buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:52/67)

Barszcz czerwony 94

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego

Smaczne Potrawy
Sałatka śledziowa z burakiem - fit 234

buraki wzmacniają układ krwionośny. Śledź to również produkt idealny dla odchudzających się, bo choć to ryba tłusta, tak naprawdę ma mało kalorii, w 100 g 160 kcal. Przyspiesza proces przemiany materii, podobnie jak proces spalania tłuszczu, poprawi pamięć i wzmocni serce. Proponuję wersję dietetyczną, bez dodatku majonezu. Składniki: 200 g śledzi 2 ugotowane czerwone buraczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Restauracja Abażur | Warszawa 160

buraka z kwaśną śmietaną – 16zł Nic dodać nic ująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji. Z tego co pamiętam z Kuchennych Rewolucji, sama Magda Gessler była nim zachwycona. Miraż morza i ziemi. Foie gras z musem z homarem i konfiturą z czerwonej cebuli – 35zł

Kuchnia Bazylii
Zakwas na barszcz czerwony 294

burków czerwonych 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 1 łyżeczka ziarenek kminku 6 dużych ząbków czosnku 2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Wodę zagotować.  Zdjąć z gazu, dodać cukier i sól, zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Warzywa umyć i obrać ze skórki. Pietruszkę i marchewkę pokroić wzdłuż na 4 części, buraki na mniejsze

kulinarnyswiatdomi
Żytnie ciasto czekoladowe z buraczkami 163

starte buraki i wymieszać. 5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 35-45 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawać posypane cukrem  pudrem lub polane lukrem. przepis na różowy lukier:  ok 0,5 szklanki cukru pudru rozpuścić w soku z ok połowy cytryny i dodać kilka kropelek czerwonego barwnika

KreatywnePiny
Comber zająca 177

zalać czerwonym winem i odstawić na 3 godziny. Wyjąć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Słoninę pokroić w cienkie plastry. Połową plastrów słoniny wyłożyć naczynie do zapiekania. Podsmażony comber ułożyć na słoninie i przykryć pozostałymi plastrami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Podałam z topinamburem i buraczkami. 2 średnie buraki

królestwo garów
Wyniki konkursu 131

mnie wybrałam, a potem zdjęcia oglądałam i tak dwie sałatki wybrałam.   Książka „Sałatki” Ewy Wachowicz z autografem do Asagoth   powędruje, bo przepis na „Sałatkę z marynowanych buraków z rydzami i polskim serem Bursztyn” smakowo bardzo mi pasuje.  Jesienią za grzybami po lesie wędruję i mam ogromną radość jak je znajduję, wówczas jestem zadowolona, zrelaksowana i dlatego(...)mnie wygrana J     Książkę Michela Moran „Doradca smaku”   Marzena Szkodzińska   za  „Sałatkę z rukolą i fenkułem”    otrzymuje bo 3 kolory (biały, zielony, czerwony) smacznie połączyła, przeciwnościami, słodkie, słone, doprawiła, całość w kilka minut przygotowała i fajną witalną sałatkę w sam raz dla mnie zaproponowała.  DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA WSPÓLNĄ SAŁATKOWĄ ZABAWĘ

Moniki Smakołyki
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 174

więcej niż 30 minut! :D Koniecznie musicie wypróbować - my robimy ją zawsze w sytuacjach awaryjnych, bo te 3 składniki zawsze znajdziemy u siebie w domu :) Przepis: Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy  3. Wegański paprykarz z marchewki Kilka marchewek, trochę ryżu, papryka, cebulka i przyprawy - oto główne składniki, z których wyczarujemy ten pyszny paprykarz. Nie wolno zapominać o czarnuszce(...)stworzeniu swojego hummusu, zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej. Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej. Przepis: Domowy hummus  7. Pesto z buraków i orzechów Przepis na przepyszne pesto z buraka. Piękny intensywny kolor zdecydowanie zachęca, a orzechy nerkowca doskonale komponują się z tym zdrowym warzywem. Szybkie i łatwe - sprawdzi się

Bananowe Pole
CHRUPIĄCE CHIPSY Z JARMUŻU (RAW) 128

czerwone. Substancje zawarte w jarmużu spełniają znaczącą rolę w leczeniu chorób układu pokarmowego. (źródło: J. Wignall, Na surowo , Mszczonów 2011). Z jarmużu można zrobić zielony sok, koktajl lub przepyszne, chrupiące CHIPSY! Suszenie w temperaturze do 43 stopni powoduje, że warzywo zachowuje wszystkie walory odżywcze. Takie chipsy to pełnowartościowy pokarm za sprawą, wychwalanego już tu jarmużu, i dodatków: buraka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 166

czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się z nim zmierzę - dziś stawiam na buraki! Przyznaję

Kulinarne Inspiracje
Botwinka - pobudza apetyt i koi nerwy. 124

liście buraka ćwikłowego zawierają fitoestrogeny, czyli substancje roślinne o działaniu żeńskich hormonów płciowych. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień czy podwyższonej temperatury. Zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza i wapnia. Ze względu na zawartość żelaza botwina wskazana jest szczególnie dla wegetarian i osób, które jedzą mało czerwonego mięsa

Przepisy i porady kulinarne
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 145

egzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty, itp.) Wina czerwone: Czerwone mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza(...)Szampan produkowany jest metodą tradycyjną. W przeciwieństwie do Szampanii tu do produkcji używa się szczepu Chenin. Muscadet i do niego śledź a la ostryga – śledź po francusku, marynowana czerwona cebula, koperek. Les Embruns (importer Intermarche cena 13 zł) Klasyczny delikatny muscadet. W Nosie dominują nuty owocowe a w ustach zielone jabłko i lekka słoność. Muscadet to szczep wykorzystywany

królestwo garów
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 197

przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się wstrzymać z kiszonkami i wzdymającym zielskiem. Jednak marchewki i buraka mam sobie nie żałować.Z piekła rodem to już nie jest jedzenie... jakieś takie wyjałowione, co najwyżej osolone. A fuj, pluj i żuj!Dobrze, że kefiry i jogurty mogę pić(...)wróciła zbożówka. Nawet nie przypuszczałam, że tak ucieszy mnie jej smak. Podrasowałam ją trochę esencją waniliową i wypas jest!Bez dwóch zdań odstawić mam (prawie) wszystkie owoce, zwłaszcza te czerwone i cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam za zamknięty, choć nie był nawet otwarty. I tyczy się to wszystkiego, przetworzonych produktów także, tj. jogurtów

bastalena
Sałatka z liści botwiny 170

Sałatka z liści botwiny Połączyłam przyjemne z pożytecznym i przerywając w ogródku zbyt gęsto posiane buraki, wykorzystałam liście, do prostej sałatki, idealnej jako dodatek do głównego dania, na grilla, bądź też jako samodzielne danie. Sałatka wyszła niesamowicie aromatycznie, soczysta, polecam wszystkim, którzy nie próbowali jeszcze liści botwiny na surowo. Liście są przepyszne, kruche i delikatne w smaku. Składniki: pęczek(...)botwiny sałata masłowa (bądź też każda inna, lub nawet mieszanka sałat) mały pęczek szczypiorku mała cebula czerwona 4-5 średnich pomidorów puszka kukurydzy 2 garście podprażonych ziaren słonecznika sos winegret ewentualnie kilka liści świeżej bazylii Sposób przygotowania: Botwinę dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzenie, Łodyżki pociąć na 1 cm kawałki, liście poszarpać, bądź też pokroić (nie za mocno-ja kroiłam

na moim stole...
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 149

ugotowaniu dodałam jogurt naturalny. Na górze jest banan, kasza jaglana ekspandowana, pyłek pszczeli i nasiona chia.  II Śniadanie 10:30 Przepyszne, słodziutkie mango. Zupa 13:00 Barszcz czerwony. II Danie 16:00 Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio - nie mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany(...)smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka.  Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com