buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:45/67)

Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48082

czasie diety oczyszczającej warzywo-owocowej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców :      - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak,   - cebulowe: cebula, por, czosnek,   - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż,   - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek

IzaGotuje
Sałatka śledziowa (warstwowa) 310

doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam!Składniki:4 buraki4 duże ziemniaki4 marchewki1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć)sól, pieprzmajonezSposób przygotowania:1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać.2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę.3. Śledzie

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu 211

Chociaż ja uwielbiam barszcz czerwony za zakwasie to wiem, że nie wszyscy taki preferują. Nie wszyscy też tolerują dodatek grzybów w potrawach, choćby tylko w postaci wywaru. Każda gospodyni ma swój sposób na świąteczny, wyjątkowy barszczyk i ja też nie zawsze robię swój tak samo bo potrawy można modyfikować wedle własnego smaku w danym momencie i aktualnych możliwości. Nastawiony zakwas(...)jest bardzo smaczny i esencjonalny. Dodatek jabłka i malin świetnie niweluje ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można z uszkami, pasztecikami albo z kluskami makowymi czyli też troszkę inaczej. Czasami robię też na Święta barszcz czerwony w postaci kremowej zupy , który naszej rodzinie bardzo smakuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kiszona mieszanka warzyw 150

spotkać sprzedawców z wózkami pełnymi kubeczków z czerwoną cieczą. A w cieczy tej ( soku z kiszenia, po prostu) zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne, a sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek(...)warzywne co nam do głowy wpadnie, a  nie farbuje (np cebula, rzepa, drobne ogórki )gar nr 2młode buraczkiczerwona kapustarzodkiewkii wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a  czerwony mu nie wadzidodatkowo do obu garówczosnek - duża główka na gar, może być więcejkoper lub koperek duży pęk na garchrzansól do przetworów niejodowana - 1 łyżka

Stare Gary
Barszcz sefardyjski 155

szklanki czerwonego wina 3 łyżki czerwonego octu winnego zakwas buraczany (tyle wlać, żeby nie było za kwaśne - ja miałam swój, który był niezbyt kwaśny i użyłam go ok. 1/2 szklanki, ale można użyć gotowego, sprawdzając smak) czarny pieprz, sól do smaku koperek gęsta, kwaśna śmietana kremowy czarny ocet balsamiczny do dekoracji skórka cytrynowa do dekoracji 1 . Buraki pokroiłam

Kuchnia Prezydentowej
Sok buraczano-marchewkowy z dodatkami 80

samo zdrowie. Polepsza skład naszej krwi, korzystnie wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek, pomaga przy anemii, problemach układu krążenia, ogólnie wzmacnia nasz organizm. Jego zalety można wymieniać bez końca. Jeśli nie lubicie smaku czystych buraków wspaniale sprawdzą się tu obok marchewek także jabłko czy arbuz. Sok najlepiej spożywać po odstaniu 2-3 godzin w ciemnym miejscu

Milion Smaków
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 136

mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju 1  czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól

Gosia gotuje
Surówka z buraczków 148

Surówka z buraczków propozycja na dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól, pieprz WYKONANIE Buraczki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu buraki oraz jabłko ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, ocet balsamiczny, miód, odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy- surówka gotowa

W kuchennym oknie Ewy
Barszcz ukraiński z botwinką 151

Lubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę.Składniki:1 pęczek botwinki z burakami4 ziemniaki1 puszka fasoli (białej lub czerwonej)1 marchewka1 mały seler1 cebulaziele angielskieliść laurowy1-2 łyżki koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnku2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%)sól ,pieprzocet majeranekkminek 3 drobiowe skrzydełkaSposób przygotowania:1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy(...)odszumowujemy.2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki

Kuchnia domowa Ani
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 255

widzę, w składzie kapusta. Zdębiałam! Doczytałam nazwę- czerwony barszcz ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie(...)roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany  2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki

bastalena
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 167

specjalna torebka do grilla lub rękaw spożywczy Salsa: 4-5 dość dużych, nieobranych buraków  2 owoce awokado pozbawionych pestek garść listków tymianku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego ( może być też oliwa lub inny preferowany olej) 1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka czerwonego octu winnego  pół łyżeczki trzcinowego cukru świeżo zmielona sól,  świeżo zmielony pieprz(...)Opakowane już polędwiczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia w temperaturze 195*C zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy kolejne 25-30 minut.  Dokładnie wyszorowane buraki przekrajamy na pół,owijamy folią aluminiową i umieszczamy je w piekarniku, w którym piecze się mięso. Buraki podpiekamy 30-35 minut w temperaturze 180-200*C (gdy mięso

Symfonia Smaków
Kompot z rabarbaru i truskawek. Klasyk mocno przyprawiony 149

owoce się porozpadają, przecedzić całość przez sito. Jeśli Wasze truskawki nie były z tych mocno czerwonych i nie oddały napojowi swojego koloru, możecie kompot zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego w żelu, odrobiną barwnika amarantowego w proszku lub sokiem z buraka. Kompot po schłodzeniu podajemy z plastrami cytryny i listkami mięty. SKŁADNIKI ½ szklanki cukru (ewentualnie więcej do smaku) 500g rabarbaru

Karo in the Kitchen
BARSZCZ UKRAIŃSKI 194

czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem i majerankiem.Oczywiście warzywa można zetrzeć na oczkach, ale cały urok barszczu

Walijskie Pichcenie
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 201

pomiędzy boćwiną a botwiną. Boćwina to inna nazwa buraka liściowego, zaś botwina są to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Wyglądają dość podobnie, jednak w przypadku boćwiny liście są większe, a łodygi grubsze, bardziej soczyste i aromatyczne, no i mają przepiękne kolory - czerwony, różowy, żółty i pomarańczowy. Korzenie boćwiny nie są jadalne. Poniżej przygotowałam materiał zdjęciowy, który ułatwi wam porównanie tych(...)proste w przygotowaniu. Składniki: 675 g liści boćwiny (u mnie 2 pęczki botwiny, bez łodyg i małych buraczków) 4 łyżki oliwy 1 duża cebula pokrojona w plasterki (u mnie czerwona) 5 jajek (ja dałam 6) sól i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Liście boćwiny kroimy na wąskie paski i gotujemy na parze aż zwiędną (ok. 2 min). Następnie przekładamy

Chilli Czosnek i Oliwa