buraczki tarte - 642 przepisów (strona:26/43)

Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 203

tradycyjnego (np. mielone z ziemniaczkami i buraczkami lub kawałek ciasta) :) Po drugie razem z Mężem i 4-letnią córeczką nie jesteśmy alergikami i nie mamy żadnych przeciwwskazań lekarskich (przynajmniej na razie) i nie musimy stosować żadnych wykluczających się diet (dieta bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegetariańska itp.). Po trzecie nie wszystkie super zdrowe dania, jakich próbujemy są smaczne

Moja Delicja
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 247

ulubioną surówką. U mnie były to buraczki z tego przepisu. Ponieważ została mi w lodówce cykoria, postanowiłam wykorzystać ją do roladek schabowych i farsz wyszedł bardzo pyszny. Jeśli jednak nie macie pod ręką cykorii, dobrym zamiennikiem może być por albo cebula. Takie roladki można również obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu do miękkości

e-PrzepisyKulinarne
CHŁODNIK Z BOTWINKI 172

również. Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami. Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Maślankę roztrzepujemy

Walijskie Pichcenie
Chłodnik litewski Roberta Makłowicza 193

sól Przygotowanie: Boćwinkę płuczemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki i drobno pokrojoną rzodkiewkę (lub trzemy na tarce), solimy do smaku i odstawiamy

Kulinarne życie
Buraczki z chrzanem do obiadu + film 256

Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek do obiadu zwłaszcza kotletów mielonych .Starte na tarce idealnie smakują na zimno .Oprócz samego ugotowania nie zajmują dużo czasu na przygotowanie . składniki na 5 porcji 1 kg ugotowanych buraków 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki tartego chrzanu przepis Ugotowane w osolonej wodzie, ostudzone i obrane ze skórki buraki

Smakowite Dania
Tarta z botwinką 165

Botwinka, botwinka pyszna botwinka Kto z Was lubi ręka w górę Sezon lada dzień się będzie kończył dlatego dzisiaj tarta z botwinka właśnie Pyszności ! Zapraszam. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 pęczki botwinki – szalotka – 200 g gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu(...)lodówki. Botwinkę myjemy, obieramy buraczki i kroimy w drobna kostkę. Liście również drobno kroimy. Cebulkę myjemy i również kroimy. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Ser sałatkowy lub feta pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnie i na łyżce masła lub oleju podsmaż buraczki z cebulką. Na koniec dodaj

I LOVE LIFE
Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 194

więcej nie trzeba. Smakowite przepisy z tym kuszącym trio znajdziecie również u Ani , Mirabelki i Pati . Tarta z botwinką, ziemniaczkami i koperkiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 27 cm) kruchy spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych(...)ziemniaki (młodych nie trzeba obierać), pokroić je w dość drobną kostkę.  Buraczki pokroić na ćwiartki lub połówki jeśli są bardzo małe. Łodyżki pokroić na kawałki o długości 3 cm, liście porwać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki, posolić, podsmażać 5 minut, aż się zeszklą. Dodać buraczki, smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łodyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zimowa sałatka z buraków ćwikłowych i papryki 252

Idealna sałatka z buraczków i papryki do zimowych obiadów :) Składniki: 3 kg buraków ćwikłowych 1 kg cebuli 1 kg papryki Zalewa: 1 szkl octu 1 szkl oleju 2 szkl wody 3 łyżki cukru 3 łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka listków laurowych Buraki obieramy i trzemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka , paprykę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 192

Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką . Składniki być może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują. Lubicie kotlety mielone z buraczkami ? To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam sezamem, otrzymując(...)bułki tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.  Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej klopsiki na złoto. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach. Gdy klopsiki się smażą, przygotuj botwinkę.  Liście botwinki odetnij od buraczków

Chilli Czosnek i Oliwa
Buraczane knedle z serem i posypką cynamonową 185

słodko. Składniki: 230g buraczki puree Hortex 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu) 1 jajko około 380g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli Farsz: 400g białego sera półtłustego 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 2 łyżeczki soku z cytryny Posypka: 60g bułki tartej 45g masła 4 łyżki cukru

Szalona Kuchnia Eweliny
Naleśnikowe pappardelle w buraczkowo-śmietanowym sosie z prosciutto 139

masła Dekoracja: tarty drobno żółty ser bądź parmezan świeże liście bazylii Przygotowanie: Makaron: 1. Zmieszać wszystkie składniki mikserem do otrzymania gładkiej jednolitej masy 2. Smażyć cienkie naleśniki- ja użyłam patelni grillowej 3. Poczekać aż naleśniki ostygną 4. Kroić naleśniki na grube pasy- grubość pappardelle i układać na talerzu Sos: 1. Buraczki pokrojone w cieniutkie plasterki usmażyć na oliwie

KreatywnePiny
Roladki drobiowe 2756

paski Płat mięsa rozkładamy na desce, lekko solimy, posypujemy pieprzem i układamy przesmażoną cebulę, paprykę i ogórek, ewentualnie małą kosteczkę sera. Ja dałam odrobinę masła Zwijamy płat, obtaczamy w tartej bułce, roztrzepanym jajku, ponownie w bułce ( można pomóc sobie spinając roladki wykałaczką ) Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, jeśli dewolaje są dość grube, po usmażeniu podlewamy wodą, przykrywamy(...)takich roladek pasują  buraczki

Proste Potrawy
Kotlety mielone – idealne! 162

obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety, na każdy nakładamy po łyżeczce masła i podsypujemy odrobiną papryki (może być cayenne:)) Pieczemy 10 minut. Następnie wykładamy na półmisek , u mnie podawane z ziemniakami i buraczkami

Mój pomysł na
Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku 159

drobiowe kotleciki nadziewane gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki, ale w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 400g wołowiny z łopatki 200g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ugotowane buraki 135g sera feta 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki świeżej

Szalona Kuchnia Eweliny