Kotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki(...)formować owalne kotleciki,lekko spłaszczyć,na środek mięsa kłaść po kawałku marchewki,dobrze skleić kotleta,smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i buraczkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia DanusiBarszcz świąteczny z pieczonych buraczków Lubicie czerwony barszcz? Ja nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Idealny do uszek, pierożków, pasztecików z kapustą i grzybami, a nawet do kawałka pysznej smażonej ryby. Taki barszcz też często przygotowuję również przed świętami, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też i doskonale rozgrzewa w te chłodne zimowe dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)sprawdzić czy buraki się upiekły? Wystarczy wbić w nie nóż lub widelec, powinien miękko wejść. Te na zdjęciu poniżej musiałam jeszcze dopiec. Gdy upieczone buraki ostygną obieramy je i trzemy na tarce o dużych oczkach lub (często tak robię) kroimy na małe kawałki. Do wywaru z warzyw dodajemy liście laurowe, 2 obrane ząbki czosnku, majeranek i całość doprawiamy świeżo mielonym
Słodkie okruszkimięsa z rosołu (razem ze skórkami) 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka dobrej przyprawy do kurczaka sól, pieprz Ponadto: bułka tarta masło klarowane Mięso z rosołu miksujemy w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem. Powstanie nam masa na kotleciki drobiowe, z której będzie można łatwo ulepić kotlety(...)powinno wyjść około 10 kotletów. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu podałam z sałatką z buraczków, kukurydzy i cebulki oraz ryżem. Wyszło przepysznie! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaSchab w sosie chrzanowym smakuje bardzo dobrze w towarzystwie buraczków z octem balsamicznym i miodem oraz kaszą gryczaną. Możecie oczywiście podac go także z ziemniakami lub innym rodzajem kasz. Mięso z sosem chrzanowym smakuje wybitnie. Mam nadzieję, że lubicie takie smaki. Przepis na schab w sosie chrzanowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki(...)schabu cebula liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 200 g słodkiej śmietanki 18% do sosów 3 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżka mąki (opcjonalnie) sól i pieprz Przepis 1 Schab kroimy w plastry. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem i solimy i pieprzymy z obu stron. Schab smażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i zalewamy wodą
Kuchnia Bazyliiprostą w wykonaniu. Barszcz z pieczonych buraków Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 kg buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych 2 łyżki tartego chrzanu 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe Sól i pieprz Woda Przygotowanie: 1. Buraki myjemy i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny, lub do czasu, aż staną się(...)czasie obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy w garnku. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. 4. Zblendowane buraczki zalewy wodą, od nas zależy jak gęsty chcemy mieć barszcz, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, wodę z ogórków liście laurowe oraz chrzan. Całość zagotowujemy. 5. Do całości dodajmy ugotowane
Bananowe Poletaki kawałek mięsa obtaczamy ze wszystkich stron w bułce tartej. (gdy nie mamy w domu czerstwej bułki, możemy do mięsa dodać bułkę tarta - wtedy jednak musimy bardzo długo wyrabiać nasze mięso!, by ta bułka w naszym mięsie zmiękła) 7. Kładziemy(...)smażonej strony, odkrywamy przykrywkę i przekładamy na druga stronę. Po przewróceniu smażymy bez przykrywki, także do momentu zbrązowienia. 10. Podajemy z ziemniakami i surówką np mizeria czy zasmażanymi buraczkami. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachDomowe mielone. Z ziemniaczanym puree, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami to nr. 1 w polskiej kuchni. Delektujemy się kuchniami świata, ale zawsze wracamy do tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze przyrządzone polskie dania nie mają sobie równych.Mamy do dyspozycji szeroki wachlarz ziół, przypraw, nic tylko eksperymentować. Takich mielonych jeszcze nie jedliście-obiecuję! SKŁADNIKI: 0,8 kg. łopatki bez kości(...)jajko, 1 średnia cebula, 5 ząbków czosnku, garść posiekanej pietruszki, 4-5 listków posiekanego lubczyku, 1/2 szkl. bułki tartej, 1/2 szkl. wody, 3 szczypty roztartego w dłoniach majeranku, sól, pieprz, vegeta, masło klarowane, bułka tarta do obtoczenia kotletów, WYKONANIE: mięso mielimy, cebulę i czosnek siekamy drobno, smażymy na maśle, łączymy wszystkie przyprawy z mięsem, cebulą, czosnkiem, bułką
Kuchnia Beatyteż użyć grzybów suszonych lub samych nóżek. Kotlety są bardzo aromatyczne, ale grzybami tak już jest :) Doskonale komponują się z kaszą i zasmażaną kapustą lub po prostu z ziemniakami, buraczkami lub fasolką. Polecam także wersję, gdzie ⅓ grzybów zostawiamy posiekaną. Składniki dla 4-6 osób: 500-600 g grzybów mieszanych (np. koźlarzy, maślaków, podgrzybków) poza sezonem mogą być mrożone(...)duża grahamka (ok. 100 g) ½ szklanki mleka 1 jajo ½ pęczka posiekanej natki pietruszki łyżeczka soli łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka posiekanego świeżego ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Grzyby zebrane o świcie w lesie przebrać i wybrać te jadalne i nietrujące :) lub kupić i sprawdzić sztuka po sztuce z atlasem. Bułkę namoczyć w mleku
Pełny talerzDawno nie było to są! Kotlety schabowe, dobrze utłuczone, cienkie, pokaźne, w chrupiącej panierce, delikatnie przyprawione solą i pieprzem. Podane z ziemniakami, buraczkami, mizerią lub surówką z pora . Takie schabowe pamiętam z dzieciństwa, mają być cienkie, koniecznie z ziemniakami. Odtwarzam kiedy najdzie ochota na mięso. Można je noc moczyć w mleku. Dziś ekspresowa wersja, mięso kusiło na sklepowej półce(...)smażenia. Najlepsze schabowe to te marynowane całą noc, smażone na smalcu, koniecznie z kością! Pyszny polski obiad, nie tylko w niedzielne popołudnie:) SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu 2 jajka bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia lub smalec PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko osuszam na papierowym ręczniku. Układam na desce, solę i pieprzę z obu stron. Wkładam każdy kawałek do foliowej
Zasmakuj KuchniZupa z buraczków z pasternakiem i aromatycznymi przyprawami Składniki (dla 4 osób): 1/2 kg czerwonych buraków cebula 1pasternak smakowa oliwa 1 l bulionu warzywnego imbir 2 cm 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju orzechy włoskie podprażone Przygotowanie: Pokrój cebulę, buraki i pasternak na kawałki. Na patelnię dodaj łyżkę oleju lub innego tłuszczu(...)usmaż cebulę. Dodaj przyprawy. Dodaj buraki i smaż przez 3 minuty. Dodaj tarty imbir. Następnie dodaj 1 litr bulionu warzywnego. Gotuj przez 30 minut. Zmiksuj na krem. Zupę polej olejem z orzechów
AZgotuj!można upiec czekoladowe babeczki z burakami ? Czy wyczuwalny jest smak buraków ? Nie ma co zadawać więcej pytań, bo to nietypowe połączenie daje zaskakujące zakończenie. Buraczki są niewyczuwalne, a babeczki smakują genialnie . Składniki: 200 g mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 30 g kakao, 100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja(...)miękko buraków, 1 laska wanilii. ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, owoce do dekoracji, masło do wysmarowania formy, mąką do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna
Moniki Smakołykibardzo ciekawe w smaku, z każdym kęsem pozwala na odkrycie kolejnego aromatu. Nie udało mi się jednak uzyskać pięknego buraczkowego koloru wewnątrz, ale i tak polecam. SKŁADNIKI: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach, ale nie na miazgę) 1 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru (w tym z wanilią lub cukrem wanilinowym) 2 jajka 1/3 szklanki oleju pół(...)octu balsamicznego (użyłam o smaku figi) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.). Piec
Kuchnia w opałachDziś schabowy, utłuczony, dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka(...)klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera, który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy takie aromatyczne… Spróbujcie! Praktykowałam nieraz wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane
Zasmakuj KuchniMoże to i nie pora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;) Buraczki kojarzone są raczej ze świętami wielkanocnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz i zawekować. Uwielbiam je jako dodatek do mięs i ziemniaczków :) Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych(...)niepełna łyżka soli Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy, w całości zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, a następnie obieramy i ścieramy na oczkach do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Obrany chrzan ścieramy na tych samych oczkach i dodajemy do buraków, dozując sobie, by określić ich ostrość. Dodajemy także sól oraz ocet. Wszystko razem mieszamy
Kuchnia w czekoladzie