mnie wybrałam, a potem zdjęcia oglądałam i tak dwie sałatki wybrałam. Książka „Sałatki” Ewy Wachowicz z autografem do Asagoth powędruje, bo przepis na „Sałatkę z marynowanych buraków z rydzami i polskim serem Bursztyn” smakowo bardzo mi pasuje. Jesienią za grzybami po lesie wędruję i mam ogromną radość jak je znajduję, wówczas jestem zadowolona, zrelaksowana i dlatego(...)mnie wygrana J Książkę Michela Moran „Doradca smaku” Marzena Szkodzińska za „Sałatkę z rukolą i fenkułem” otrzymuje bo 3 kolory (biały, zielony, czerwony) smacznie połączyła, przeciwnościami, słodkie, słone, doprawiła, całość w kilka minut przygotowała i fajną witalną sałatkę w sam raz dla mnie zaproponowała. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA WSPÓLNĄ SAŁATKOWĄ ZABAWĘ
Moniki Smakołykiwięcej niż 30 minut! :D Koniecznie musicie wypróbować - my robimy ją zawsze w sytuacjach awaryjnych, bo te 3 składniki zawsze znajdziemy u siebie w domu :) Przepis: Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy 3. Wegański paprykarz z marchewki Kilka marchewek, trochę ryżu, papryka, cebulka i przyprawy - oto główne składniki, z których wyczarujemy ten pyszny paprykarz. Nie wolno zapominać o czarnuszce(...)stworzeniu swojego hummusu, zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej. Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej. Przepis: Domowy hummus 7. Pesto z buraków i orzechów Przepis na przepyszne pesto z buraka. Piękny intensywny kolor zdecydowanie zachęca, a orzechy nerkowca doskonale komponują się z tym zdrowym warzywem. Szybkie i łatwe - sprawdzi się
Bananowe Poleczerwone. Substancje zawarte w jarmużu spełniają znaczącą rolę w leczeniu chorób układu pokarmowego. (źródło: J. Wignall, Na surowo , Mszczonów 2011). Z jarmużu można zrobić zielony sok, koktajl lub przepyszne, chrupiące CHIPSY! Suszenie w temperaturze do 43 stopni powoduje, że warzywo zachowuje wszystkie walory odżywcze. Takie chipsy to pełnowartościowy pokarm za sprawą, wychwalanego już tu jarmużu, i dodatków: buraka
Jeść, by żyć w zdrowiuczerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się z nim zmierzę - dziś stawiam na buraki! Przyznaję
Kulinarne Inspiracjeliście buraka ćwikłowego zawierają fitoestrogeny, czyli substancje roślinne o działaniu żeńskich hormonów płciowych. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień czy podwyższonej temperatury. Zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza i wapnia. Ze względu na zawartość żelaza botwina wskazana jest szczególnie dla wegetarian i osób, które jedzą mało czerwonego mięsa
Przepisy i porady kulinarneegzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty, itp.) Wina czerwone: Czerwone mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza(...)Szampan produkowany jest metodą tradycyjną. W przeciwieństwie do Szampanii tu do produkcji używa się szczepu Chenin. Muscadet i do niego śledź a la ostryga – śledź po francusku, marynowana czerwona cebula, koperek. Les Embruns (importer Intermarche cena 13 zł) Klasyczny delikatny muscadet. W Nosie dominują nuty owocowe a w ustach zielone jabłko i lekka słoność. Muscadet to szczep wykorzystywany
królestwo garówprzesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się wstrzymać z kiszonkami i wzdymającym zielskiem. Jednak marchewki i buraka mam sobie nie żałować.Z piekła rodem to już nie jest jedzenie... jakieś takie wyjałowione, co najwyżej osolone. A fuj, pluj i żuj!Dobrze, że kefiry i jogurty mogę pić(...)wróciła zbożówka. Nawet nie przypuszczałam, że tak ucieszy mnie jej smak. Podrasowałam ją trochę esencją waniliową i wypas jest!Bez dwóch zdań odstawić mam (prawie) wszystkie owoce, zwłaszcza te czerwone i cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam za zamknięty, choć nie był nawet otwarty. I tyczy się to wszystkiego, przetworzonych produktów także, tj. jogurtów
bastalenaSałatka z liści botwiny Połączyłam przyjemne z pożytecznym i przerywając w ogródku zbyt gęsto posiane buraki, wykorzystałam liście, do prostej sałatki, idealnej jako dodatek do głównego dania, na grilla, bądź też jako samodzielne danie. Sałatka wyszła niesamowicie aromatycznie, soczysta, polecam wszystkim, którzy nie próbowali jeszcze liści botwiny na surowo. Liście są przepyszne, kruche i delikatne w smaku. Składniki: pęczek(...)botwiny sałata masłowa (bądź też każda inna, lub nawet mieszanka sałat) mały pęczek szczypiorku mała cebula czerwona 4-5 średnich pomidorów puszka kukurydzy 2 garście podprażonych ziaren słonecznika sos winegret ewentualnie kilka liści świeżej bazylii Sposób przygotowania: Botwinę dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzenie, Łodyżki pociąć na 1 cm kawałki, liście poszarpać, bądź też pokroić (nie za mocno-ja kroiłam
na moim stole...ugotowaniu dodałam jogurt naturalny. Na górze jest banan, kasza jaglana ekspandowana, pyłek pszczeli i nasiona chia. II Śniadanie 10:30 Przepyszne, słodziutkie mango. Zupa 13:00 Barszcz czerwony. II Danie 16:00 Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio - nie mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany(...)smakują dobrze. (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka. Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comugotowaniu dodałam jogurt naturalny. Na górze jest banan, kasza jaglana ekspandowana, pyłek pszczeli i nasiona chia. II Śniadanie 10:30 Przepyszne, słodziutkie mango. Zupa 13:00 Barszcz czerwony. II Danie 16:00 Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio - nie mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany(...)smakują dobrze. (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka. Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsię sprawdza jako dodatek do wyciskanych soków i przecierów – do przecieru należy fenkuł blanszować przez ok. 2 minuty w gorącej wodzie. Pasuje do soków warzywnych – z marchewką, burakiem, imbirem, a także owocowych, np. z pomarańczą, gruszką lub arbuzem. Czasem dodaję bulwę do warzyw na patelnię. Tak przygotowane pasują do makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej(...)wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego 100-200 g pieczarek 40 g kuskusu 20 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka oleju kokosowego sól i kolendra mielona do smaku Na patelni lub w woku podgrzewamy olej. Warzywa kroimy w cienkie talarki i wrzucamy do woka. Smażymy krótko
Kucharzycaznak, że możemy zacząć świętowanie! Bez tej zupy Święta są nieważne, a Boże Narodzenie nie może się rozpocząć. Wigilijny barszcz z uszkami Wigilijny barszcz z uszkami – specjalnie przygotowany czerwony barszcz z postnymi uszkami, będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Barszcz wigilijny różni się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki(...)wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie pieprz sól cukier 2 ząbki czosnku Wykonanie kwasu burakowego: 1 kg buraków 2 l wody ząbek czosnku Aby barszcz wigilijny był dobry należy najpierw zakisić buraki w następujący sposób: buraki wyszorować, opłukać, obrać cienko, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka
Gotowanie-ukBarszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :))) Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki
Walijskie PichcenieBarszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :))) Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki
Walijskie Pichcenietydzień u mnie bardzo pracowity, mam nadzieję, że sił wystarczy i damy jakoś radę. Dzisiaj kolejny obiad, który przygotował mój mąż, trochę mnie nie posłuchał i frytki z buraka, marchewki i ziemniaka zamiast na papierze tak jak mówiłam, upiekł w naczyniu z oliwą i nie bardzo wyszły. Smak super, ale wyglądowo, no niestety. Kurczak wyszedł pyszny. Dodał do niego trochę(...)pomidorów i sałatkowy rarytas od Eterno. Ten sałatkowy rarytas to: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet i przyprawy. Do mięs super :) Składniki: 2 filety z kurczaka cebula czerwona świeża kolendra 4 łyżki sosu pomidorowego (przetarte pomidory) 1/2 słoiczka sałatkowego rarytasu Eterno olej kokosowy do smażenia Kurczaka umyć, pokroić w paski i wrzucić na wcześniej rozgrzaną patelnię
kruche babeczki