buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:51/67)

Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 175

Pyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję bulionem z kostki.składniki3 - 4 buraczkiok 500 ml wody4 ząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube

Stare Gary
WYCISKANY SOK Z JABŁEK I MARCHWI 131

WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW O jabłkach i zaletach picia z nich soku poniżej. Sok jabłkowy  Wspaniale oczyszcza organizm, szczególnie wątrobę, nerki i woreczek żółciowy. Zalety jabłek są ogromne. Działają one przeciwwirusowo, ułatwiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu  i ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejszają apetyt. Antocyjany zawarte w skórce czerwonego jabłka są naturalnym antybiotykiem. Fruktoza

potrawyregionalne
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 137

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany

Kuchnia Beaty
Czysty barszcz czerwony 156

Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie.   Składniki : * pół kurczaka

Magiczne Życie Marty
BABKA RÓŻANA 196

CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA

harrisa
Zainspiruj się wiosną z Graal – lekka sałatka i ...konkurs! 114

sałat przekrojone na połówki pomidory oraz buraka. Ostatnią warstwą jest tuńczyk z ogórkiem i różyczki z brokuła. Ryby to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.Wpływają pozytywnie na cały organizm człowieka, ponieważ w składzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i wiele ważnych pierwiastków. Jest to także dobra alternatywa dla białego i czerwonego mięsa, równie smaczna i łatwa w przygotowaniu

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 125

przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Walentynkowe serduszka pełnoziarniste | zdrowe | niskokaloryczne ciasteczka 254

okazję. Są czerwone, smaczne, w kształcie serduszek i bardzo zdrowe. Pamiętajmy o "czystej misce" nawet w święto zakochanych. Składniki na 40 ciasteczek: 150 g mąki pełnoziarnistej 50 g zmielonych płatków owsianych górskich Szczypta soli 3 łyżeczki stewii w proszku 60 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 13 łyżek soku z buraka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie

Czarnawisienka
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 171

którą koniecznie zachowajcie bo warta jest uwagi! 1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką  ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO  1 czerwona cebulka  1 kwaśne jabłko  ocet do skropienia  1 opakowanie śmietanki 18%  50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno  3-4 liście laurowe(...)burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku  Buraki

SMYKWKUCHNI
Pyszne warzywa z ryżem w sosie sezamowym :) 150

czosnku 1 czerwona papryka 2 marchewki kawałek selera  1 pasternak  1 duży pomidor sok z połówki cytryny  1 czubata łyżka tahini 1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka czosnku niedźwiedziego (ELENA) 1 łyżka mieszanki ziołowej (ELENA) inne przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, ziołowy, papryka ostra 2 łyżki liofilizowanego groszku (ELENA) 2 łyżki liofilizowanego buraka (ELENA

Zdrowie na języku :P
Tańcowała roszponka z buraczkami 195

Buraczek, buraczek ma czerwony fraczek, Z roszponką”Fit&Easy” tańcował, Nóżek nie żałował, Feta wtórowała smaku dodawała, A na koniec wplecione, Orzeszki prażone oliwąskropione Tańcowała roszponka z buraczkami Składniki na oko, bo zależy od tego jak jesteśmy głodni (tak na 1 osobę): 150 g serka feta opakowanie roszponki “Fit&Easy” 1 duży ugotowany burak garść orzeszków pinii

Mia Cucina Sofieta
Barszcz czerwony – najlepszy 178

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, …

My Blueberry Corner
Barszcz kiszony 106

Barszcz czerwony zaraz obok żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka

Tradycyjna Kuchnia
Zakwas buraczany 877

Barszcz czerwony z uszkami od lat zajmuje czołowe miejsce wśród potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Przygotowany w domu z niezwykłą starannością zgodnie z tradycją czyli na zakwasie buraczanym. I to o nim będzie w dzisiejszym poście. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a nawet można by rzec, że robi się sam. Zaczynamy od kupienia buraków. Najlepiej oczywiście ekologicznych. Mnie się

Wiem co jem