Przyznam szczerze, że najbardziej urzekła mnie właśnie ta słonina - delikatna i bardzo intensywna w smaku, cieniutko krojona i zwinięta w rulon była dominującym elementem dania. Mus i chips z buraka + chips z pietruszki uzupełniły smak i złamały tekstury na talerzu. Zaskakiwała również piklowana szalotka - intensywnie cytrusowa i chrupiąca. Świeży chrzan i liść ostrygowy zaostrzyły smaki. Po takim wstępie zastanawiałam się(...)zupełnie do mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła się kontynuacja kokosa - mus + wiórki, pojawiła się mocno pomidorowa galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z regionu Kampania - VESEVO Belnvento
Spektrum Smakuchoćby trwał ledwie minutę, zawsze niesie ze sobą spełnienie. Satysfakcję, obustronną. Ja odchodzę bogatsza o siatkę klejnotów, On zostaje lżejszy o parę kilogramów. I niech mi ktoś powie, że burak, kartofel czy rzepa to nie są romantyczne warzywa! Ale to jeszcze nie koniec. Przed samym wyjazdem dochodzi do finałowego okrążenia, a właściwie nalotu. Jest zupełnie irracjonalny, pozbawiony logiki(...)odzwierciedlenie na talerzu. Nie mogę się doczekać, kiedy żółciutkie UFO po raz kolejny wyląduje w mojej kuchni. Na powitanie na pewno przygotuję tą sałatkę! SAŁATKA Z PATISONÓW Z FETĄ, CZERWONĄ CEBULA, BAZYLIĄ I MIĘTĄ Jest pyszna. Podsmażone lekko na oliwie patisony są chrupkie, lekko słodkie. Otulone karmelizowaną w balsamico czerwoną cebulą, aż proszą się o dodatek słonej
KUCHARNIACo jeść, co ugotować gdy szaleją termometry? To pytanie zapewne zadaje sobie teraz większość z nas. :) Śniadanie i kolacja nie są problemem, ale obiad ... Hmmm
Garniec Magaliekolejne produkty kosztuje zbyt dużo wysiłku. Co zatem ugotować? Bo przecież na ząb trzeba coś wrzucić. U mnie wybór padł na fasolę odmiany borlotti, ale możecie wziąć dowolną czerwoną lub kolorową fasolę. Składniki : szklanka fasoli kolorowej (u mnie odmiana borlotti z własnej uprawy) wrzątek cienkie kabanosy lub kiełbasa (ilość zależna od gustu) cebula łyżeczka suszonego cząbru 2 liście laurowe(...)bulgotania. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika można rozgnieść kilka fasolek. I podawać np. z pieczywem :) ----- Podobne: Gęsta zupa z fasoli Jaś Fasolowa na buraku Kapusta z grochem
Weekendy w domu i ogrodzieswój kolor zawdzięcza obecności tlenków żelaza. Czarna sól hawajska wymieszana jest z wysokiej jakości węglem aktywowanym. Zielona powstaje poprzez wymieszanie soli z rozdrobnionymi liśćmi bambusa. Australijczycy mają sól czerwoną ze swojej największej rzeki, Murray River, mającej źródło w australijskich Alpach. Basen tej rzeki i jej bezpośrednie ujście do morza to teren z bardzo małą intensywnością opadów a dużym(...)Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby
Karo in the Kitchenobjawów, może doprowadzić do niedokrwistości (anemii) mikrocytarnej - jest to ostateczne stadium niedoboru żelaza. Ten rodzaj niedokrwistości (są też inne, np. z niedoboru wit. B12) polega na zmniejszeniu wielkości czerwonych krwinek, w wyniku czego nie są zdolne do przenoszenia odpowiedniej ilości tlenu. Objawia się: słabą odpornością, zmęczeniem, sennością, problemami z koncentracją, złą tolerancją wysiłku, szybszym(...)owoców kwas jabłkowy i winowy (jabłka, wiśnie, winogrona). mięso - zawiera tzw. meat factor, czyli czynnik który zwiększa wchłanianie żelaza z roślin. Najlepiej więc łączyć np. szpinak czy buraki z krwistym mięsem. produkty sojowe fermentowane A co ogranicza wchłanianie? Niekorzystny wpływ mają z kolei następujące czynniki: fityniany (otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe), szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak), taniny (czarna
Powiedz dietom niepodaliśmy do tego tzatziki. Wyszło super i smak jest bardzo ciekawy. Zobaczcie co nam wyszło z tych pomysłów i zróbcie sobie to w Waszych domach :) Poduszeczki ze szpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa(...)piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Po 10 minutach przekładamy wszystkie poduszeczki na drugą stronę, aby lepiej się przysmażymy. Składniki kalafior: 1 duży kalafior 1 niewielki burak 1 jajko 1/2 litra mleka mąka pieprz, bazylia, ostra papryka Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. W garnku
vegetanieJako, że łatwo możemy dostać botwinkę o tej porze roku warto z niej coś wyczarować. Ja standardowo zaczęłam od klasyku. I nie powiem, jest to mój
Mango PapajaJesień to sezon odkrywania nowych kolorów. To czas idealny dla miłośników sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki, marchewki i pietruszki. Również w lesie nie brakuje owoców jesieni, które sprawiają, że aż chce się gotować! Nowa kolekcja AMBITION wspiera kulinarne doznania funkcjonalnymi produktami w smakowitych kolorach. Nature to linia przepięknych naczyń(...)wyprofilowanych rączkach tak, aby po odłożeniu ich powierzchnia robocza nie stykała się z blatem, pojawiły się również w rozmaitych kolorach. Do wyboru czarne, żółte, zielone, turkusowe, fuksjowe i czerwone. Można je mieszać, albo wybrać w jednym, ulubionym kolorze. Do dyspozycji w kolekcji: chochle do zupy, łopatki, szpatułki i szumówki, tłuczki oraz szczypce kuchenne. Kolekcję akcesoriów kuchennych
Kuchcik gotujeJesień to czas kiedy przyroda czaruje nas bogactwem kolorów. To czas kiedy pojawia się mnóstwo sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki, marchewki i pietruszki. Również w lesie nie brakuje owoców jesieni, które sprawiają, że aż chce się gotować! Te wszystkie doznania kulinarne wspiera funkcjonalnymi produktami w smakowitych kolorach nowa kolekcja(...)wyprofilowanych rączkach tak, aby po odłożeniu ich powierzchnia robocza nie stykała się z blatem, pojawiły się również w rozmaitych kolorach. Do wyboru czarne, żółte, zielone, turkusowe, fuksjowe i czerwone. Można je mieszać, albo wybrać w jednym, ulubionym kolorze. Do dyspozycji w kolekcji: chochle do zupy, łopatki, szpatułki i szumówki, tłuczki oraz szczypce kuchenne. Kolekcję akcesoriów kuchennych
Cynamonowe szczęścieSezon na pomidory w pełni. Na straganach jest duży ich wybór: czerwone, różowe, zielone, czerwono-brązowe, żółte, pomarańczowe, w różnych kształtach i rozmiarach. Wow! Ta różnorodność ma również wpływ na smak pomidorów. Przygotowałam sałatkę z czerwonych i żółtych podłużnych pomidorów i małych zielonych pomidorków i dużych czerwono-brązowych. Użyłam również bazylii tajskiej, która ma przyjemny(...)Udekorować sałatkę liśćmi bazylii. Smacznego Zobacz również inne przepisy na sałatki warzywne: Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety Sałatka z młodych ziemniaków i bobu Sałatka z pieczonych buraków Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z fenkułem i orzechami Sałatka słoikowa Tradycyjna sałatka jarzynowa
Codziennik Kuchennypekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego jak placki ziemniaczane. Wystarczy zetrzeć ziemniaki na dużych okach(...)której można jeść frytki to coś wspaniałego :D Beztłuszczowe frytki z ketchupem i sałatką Takim samym sposobem można, także zrobić pieczone ziemniaki. Tutaj można zaszaleć z przyprawami i dodać czerwoną paprykę, czosnek czy płatki drożdżowe :) Polecam spróbować karmelizowane ziemniaki z curry, o których pisałam tutaj. Pieczone ziemniaki z marchewką i sałatą Pieczone ziemniaki z przyprawą curry
wegujemyuśmiechem i marzeniami, które Wam się uda spełnić w nadchodzącym 2015.Do siego roku ! WytrawnieSałatka z fasolką szparagowąSałatka z zielonym kuskus i mozzarelląSałatka z pieczonych buraków z fetąMłode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowymJesienna sałatka warzywnaSałatka ziemniaczana z fasolkąSalatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosieSałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarelląSałatka z mango i kurczakiemTortilla española(...)żytni ze słodem i ziarnami na zakwasieFocaccia z pieczoną dynią i rozmarynemChlebki z patelni IINormandzki chleb jabłkowyBagietki pszenno-żytnieLavas, turecki chlebek z patelniChlebek pita z patelniBagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie
Kulinarne przygody Gatitywiększych (>500.000 litrów rocznie) -Roczna produkcja 80-100 mln litrów wina -rośnie tu 52 odmian winorośli -37 białych i 15 czerwonych -produkcja to 27% win czerwonych , 63% białych i 10% win musujących -Roczna konsumpcja wina na mieszkańca cca. 40 litrów O winach słoweńskich wiemy mało więc z nieukrywaną przyjemnością przyjęłam zaproszenie, do restauracji Strefa , na degustację(...)ograniczonych ilościach. Wino bardzo wszechstronne – będzie pasowało do większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne. Nam podano do niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz
królestwo garówsamo bogate w cenne składniki, m.in. przeciwutleniacze, jak te śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także(...)dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes
Chilli Czosnek i Oliwa