, pieprz i tuńczyk. Kolejna warstwa to marchewka

Ugotowane pozamiatane
Irański czosnek marynowany 226

osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Nie zapomnijcie założyć gumowych rękawiczek albo sprawdźcie czy macie cytrynę w domu. Odbarwi ona ręce z czerwonego koloru. W wyparzonych słoikach układamy warstwami czosnek i buraki. Posypujemy z wierzchu solą i zalewamy po brzegi octem. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Czosnek jest gotowy po co najmniej 6 tygodniach marynowania

Marder&Marder Manufacture
Chłodnik z młodych buraków na piknik 215

kefiru 100 ml koncentratu barszczu czerwonego 1 ogórek świeży „wąż” 1 pęczek botwiny ½ pęczka rzodkiewek 4 ząbki czosnku ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można więcej) lub sok z połowy cytryny cukier, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Posiekaj lub przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku. Botwinę (buraki oraz liście) umyj, pokrój drobno, włóż do garnka razem

Garniec Magalie
Najlepsze śledzie z cebulą 286

smaku do uzyskania idealnych śledzi. Przy krojeniu francuskich szalotek nie płaczemy, nie trzeba ich przelewać wrzątkiem, ponieważ mają delikatny smak i zapach. Jakiś czas temu myślałam, że śledzie z czerwoną cebulą, są najlepsze jakie mi się udaje zrobić. Okazuje się, że dodatek szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy.  Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone(...)Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach. Smacznego Moje inne przepisy ze śledziami: Śledzie w miodzie Sałatka śledziowa z burakami Sałatka lwowska Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem

Codziennik Kuchenny
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 193

barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym(...)najbardziej lubicie czerwony zabielany barszcz? SKŁADNIKI 1,5 litra wody 1 kostka bulionowa warzywna 1 marchew 1 pietruszka 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mąki 4 łyżki zimnej wody 75g koncentratu barszczu, u mnie zawsze Krakus 50g śmietany do zup – 12,18 lub 30% ( u mnie Zott Natur

Karo in the Kitchen
CZERWONY KOKTAJL Z BURAKA I GRANATU 183

skórek granatu, - 1 czerwony grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek), - sok z połówki cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z buraka lepiej się wchłaniało (wit.C), - woda do pożądanej konsystencji, - Vitamix 1-3-10 turbo i dobra minuta blendowania, żeby pesteczki granatu dobrze się zmieliły, ale warto :) Moje dzieci niestety wyczują buraka na kilometr(...)burak obniża je jeszcze bardziej. U mnie wchodzi do "karty" jako sposób podania sobie granatu bez większego babrania się, a przy okazji buraka, bo mnie akurat ten smak nie przeszkadza. Grejpfrut i cytryna dają fajną kwaskowość, a jabłko słodycz, więc cała kompozycja jest naprawdę pyszna! Jeśli nie macie wstrętu do buraka, różowo POLECAM! :)) Inny koktajl z buraków znajdziecie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Śledź w purpurze 206

pasją i purpurowy śledź .  Składniki:  1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias  olej  3 kiszone ogórki  2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie: Zagotowujemy zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy(...)obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy.  Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka.  Zdobi przepiękną porcelanę Bogucice Antonio

Malinowe Pocałunki
Ćwikła po koreańsku 267

buraków ćwikłowych ugotowanych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu ½ płaskiej łyżeczki soli 30 ml oleju roślinnego 3 łyżki octu winnego, np. jabłkowego Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, sól i ocet winny. Oliwę rozgrzać na patelni i ostrożnie wsypać przyprawy: kolendrę

Trzeci talerz
Śledzie marynowane w oleju lnianym 205

Inne moje przepisy dla wielbicieli śledzi: Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Sałatka lwowska Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z czosnkiem Śledzie w miodzie Najlepsze śledzie z cebulą

Codziennik Kuchenny
Barszcz wigilijny 157

tyle do zrobienia przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka

Czary - gary w kuchni
Barsz czerwony z mleczkiem kokosowym 150

Składniki: wywar warzywny 3 buraki 1 łyżka octu winnego 1 puszka czerwonej fasoli mleczko kokosowe sól, pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy pokrojone w słupki i ugotowane b uraki , gotujemy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy przez kolejne 5 min i dodajemy mleczko kokosowe . Przed

Łycha smaków
buraczki z cukinią 135

Składniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze

Darcia w kuchni
Carpaccio z buraka chioggia 164

Jamiego Olivera. I wreszcie po kliku latach kupiłam je u nas.  Smakują świetnie na surowo i upieczone. Znacznie delikatniejsze w smaku od swoich braci czerwonych. Na talerzu wyglądają jak kolorowe lizaki. burak chioggia łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego olej rzepakowy sól i pieprz rukiew wodna Buraka poszatkowałam na mandolinie. Z pozostałych składników zrobiłam sos. Chwilę się przegryzały

AZgotuj!
Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem 289

są popularne nie tylko w  Polsce, choć my, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki bo lubimy ich smak. A nasz pospolity burak poza walorami smakowymi ma również cenione właściwości zdrowotne, które zawdzięcza antocyjanom- barwnikom, które występują też w czerwonym winie. Wspomagają one naszą odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają nowotworom. Buraki nie mają wielu

Smakowity Blog Kulinarny
Różowe jajka faszerowane żółtym serem 178

buraków, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, do dekoracji: rzeżucha, płatki migdałów i czerwony pieprz.  Przygotowanie:  Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Zalewamy koncentratem z buraków i moczymy co najmniej godzinę. Im dłużej będziemy moczyć, tym kolor będzie ciemniejszy. Następnie jajka wyjmujemy na papier ręcznikowy i wycieramy(...)nich starty żółty ser, majonez oraz sól i pieprz. Zagniatamy farsz widelcem. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Farszem wypełniamy białka jaj. Całość posypujemy rzeżuchą, szczypiorkiem, płatkami migdałów oraz ziarenkami czerwonego pieprzu

Aga w kuchni