buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:32/67)

Sałatka z pieczonej dyni i olej OLEOFARM 156

pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca.  Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg dyni 3 małe podłużne buraki 150 g sera feta  1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku czarny pieprz i  sól morska do smaku 4 łyżki  oleju z pestek dyni OLEOFARM 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka(...)musztardy francuskiej Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w słupki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć dynię, skropić ją olejem ,  posypać solą, obłożyć czosnkiem grubo pokrojonym. Buraki dokładnie umyć skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić w piekarniku na półce obok naczyniem z dynią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem

Gosia gotuje
Domowy barszcz z botwinką 159

Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo.   Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Barszcz: Odcinamy buraczki od botwinki, obieramy je i kroimy w plasterki. Buraczki gotujemy przez

prawdziwe jedzenie
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 192

sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego  sól morska, pieprz WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy 1 łyżkę(...)ogień. Gotujemy 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy

cool and minty
Kwas buraczany ( zakwas do barszczu ) 228

goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki:* 1 kg buraków* 1 kromka razowego chleba* czosnek* liście laurowe* ziele angielskie* ziarna pieprzu czarnego* przegotowana, zimna wodaWykonanie:Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry.W słoiku układać(...)plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku. Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba.Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.Po

kolorowotorcikowo
Czerwony Barszcz Zabielany 183

skwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego

Mama Gotuje
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 227

receptury siostry Anastazji.Składniki:5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych)3-4 ogórki kiszone2 jabłka1 cebula1 puszka czerwonej fasoli1/2 pęczka szczypiorkutarty chrzan ze słoiczka do smaku2-3 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzSposób przygotowania:1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.3. Fasolę odsączamy z zalewy.4. Wszystkie

Kuchnia domowa Ani
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 199

Mieszamy. Połowę buraka układamy na batata, drugą połowę na chwilę odstawiamy. Zapiekankę posypujemy kolejną partią przypraw. Tym razem posypujemy całość łyżeczką sproszkowanej cebuli. Kolejna warstwa to gruszka, którą układamy na buraku. Ewentualnie można też dodać łyżkę ćwiartek orzechów włoskich. Na gruszkę układamy połowę, pokrojonego w kostkę tofu (ok. 40-50g). I drugą część cebuli. Nakładamy resztę buraka. Posypujemy przyprawami(...)ziół (u mnie lubczyk). Po 30 minutach wyciągamy zapiekankę z piekarnika i wykładamy warstwę batatowo-kokosową. Na górę wbijamy pozostałe kawałki tofu. Posypujemy kuleczkami czerwonego pieprzu. Możemy też udekorować pozostałymi (o ile zostaną) plasterkami buraka. 12. Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. cebulowy serek wegański Odcedzamy orzechy. Blenderujemy nerkowce z resztą składników. Podajemy z serkiem cebulowym. Można też posypać

Fill The Bowl
Zakwas na Barszcz Czerwony 166

czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki

Mama Gotuje
Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga 167

zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 3 kostki bulionu wołowego(...)momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy  skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę.  Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu

Smaki Brazylii
Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem 222

ogromna bomba witaminowa, idealna na rozpoczęcie dnia lub jako napój na lunch czy drugie śniadanie.   Sok z kiszonych buraków  zawsze robię w większej ilości i część wykorzystuję do przygotowania czerwonego barszczu, a część piję z dodatkiem soku wyciśniętego z innych warzyw i owoców. Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony 388

element Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie, liść laurowy Natka pietruszki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Buraczki na ciepło 168

przepis na buraczane carpaccio. Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sok z jednej dużej cytryny sól pieprz Przygotowanie: Ostudzone buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Obraną(...)cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Na patelnię z cebulką wrzuciłam też starte buraki i smażyłam na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dolałam sok z cytryny, wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku

Kulinarny Pamiętnik
Tuńczyk pod pierzynką 120

Najlepiej przygotować ją ze świeżych warzyw, ale jeśli musimy coś szybko ugotować, bo grozi nam śmierć głodowa, to można się wspomóc gotowymi opakowaniami buraków i marchewki.   Składniki: 4 duże ugotowane ziemniaki 2 czerwone cebule obrane, posiekane i posolone puszka tuńczyka dobrej jakości opakowanie gotowej gotowanej marchewki albo 3 duże marchewki ugotowane, obrane i pokrojone(...)kostkę opakowanie gotowych tartych buraków (odsączone) duży jogurt grecki świeżo mielony pieprz   Jest to klasyczna sałatka warstwowa. Dobrze wygląda podawana w dużej szklanej salaterce lub w osobnych porcjach jak na zdjęciu, które możemy przygotować używając specjalnych foremek . Pierwsza warstwa to ziemniaki. Na nie kładziemy cebulę. Na to idzie warstwa jogurtu, pieprz i tuńczyk. Kolejna warstwa to marchewka

Ugotowane pozamiatane
Irański czosnek marynowany 198

osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Nie zapomnijcie założyć gumowych rękawiczek albo sprawdźcie czy macie cytrynę w domu. Odbarwi ona ręce z czerwonego koloru. W wyparzonych słoikach układamy warstwami czosnek i buraki. Posypujemy z wierzchu solą i zalewamy po brzegi octem. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Czosnek jest gotowy po co najmniej 6 tygodniach marynowania

Marder&Marder Manufacture
Chłodnik z młodych buraków na piknik 189

kefiru 100 ml koncentratu barszczu czerwonego 1 ogórek świeży „wąż” 1 pęczek botwiny ½ pęczka rzodkiewek 4 ząbki czosnku ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można więcej) lub sok z połowy cytryny cukier, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Posiekaj lub przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku. Botwinę (buraki oraz liście) umyj, pokrój drobno, włóż do garnka razem

Garniec Magalie